- De handlingene som medførte den lille jentas død ligger nært opp mot forsettlig drap, mente statsadvokat Unni Sandøy da hun kom til påstanden om straff etter barnedødsfallet i Overhalla i juni i fjor, skriver Namdalsavisa.

Onsdag formiddag fikk retten statsadvokatens oppsummering av den tre uker lange rettssaken mot mor og stefar til den tre år gamle jenta som døde 28. juni i 2017 som følge av påstått gjentatt vold og mishandling.

Sandøy sa til retten at det var vurdert å ta ut drapstiltale mot mor i denne saken.

Vektla sønnens forklaring

I sin nærmere tre og en halv time lange prosedyre, la statsadvokaten størst vekt på de medisinske rapportene og vitneforklaringer fra medisinsk ekspertise.

Videre viste Sandøy til den ene av sønnenes forklaringer både sett opp mot at den var forenlig med de skadene den avdøde jenta fikk, men også ut fra tidspunktet forklaringa ble gitt på.

Påtalemyndigheten mener jenta ble påført de alvorlige hodeskadene flere dager før sykehuset ble varslet natt til 26. juni 2017. Dette bygger på den ene sønnens forklaring, andre vitners observasjoner og medisinske funn.

- Ikke troverdige

Det finnes ifølge statsadvokaten ingen sikre observasjoner av jenta oppegående og aktiv de siste to døgnene før AMK ble kontaktet.

Statsadvokaten mente videre at mors og stefars forklaringer til retten ikke var troverdige.

- Den strenge påstanden baserer seg på grovheten i de handlingene som er begått, og den betydelige straffskjerpingen som har skjedd i familievoldssaker de siste årene, sier statsadvokat Sandøy til NA.

Vil ha stefar fengslet

Påtalemyndigheten mener utfra det som har kommet fram under rettsforhandlingene at stefar skal dømmes for faktisk medvirkning, ved at han både har unnlatt å stanse mishandlinga og unnlat å varsle. Dette mener statsadvokaten bør gi en fengselsstraff på fem års fengsel.

- Det er en vanskelig vurdering, den kan være for lav, den kan være for høy ut fra hva som vektlegges opp mot bevisene, sa Sandøy.

Oppreisningskrav

Bistandsadvokat Hege B. Skillingstad la ned påstand om oppreisningserstatning for de to sønnene etter rettens skjønn, men antydet i sin gjennomgang at nivået burde ligge på 125 000 kroner for hver av guttene.