- Der er Ranheim! Hurrrraaa!

En drøy time inn i folketoget, kommer endelig byens nye eliteserieyndlinger i fotball spaserende ned Søndre gate, perfekt inn i klisjeen som noen som stråler om kapp med sola.

LES OGSÅ: Finn din skole i 17.mai-toget. Stort bildegalleri

- Hvordan er det å gå her i 17. mai-tog etter all suksessen dere har hatt i toppserien?

- Det er ganske artig. Vi merker at folk er positive. De jubler, klapper og kommer med lykkønskninger, smiler midtbanespiller Kristoffer «Løken» Løkberg.

- Store øyeblikk

Etter 16. mai-seieren mot Kristiansund sa han til Adresseavisen at han håpet på «en høflig applaus» fra publikum i Trondheim når laget kom gående i folketoget.

LES OGSÅ: Se bildene fra folketoget i Trondheim

Han og resten av RIL fikk mer enn det.

- Ranheim, Ranheim, Ranheim, jublet det fra mange av tilskuerne lags løypa til årets folketog i Trondheim.

- Litt annerledes enn før?

- Hehe, ja absolutt. Før var det stort sett stille da vi passerte. Dette er viktig for oss å få med oss, og store øyeblikk vi som lag og klubb må lene oss litt tilbake på og bare nyte, sier midtbanekjempen.

Trenger flere på kamp

- Helt fantastisk! sier RIL-trener Svein Maalen om mottakelsen laget hans får denne strålende nasjonaldagen.

- Applaus og jubel! Dette har hele laget og guttene fortjent, sier han.

- Må prøve å få etablert en 16. mai-tradisjon på hjemmebane også på Ranheim nå da ...?

- Hehe, ja. Vi må bare ha litt mer publikum først, sier Maalen.

LES OGSÅ: Trøndelag i rødt, hvitt og blått

Noen hundre meter foran, klubben som fortsatt er fotballstorebor i Trondheim. Med en smule større kjendisfaktor, og noen flere folk bak fanen. Men også her har de en bedre nasjonaldag i år enn i fjor.

- Det er kanskje bedre å gå her i år etter å ha vunnet 16. mai enn etter tapet i fjor?

- Det er fantastisk mye bedre. Du hører bare folkene her; de står og synger Rosenborg-sanger av ulik art når vi passerer. Det er smil, men ikke bare det. Det er også noe med selvfølelsen vår. Det er ikke noe problem å gå og vise seg fram i år, sammenlignet med i fjor. Da skjemtes jeg så ille at jeg egentlig hadde lyst til å ligge hjemme under dyna hele dagen. Men det kunne jeg jo ikke heller, smiler RBK-spiller Pål André Helland, som selv bidro med scoring da Rosenborg slo Lillestrøm foran et fullsatt Lerkendal 16. mai.

LES OGSÅ: - Her merker man virkelig nasjonalfølelsen deres

I folketoget hadde han og samboeren Linn Lyngmo med seg 17. mai-debutant, seks måneder gamle Neo Lyngmo Helland som så ut til å trives med å bli trillet gjennom sentrumsgatene til hurrarop og Rosenborg-hyllester.

På båre i toget

En annen som fikk en ganske avslappende tur gjennom toget, var Aksel Bogø Årheim, båret av Røde Kors på båre.

- Deilig med litt ferie, sier han når vi spør hvordan det er å ha en så avslappende tur i 17. mai-toget.

Og det ble et imponerende langt og folkerikt folketog i solskinnet i Trondheim. Fra førstemann i opptoget, tidligere leder i brannvesenet, Karl Kristian Hjelseth, passerte Rådhuset klokken 13.00 til de siste kom seg dit, gikk det solide halvannen time. Oppmøtet langs løypa gjennom sentrumsgatene, sto heller ikke tilbake for tidligere år. Snarere tvert imot.

De fikk se dansere, turnere, boksere, kampsportutøvere, spel-skuespillere, politikere, ideelle organisasjoner, lag og foreninger og NTNU-linjeforeninger så langt øye kunne se. For å nevne noen. Og alle var nok enige om at det hadde vært en fin nasjonaldag.

Blankpolert: Ikke helt lett å avgjøre om det var flest korps eller anlegg på henger i årets folketog, men at instrumentene skinte mest, er i alle fall sikkert. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Tok det med ro: Aksel Bogø Årheim fikk seg en avslappende tur gjennom sentrumsgatene i strålende solskinn. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Luftig: Selina Skjeldal i skyheøy svev over folke toget i det det passerer den gamle brannstasjonen i Søndre gate. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
I medvind: – Vi må lene oss litt tilbake og nyte de store øyeblikkene, sier Ranheim-spiller Kristoffer «Løken» Løkberg. Ranheim-spillerne ble jublet frem i årets 17. mai-tog. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
God oversikt: Hurraaaa! Tilde Sofie Lillevik satt på mamma Ida Sofie Johansens skuldre. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen