I snart 100 år har folk i Rindal ønsket å bli trøndere. Nå skjer det allerede ved årsskiftet.

Det bekrefter regjeringen i kommuneproposisjonen for neste år. Kommunal- og moderniseringsdepartementet foreslår at Stortinget fatter vedtak om at Rindal sammen med kommunen Jevnaker og Lunner endrer fylkestilhørighet.

Det har lenge ligget i kortene at rindølene skulle bli trøndere, men kommunaldepartementet har tatt et forbehold om det var mulig å rekke dette før i 2020.

– Jeg er glad for at jeg nå kan foreslå at Rindal blir en del av Trøndelag fra 1. januar 2019, et fylkesbytte det ble søkt om for første gang i 1923, sier statsråd Monica Mæland.

Tror på bedre tilbud

Rindal ble ikke berørt av kommunereformen og tvangssammenslått i for høst. Men nå blir altså Rindal i Møre og Romsdal etter eget, sterke ønske en del av Trøndelag allerede neste år.

- Vi visste jo at en sammenslåing kunne ordne seg. Nå har vi fått bekreftet 2019. Stortinget har siste ordet, men dette skal nok ordne seg nå, tror ordfører Ola T. Heggem (Sp).

Heggem berømmer statsråd Mæland for handlekraft. Nå tror han og resten av kommunestyret i Rindal det blir lettere å gi innbyggerne et bedre tjenestetilbud på andre siden av fylkesgrensen.

Kommunalminister Monica Mæland Foto: Morten Uglum

Rekker valget

- En aldri så liten gladnyhet. Med Rindal på plass allerede nå, kan de være med å stemme på det sitt nye fylkesting neste år, istemmer Høyres Mari Holm Lønseth i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget.

Ønsket om å bli trøndere er ikke nytt. Rindal søkte om overflytting til Sør-Trøndelag fylke første gang i 1923. Den gang sammen med Surnadal.

I dag bor det litt over 2000 innbyggere i Rindal.

Følg Adresseavisen på Facebook , Instagram og Twitter.