En litt beskjeden varaordfører Ola Lund Renolen (MDG) varmer opp fjerdeklassingene med et par minutters tørrprat om miljøet. Elevene rekker prektig opp hender og engasjerer seg glatt i samtalen om plast i havet – uten å vite at varaordføreren i Trondheim er skalkeskjul for det store som skal skje i neste sekund.

Barnlig glede: Vaktmesteren lurte litt på hva som foregikk da Dennis Vareide og Preben Fjell kom viftende med penger i skolegården. Lærerne Hulda Stene og Elin Borgan Johansen foreviger stjernemøtet. Foto: KIM NYGÅRD

Men slik vender man opp ned på et klasserom på et brøkdels sekund:

Prebz og Dennis-mania på Klett

For midt varaordførerens utlegning om CO₂ kommer youtuberne Prebz og Dennis joggende inn. Elevene snur seg, hårene reiser seg, blodet rusher til ansikt og ører og de setter i et flerstemt hyl som skal vare noen minutter, kun avbrutt av:

- Kan jeg få en klem?

- Jeg skal ha autografen!

- Hvor er mobilen min?!

- Hæææ? Er det virkelig ...?

- Syyykt!

Og det er så virkelig at det i alle fall må dokumenteres. På myke Crocs klamper de ut på gangen etter telefoner, og med kokende kinn går de til angrep på Prebz og Dennis som tydelig er i sitt rette element.

Stort: Youtuberne Prebz og Dennis i et forsøk på å overlevere 30 000 kroner til fjerdeklassingene. Maria Aalberg i mottak. Foto: KIM NYGÅRD

Trønderbarna er best på batteriinnsamling

Læreren klapper i hendene.

- Én – to – tre, nå kommer en beskjed, sier hun og elevene lytter til Rasmus Norsted fra Miljøagentene som forteller ungene at de, sammen med Flå skole og barnehage i Melhus, har vært aller flinkest til å samle inn batterier i hele landet. På Nypvang skole endte vektnåla på 3 475 kilo og på Flå klarte de hele 3 576,1 kilo.

I løpet av april har mer enn 14 500 fjerdeklassinger på over 700 skoler i landet vært med på Batterijakten. Gjennom tre uker har de samlet hele 111 tonn brukte batterier til gjenvinning. Sammen har de knust alle tidligere rekorder fra de sju årene aksjonen har pågått.

Trøndelag har til sammen samlet inn 18 975,44 kilo av de innsamlede batteriene. Det er dobbelt så mye som Hordaland på andreplassen.

Småbarnas superhelter

Prebz og Dennis har vært ambassadører for Batterijakten 2018. De er premie god som noe for tiåringene som bryr seg mindre om pengesummen på 30 000 kroner når klasserommet fylles av to av Norges mest kjente og kjære youtubere. Og av kake!

Autografer: Tålmodet kom etter noen hektiske minutter. Sivert Hildrum Stavseng (andre fra høyre) venter på navnetrekk og en selfie med Dennis Vareide. Foto: KIM NYGÅRD

Prebz og Dennis har over 180,5 millioner avspillinger av videoene sine mellom 2012 og til de ga seg i mars. De har hatt eget tv-program fra Dyreparken i Kristiansand, laget kinofilm, turnert konserthaller i Norge med showet sitt og vært A-kjendiser blant de yngste i mange år. De går sjelden i fred for småbarn i offentligheten og legger ikke skjul på at det både er kjekt og slitsomt.

- Vi synes det er kult å få være med på et prosjekt som gir barn muligheten til å vise de voksne at det å ta vare på miljøet gir resultater. Fjerdeklassingene tar dette på blodig alvor og ungene vet veldig godt hvorfor de gjør dette, sier Preben Fjell aka Prebz.

LES LEDER: Råtten kultur på nettet

La en storplan

Og hvordan har elevene på Nypvang har klart å samle nesten 3,5 tonn småbatterier på tre uker i april?

- Mora til ei i klassen la ut annonse på Finn.no og fikk inn over 300 kilo, sier Sigrid Hægstad (10) og klapper fornøyd i hendene.

Men i hovedsak har elever, lærere og familiemedlemmer reist rundt på bygda, banket på dører og samlet inn. Dessuten har de vært på mange andre på andre steder i Trondheim hvor de ikke kom i konkurranse med andre skoler og bedt pent om brukte batteri. Dessuten skulle rødkassene med spesialavfall til Trondheim Renholdsverk inn på samme tid.

- Da gikk jeg og tømte dem for batteri, gliser Sivert Hildrum Stavseng (snart 10).

SKAL DU RYDDE SØPPEL? Del bildene her

Mistet nesten pusten

- Da døren gikk opp bak i klasserommet og jeg så Prebz og Dennis mistet jeg nesten pusten, sier Sigrid når kaken er fortært og det er litt mer naturlig å sitte tett inntil Dennis Vareide.

Sivert lånte bort telefonen sin til Dennis som sørget for at de som ikke hadde med seg mobil fikk selfie med helten likevel.

- Nå kan du sende bildet til dem senere, sa Dennis og tøyset med ungene om at han og Prebz kunne tenke seg å begynne i fjerdeklasse på Nypvang skole nå som de ikke lenger driver kanalen sammen.

Miljøengasjement: Preben Fjell og Dennis Vareide bak varaordfører Ola Lund Renolen, som ble fullstendig blåst av banen av youtube-heltene som inntok fjerdeklasse ved Nypvang skole. Foto: KIM NYGÅRD

Ungene tror kanskje at pengepremien skal brukes til kino og ekstra mye godteri. Og Chrome-books, hevder en. De understreker at det var veldig moro å samle batterier og at det ikke var noen sak å droppe fotballtrening for saken. Noen skoletimer gikk fløyten også, i kampen for å redde kloden.

- Tusen takk, på vegne av miljøet, sa varaordfører Ola Lund Renolen fra Miljøpartiet de grønne. Han trivdes godt i skyggen av youtuberne og lot seg imponere voldsomt av engasjementet til elevene, både for miljøet og for youtube-heltene.