Én av disse festplassene det er snakk om, har blitt etablert ved Nilsbyen i Bymarka. Her har det siden slutten av april pågått russefeiring, og akkurat det har tæret på tålmodigheten til enkelte av beboerne i nærheten.

En rekke telt er satt opp, i tillegg til at det er satt ut møbler og høyttalere over et område på noen hundre meter. I luftlinje ligger det bebyggelse rundt hundre meter unna området. Herfra har flere beboere merket seg festingen og opplevd det som forstyrrende.

Kritisk til sikkerheten

Russepresidenten ved Strinda videregående skole, Johannes Lyngaas, sier han vet av flere slike plasser. Han synes det er synd at russen må ut i skogen for å feste.

- Det er litt teit at vi må ty til slike løsninger fordi vi ikke har andre plasser å være. Jeg skjønner at det finnes regler, men jeg lurer jo på hvorfor det skal være så strengt i år, spør han.

Leir: Russen har satt opp flere telt ved Nilsbyen i Bymarka. Enkelte beboere er mindre fornøyde med akkurat det.

Lyngaas var nylig ute med et leserbrev i trd.by der dette ble tatt opp i forbindelse med årets russedåp. De ble nemlig nektet å holde dåpen på skolens område. Det han reagerer mest på er at det kan gå på sikkerheten løs for ungdommene.

- Vi blir tvunget til å skjule oss, og det mener jeg fører til at tryggheten til russen blir dårligere. Det kan jo skje ting, fortsetter han.

Russepresidenten ved Strinda videregående skole, Johannes Lyngaas, mener russen ikke har noe annet valg enn å feste i marka. Foto: Privat

Tar selvkritikk

Russepresidenten ved Trondheim Katedralskole sier seg enig med Lyngaas. Han har selv vært med på noen fester ved Nilsbyen.

- Det er god stemning så klart, men av og til er det noen som gjerne drikker litt for mye og da mister kontrollen. I tillegg blir det jo veldig mørkt der oppe. Det trenger ikke å være helt heldig, sier Gunnar Echegaray.

Støynivået har ifølge naboene i Nilsbyen til tider vært veldig høy. Det tar russepresidenten selvkritikk på.

- Det har jeg full forståelse for at man kan synes er irriterende. Det er litt respektløst av oss, og det skulle ikke vært slik. Da må vi prøve å dempe oss, fortsetter Echegaray.

LES OGSÅ: Russ ble utsatt for grov vold - gjerningspersonene filmet

Roser russen

Fra politiet sin side høster årets russ skryt, og selv om det har vært noen episoder ser de ingen grunn til å måtte gripe mer inn enn det de allerede har gjort.

- De har utgjort en veldig liten del av ordensforstyrrelsene så langt i mai.

Det forteller operasjonsleder i Trøndelag politidistrikt, Ebbe Kimo. Han forteller at de vet om den etablerte campen russen har i Bymarka, men at de så langt ikke har sett seg nødt til å jage bort ungdommene.

- Jeg vil faktisk rose russen. De har vært flinke til å gi oss beskjed om at de holder til der, og har gitt oss en kontaktperson vi kan nå til enhver tid om det skulle være noe. Det synes jeg er veldig bra.

- Samtidig skjønner jeg at naboer legger merke til dem, så er jo spørsmålet hvilke forventninger man har. Vi har ikke blitt nedringt med klager. Jeg unner egentlig russen noen fine dager i mai. Vi kommer nok ikke til å gjøre noe med campen så lenge det ikke skjer noe alvorlig. Så lenge de oppfører seg vil de få lov til å være der, fortsetter Kimo.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.