Om lag 400 parkeringsplasser forsvinner fra Midtbyen i Trondheim på 17. mai, og det er noen som forsvinner allerede 16. mai. Det gjelder parkeringsplasser ved Kongens gate 1 (Frimurerlogen), Kongens gate 4, og Kongens gate 7 (Hornemannsgården).

På selve nasjonaldagen vil det bli satt opp parkering forbudt-skilt i Bispegata, Munkegata, Erling Skakkes gate, Schultz' gate, Munkhaugveita, Vår Frue gate, Vår Frue strete, Kongens gate, Høgskoleringen, Kjøpmannsgata, Søndre gate og Jomfrugata.

- Vi anbefaler at du prøver å komme deg inn til byen uten å bruke bilen. Må du kjøre, så bør du parkere tidlig på dagen, men husk at du også skal ut av Midtbyen igjen, sier forteller drifts- og kontrollsjef i Steinar Myhr i Trondheim parkering.

NB! I dagens utgave av Adresseavisen ble det publisert feil rute for barnetoget. Dette er den riktige ruten:

Flere gater vil være stengt i anledning nasjonaldagen. Foto: trondheim kommune

- Parkér på Øya

Men dersom du absolutt må ta i bruk bilen, så har Myhr noen gode innspill på hvor du kan parkere.

- Mitt beste tips er å parkere rundt NTNU, St. Olavs Hospital, Øya og Samfundet. Kommer du sørfra, bør du parkere før Elgeseter bru, mener Myhr.

Kommer du fra østsiden, så kan Gryta og Trondheim sentralstasjon være aktuelle områder. Ila er også et vanlig område for parkering på nasjonaldagen, men her tror Myhr at det fort kan bli fullt.

- Det er begrenset med muligheter i Ila, sier han.

Det er i år reservert plasser for HC-parkering i Dronningens gate mellom Munkegaten og Kjøpmannsgaten, men det vil på grunn av togene være begrenset mulighet til å kjøre til og fra når togene er startet.

Stenger p-hus på Torget

Det kan lønne seg å legge en slagplan på hvor man skal parkere før man faktisk kjører inn til Midtbyen. Bilister bør orientere seg om mulighetene på forhånd i stedet for å kjøre rundt.

Å benytte byens parkeringshus kan være en mulighet for innbyggerne som kommer kjørende. Det er kun parkeringshuset på Torget som er stengt.

Ellers er det cirka 400 plasser på Leüthenhaven, 250 på Sentralbadet, cirka 500 plasser rundt St. Olav, og på Solsiden og Portalen er det cirka 650 plasser. Sentralstasjonen har 140 plasser, mens Brattøra og Pirbadet kan skilte med 450 parkeringsplasser.

Godt råd: Trondheim parkering anbefaler bilister å bruke parkeringsplasser rundt St. Olavs Hospital på 17. mai.

Stenger holdeplasser for buss

Dersom du vurderer å sitte på med bussen til Midtbyen, er det greit å være klar over at 17. mai er en dag hvor bussene i all hovedsak kjører lørdagsruter fra klokka 08.30.

- Holdeplassene Nova kino og Søndre gate vil være stengt 17. mai fra første avgang om morgenen til kl. 18.00. Selv om de fleste bussruter har første avgang etter kl. 08.30, er det to ruter innen Trondheim som har avganger før kl. 08.30 (rute 88 og 89). Ruter i region har søndagsruter 17. mai. Det er nattbuss natt til 17. mai, men ikke natt-trikk, opplyser direktør for kommunikasjon og drift i AtB, Grethe Opsal.

Hun ber folk beregne god tid i forbindelse med busstransport på nasjonaldagen.

- Det kan oppstå noen forsinkelser og vi ber folk beregne litt ekstra tid. Det settes opp assistanseavganger på enkelte ruter, forklarer hun.

Nytt mønster: Det etableres fire holdeplasser i Prinsens gate i forbindelse med 17. mai.

- Vær tålmodig

- Det etableres fire holdeplasser i Prinsens gate i tillegg til de som allerede er i Prinsens gate og Kongens gate, sier hun.

- Hva er ditt beste tips på 17. mai?

- Vær ute i god tid da det blir mye folk som reiser samtidig. Vis hensyn til medpassasjerer, vær tålmodig og vis forståelse da det kan oppstå forsinkelser, sier Opsal.

Det er noen ruter som har tilleggsavganger på 17. mai, se tabell under:

Rute
3Fra Carl Schjetnans veg kl. 09.25
7Fra Romolslia Øvre kl. 09.25Fra Reppe kl. 09.20
8Fra Steinåsen kl. 09.10
36Fra Stokkhaugen kl. 09.00
38Kjører lørdagsrute med første avgang etter kl. 08.30
43Fra Ringvål til Heimdal sentrum kl. 09.07
46 og 47Fra Trondheim S kl. 09.15 med overgang til rute 47 på City Syd kl 09.40. Dette er første avgang fra City Syd til Klæbu sentrum med rute 47
47Første avgang fra Klæbu sentrum kl. 09.05
66Fra Stokkhaugen kl. 09.02
76Fra Rye til Spongdal kl. 08.45
88Kjører alle avganger og benytter sine ordinære holdeplasser
89Kjører alle avganger og benytter sine ordinære holdeplasser
501Kjører lørdagsrute med første avgang etter kl. 08.30