Mandag morgen ble Grethe Aasved ansatt som ny toppsjef ved sykehuset i et ekstraordinært styremøte.

63-åringen har bred utdanning innen medisin og lang ledererfaring fra helsevesenet. Hun er et kjent navn for mange hun nå blir sjef for, men ansettelsen kom som en overraskelse på de fleste. Navnet hennes var unntatt offentlighet på søkerlista som besto av tre menn og tre kvinner.

- Det er et spesielt og spennende sykehus som har turt å tenke nytt. Jeg hører hjemme i et innovativt system som tenker nytt, sier den nye sykehussjefen som gleder seg til å ta fatt på arbeidsoppgavene på St. Olav.

Forlater Aleris: Den nye toppsjefen på St. Olav blir savnet når hun slutter i Aleris. Her får hun en klem av sykepleier Elin Ramstad. Til høyre: Cybele Böttgek Hebak.

Kommer fra Snåsa

Grethe Aasved bor i Oslo, men har familiebakgrunn fra Snåsa.

- Både mor og far er fra Snåsa. Jeg er legebarn og har flyttet mye, men hele familien min kommer fra Snåsa. Det var basen i oppveksten min, forteller hun. Nå skal hun i første omgang skaffe seg en pendlerleilighet i Trondheim og blir ukependler til Oslo der hun bor med mannen sin som jobber i Bergen. Ekstra stas sier hun det er at hun har sønn, svigerdatter og tre barnebarn i Trondheim.

De siste ti årene har hun vært sjef for Aleris. Før det har hun vært direktør for samfunnskontakt i legemiddelfirmaet Pfizer. Hun har jobbet som sykehuslege i over ti år på Vest- og Østlandet. Hun har også vært leder for Yngre legers forening, visepresident i Den norske legeforening og generalsekretær for den europeiske legeforeningen.

Trist: Sykepleierne Elin Ramstad (t.v.), Lene Nymo og Cybele Böttgek Hebak har akkurat fått vite at Grethe Aasved slutter ved Aleris for å bli toppsjef på St. Olavs hospital. De synes det er trist hun slutter og ønsker henne lykke til i den nye jobben.

Er både fysioterapeut og lege

Den nye sykehusdirektøren i Trondheim er utdannet både fysioterapeut og lege. Hun er spesialist i psykiatri og har flere års erfaring fra indremedisin. I tillegg har hun mastergradskurs i styrekompetanse og flere kurs og utdanning innen ledelse, samt en rekke verv i ulike råd og utvalg på CV-en.

- St. Olav er et universitetssykehus som utmerker seg, sier den nye direktøren. Hun liker at sykehuset og universitetet er fysisk integrert og at pasientbehandling og forskning skjer side om side. Grethe Aasved trekker også fram sykehusets visjon:

- Fremragende behandling er en sterk visjon. Det er ikke snakk om god eller grei behandling, men fremragende, sier hun og legger til at det er viktig å ha høye ambisjoner.

Forskning og pasientbehandling

Grethe Aasved sier hun ikke var i tvil da stillingen som toppsjef på St. Olav ble aktuell og trekker fram både forskning og pasientbehandling. Selv har hun ikke bakgrunn som forsker, men er svært opptatt av betydningen av forskning med tanke på kvalitet og rask tilgang på ny kunnskap i pasientbehandlingen og vil være opptatt av å legge til rette for dette.

- Tankegangen om å se helsetjenesten under ett er noe jeg virkelig tror på. For meg må jobben være mer enn det arbeidet som skal utføres, det må være et samfunnsoppdrag der jeg kan gi alt. Her ligger det virkelig til rette for å få til å gjøre en god jobb, sier Aasved.

- Hvilke erfaringer tar du med deg fra det private helsevesenet?

- I Aleris har vi i ryggmargen at vi lever av at pasienten velger oss. Det krever god kvalitet på pasientbehandlingen. Vi tåler ikke klagesaker. Da vil vi gå konkurs, sier hun.

- Du er 63 år og på alder med Nils Kvernmo som du overtar etter. Hvor lenge regner du med å bli værende som toppsjef på St. Olav?

- Jeg er veldig glad for å få denne muligheten, jeg har masse energi og er motivert for denne fantastiske jobben. Tanken på hvor lenge jeg skal bli er fraværende.

Styret er fornøyd

Styreleder Anne Breiby sier styret er veldig fornøyd med å få Grethe Aasved som ny sjef.

- Hun er veldig motivert og engasjert og gleder seg veldig. Vi tror hun med sin bakgrunn fra det private helsevesenet kan tilføre noe nytt.

Styreleder Anne Breiby, St. Olavs hospital

Styrelederen i St. Olavs hospital sier at alder bare er et tall og tror 63-åringen har mye å by på som ny toppleder. Breiby mener Aasved med sin brede helsefaglige utdannelse har et godt utgangspunkt for å lede sykehuset.

- Vi er veldig fornøyd med ansettelsen, sier hun videre.

- Vi søkte etter en samlende, synlig og resultatorientert leder, og det mener vi at vi har fått.

Aasved begynner i stillingen senest 1. oktober. Fram til da fortsetter Rune Wiseth som konstituert direktør for sykehuset.

Det var seks søkere til stillingen.