Ascent Himalayas Everest Expedition 2018 meldte følgene onsdag morgen:

Seks medlemmer av ekspedisjonen nådde toppen av Mount Everest sammen med syv sherpaer i dag. 23 år gamle Ole Hovstad er nå den yngste nordmann som har vært på toppen.

- Stolt og lettet

- Vi er stolte, rørt og lettet, sier far Rolan Hovstad i Singsås.

Han har ennå ikke fått snakket med sønnen etter at han nådde toppen.

- Vi får ikke kontakt med han før han kommer ned fra fjellet den 18. eller 19. mai, sier Rolan.

Les også: Oksygen-mysterium på Mount Everest for Guri Anne fra Trondheim

Startet toppstøtet i natt

Ole Hovstad jobber som industriarbeider hos Kværner i Verdal, der han sveiser understell til oljeplattformer. Han ukependler hjem til Singsås.

Rett før påske reiste han ned til Nepal og startet akklimatiseringen som til slutt skulle ende i toppstøtet som startet natt til onsdag.

Ole Hovstad sammen med Thundu Sherpa 28. april.

Forsøkte seg på Aconcagua

- Han har alltid likt friluftsliv, men interessen for fjell og klatring er ganske fersk hos Ole. Han var på Galdhøpiggen første gang i fjor høst. Han forsøkte seg på Aconcagua samtidig som Truls Svendsen og Cecilie Skog var der, forteller Rolan.

Les også: Nå kan du «bestige» noen av Europas høyeste fjell fra din egen stue

I TV2-serien «Tjukken og Lillemor» forsøker Svendsen å bestige Aconcagua i Argentina sammen med Skog. Onsdag kveld går siste episode i serien. De som har sett serien på TV2 Sumo vet hvordan det gikk, mens de som venter i spenning får svaret i kveld. Aconcagua ligger i Andesfjellene og er det høyeste fjellet som ligger utenfor Himalaya. Ole Hovstad måtte gi seg i forsøket på å nå opp på toppen som ligger på 7000 meter over havet. Han snudde på 6400 meter.

Yngste nordmann på toppen

Men i forsøket på Mount Everest kom han seg altså opp på toppen på 8848 meter. Tiden fra han reiste til Himalaya og frem til toppstøtet er brukt på å gå opp og ned for å venne seg til høyden. Ole har også vært på Lubuche på 6119 meter som en øvingstur.

Her er Ole Hovstad på tur opp til toppen av Lobuche på 6119 meter over havet som var en del av akklimatiseringen.

Les også: Mount Everest skal måles på nytt

- Vi har vært litt spente, men også rimelig trygg på at han ville ta de riktige valgene underveis. Men man vet jo aldri om det kan skje uventede ting som for eksempel å bli rammet av uvær. Det var en lettelse å få beskjeden i dag fra selskapet som står bak ekspedisjonen. At han nå er den yngste nordmann som har vært på toppen gjør det ekstra spesielt, sier Rolan.

Her er laget som nådde toppen onsdag morgen norsk tid:

1: Danuru Sherpa/ Louise McEvoy (USA)

2: Pur Bahadur Gurung/ Simon Thomasson (Storbritannia)

3: Thundu Sherpa/Ole Hovstad (Norge)

4: Narendra Shahi/Dawa Chhiri Sherpa/Yangji Sherpa (Nepal)

5: Lakpa Sherpa/ Yangdi Sherpa (Nepal)

6: Furba Sherpa/Pasang lamu Sherpa (Nepal)

Dramatisk for trønder i 2017

- Selv små anstengelser ut over å gå skritt for skritt, medførte at jeg kollapset, fortalte André Spica om den siste etappen opp til toppen for nøyaktig ett år siden. Foto: André Spica

For ett år siden sto en annen trønder på toppen av Mount Everest. André Spica fra Trondheim nådde toppen av Mount Everest 16. mai 2017. Klokken var da halv ti på formiddagen og 41-åringen begynte å tenke på døden.