På solfylte Solsiden er i tradisjon tro hvert eneste utested fylt opp av bunads- og dresskledde unge mennesker, og både stemningsnivået og Prosecco-føringen er høy.

- 17. mai er en festdag, og vi forventer en del ordensforstyrrelser. Men foreløpig har det ikke vært så mange meldinger. De få som har kommet dreier alle seg om beruselse, kunne Kirsten Bergstrøm i politiet fortelle litt etter klokka 14.30.

Fullt av feststemte mennesker inntok Solsiden etter toget på nasjonaldagen. Foto: Rune Petter Ness

Rett etter klokka 17 kunne poilitet fortelle at de hadde fått inn flere ordensforstyrrelser, og at de hadde rykket ut på et par av dem.

- Det var blant annet noe bråk på Solsiden i tre- halv fire-tida som vi rykket ut på, men det har ikke vært alvorlige ting eller noe som har ført til anmeldelser.

Forventer dere mer?

- Vi utelukker ikke at det blir mer. Det er jo en inneklemt dag i morgen, og mange har fri. Akkurat nå er det veldig mange mennesker på Solsiden, men hvor lenge de velger å bli utover eller ikke får vi se, sa Lars Letnes i politiet rett etter klokka 17.00

Hva slags type ordensforstyrrelser er det snakk om?

- Stort sett støy, høy musikk og krangling eller håndgemeng utenfor utestedene, sier Letnes.

- Fredelig tross fyll

Sikkerhetsvakten Vidar Sommerud sjekker og slipper inn gjester på Barmuda. Han forteller i sekstiden at ettermiddagen på 17. mai på Solsiden er langt mer folksom enn selv en typisk lørdag kveld.

- Mange har jo startet tidlig med champagnefrokost, og det er nok like mye fyll her nå som en sen lørdag kveld, sier Sommerud.

Likevel synes han det har vært færre problemer enn man kunne forvente.

- Når det er så mange som er ute og drikker som nå er det alltid noen som får i seg for mye. Men det er generelt veldig fredelig og god stemning her nå, og veldig få negative situasjoner, sier vakten.

Vekter Vidar Sommerud trives godt på jobb 17. mai. Foto: Rune Petter Ness

Ettertraktet stemning

På ett av bordene i sola utenfor Dokkhuset møter vi en godt forberedt vennegjeng som forteller at de reserverte bord så lenge som for et halvt år siden. Og ikke bare på ett, men to ulike utesteder.

- En del steder har egne regler for 17. mai der man må kjøpe egne drikkepakker hvis man vil sitte lenger enn halvannen time. Og den billigste pakken vi kunne kjøpe der vi var i stad var på 5 200 kroner, uavhengig av hvor mange vi var. Dette var vi forberedt på, så vi hadde valgt å reservere her og, forteller Stein Erik Van Varg, som synes det er greit at det koster mye å dra ut på nasjonaldagen.

- Jeg syns det er veldig dyrt, men det er bare sånn det er. Hvis man gir uttrykk for at man syns prisen er høy, er responsen man får at noen andre alltid er villige til å betale det det koster. Spesielt på 17. Mai, og spesielt når det er så fint vær som nå, er nok folk villige til å betale veldig mye, sier venninnen Annette Christensen.

Litt for mye for de minste

I litt roligere omgivelser på den lille gressplenen lengst borte ved blomsterbrua, sitter de to fem måneder gamle tvillingjentene Live og Ylva smilende på fanget til mor Julie Oftedal og far Marius Sæther. Som den eneste barnefamilien å se på Solsiden, har de funnet seg en rolig liten utkikkspost fra den lille grønne lungen utenfor Olivia.

- Jeg er fra Nord-Norge, og derfra er jeg vant til at alle generasjoner er samlet på samme sted på 17. Mai. Men her nå er det jo for det meste bare unge vennegjenger som drikker, så det virker veldig spredt og delt opp i forhold, sier mor Oftedal.

Far Marius Sæther og mor Julie Oftedal med tvillingdøtrene Live og Ylva koser seg i en rolig krok på folkerike Solsiden 17. mai. Foto: Rune Petter Ness

Hvor er de andre barnefamiliene tror dere?

- De fleste har sikkert dratt hjem. Og det er jo ofte arrangementer andre steder for de litt større barna. Men når det er så fint vær som nå måtte vi nesten bli her og se litt på folkelivet, sier far Sæther.

Så dere i toget tidligere i dag?

- Vi hadde egentlig planlagt å se borgertoget, men på vei til byen havnet vi på samme buss som en stor russegjeng. Og der var stemningen, ja, kanskje litt for god, og litt for mye for de små. Så da tok vi det rolig i stedet, forteller småbarnsforeldrene.

- Nå sitter vi og lurer på når det er best å ta bussen hjem, ler de til slutt.

Natt til 17.

Tidlig i morgentimene 17.mai skrev Politiet i Trøndelag følgende på Twitter:

- Det var ikke spesielt mye i natt nei. Det var meldt om en del ordensforstyrrelser, men heller ikke da noen alvorlige hendelser, og bare én person var inne hos oss i politiet, sier Lars Letnes i politiet.

- Det var mye aktivitet på Festningen, men det gikk greit å rydde og stenge der til halv to/totida, legger han til.

Fire av fem av politiets påfølgende twittermeldinger gjennom nasjonaldagen før kl 20 dreide seg om beruselse.

Politiet patruljerte Solsiden på ettermiddagen 17. mai. Foto: Rune Petter Ness

SE OGSÅ: Her filmer fallskjermhopperne folkemengden fra lufta