- Vi er veldig glade for at vi var våkne da mobilladeren eksploderte, sier Håvard Bye.

Til vanlig er han brannsjef i Brannvesen Midt IKS, og er over gjennomsnittet opptatt av brannsikkerhet. Men han innrømmer at han fikk seg en skikkelig vekker da hendelsen inntraff tidligere i mai.

- Vår 13 år gamle datter befant seg i et annet rom enn meg, og plutselig sa det «pang», og så hørte jeg datteren vår hyle. Hun ble livredd, sier Bye.

Flere deler: Da mobilladeren eksploderte, var det flere deler som skjøt ut av veggen og endte på gulvet.

SE BILDENE: Fotografens blinkskudd under folketoget i Trondheim

Var heldigvis våken

Sikringen gikk, det luktet brent og stikkontakt og lader var kullsvart.

- Hun hadde ladet med en original Iphone-lader, men den skjøt ut av stikkontakten i flere deler, forklarer Bye. De to «pinnene» ble stående igjen i stikkontakten.

Etter å ha sett på skadene ble Bye veldig glad for at hendelsen inntraff mens de var hjemme og på dagtid.

- Datteren vår fortalte at hun hadde sett gnister idet det smalt. Jeg er glad for at vi var våkne, at vi var hjemme og at laderen ikke befant seg i nærheten av noe brennbart, sier han.

Kullsvart: Stikkontakten fikk også hard medfart da mobilladeren eksploderte.

SE BILDEGALLERI: HER KAN DU SE DIN SKOLE I BARNETOGET

- Kan aldri være sikker

Etter å ha sett hvor svart både laderen og stikkontakten endte opp, så mener brannsjefen at det må ha vært ganske kraftig varmeutvikling.

- Jeg synes det var bekymringsfullt. Man kan aldri være helt sikker, uansett om det er originalt utstyr eller ikke. Det kan alltid være en feil med elektroniske produkter, sier han.

Bye har to unger, og han har latt dem få lade mobilene sine på soverommet.

- Det ble det raskt slutt på, fastslår han.

Slår alarm: Brannsjef Håvard Bye forteller om mobilladeren som eksploderte hjemme hos ham i en Facebook-melding. Han håper dette får folk til å tenke over hvordan de lader mobilen.

Heter du Nina, Camilla, Charlotte, Christian eller Michael? Da har du en bysykkel med navnet ditt på. Sjekk om ditt navn står på listen

- Kunne startet brann

Etter å ha søkt opp lignende episoder på nettet, innså Bye at familien ikke var de eneste som hadde opplevd at Iphone-ladere kan eksplodere.

- Det er ingen tvil om at dette kunne ha startet en brann hvis noe brennbart hadde vært i nærheten. Til og med jeg, som jobber med dette, kan bli litt sløv med å følge alle anbefalinger, men dette var en vekker, mener han.

I etterkant har en elektriker vært innom boligen til familien Bye.

- Det var ikke stikkontakten, men laderen det var noe galt med, sier han.

18. mai la Brannvesen Midt IKS ut en oppfordring til sine følgere på Facebook, om å være påpasselig med hvordan man lader.

Bye la også med bilder av den ødelagte laderen som et skrekkeksempel på hvordan det kan gå.

Sju av ti lader om natta

Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If, er ikke ukjent med problemstillingen som brannsjef Bye ønsker å rette et fokus mot.

- Hvorfor bør du ikke lade om natta? Dette er det viktigste spørsmålet, og svaret er rett og slett at det er stor forskjell på om du er våken eller om du sover når det begynner å brenne. Å takle en brann når du er våken og til stede, er noe helt annet enn en brann som utvikler seg mens du ligger og sover, forklarer han.

I 2016 gjennomførte TNS Gallup en undersøkelse om nordmenns ladevaner på vegne av Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og forsikringsselskapet If.

Den viste at sju av ti nordmenn lader mobilen om natta. Og de unge er verst.

- 93 prosent av de mellom 15 og 29 år ladet mens de sov. Ikke lad mobilen på nattbordet ditt. Skulle det bli overoppheting, så er det mange kjemikalier i en mobil som kan utvikle farlige gasser. Da bør den ikke ligge 50 cm fra nesen din, mener Clementz.

Kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If forteller at sju av ti nordmenn lader om natta. Foto: pressefoto

Tenk over salgssted

På grunn av at man ikke har ført grundig statistikk på hva som er årsaken til enkelte branner, vet man ikke nøyaktig hvor mange branner som skyldes mobilladere.

- Men jevnlig får vi inn skader som skyldes mobilladere. Heldigvis er det ofte snakk om små skader fordi det har blitt oppdaget tidlig, sier han.

Det er spesielt tre faremomenter du må tenke over når du lader mobilen.

1. Selve laderen kan bli veldig varm, og kan i verste fall antenne. Det kan være feil på elektriske komponenter inni. Du bør helst kjøpe originale ladere eller uoriginale ladere fra de kjente kjedene som har gode innkjøpsrutiner. Som for eksempel Clas Ohlson, Elkjøp eller Power. Unngå utenlandske nettjenester eller små kiosker hvor du kan få falske eller piratkopierte ladere.

2. I løpet av én dag kan det hende du stikker ladeledningen inn i mobilen din flere ganger. Er du veldig uheldig kan det oppstå slitasje som igjen fører til en lysbue inni kontakten på mobilen. Da oppstår det et lite «lyn» som kan gi varmeutvikling.

3. Litium-ionbatteri befinner seg inni mobilen din, og dersom det skulle være feil ved disse så kan det bli veldig høy temperatur. Dessuten blir brannen vanskelig å slukke på grunn av kjemikaliene i batteriene.

Tre gode råd

Clementz har noen gode råd til alle som lader mobilen:

1. Prøv å unngå å lade på natta så langt det er mulig. Start ladingen litt tidligere på kvelden.

2. Hvis du må lade på natta, bruk originallader eller uoriginal lader som er kjøpt hos en trygg forhandler. Legg mobilen på et ikke-brennbart underlag, som for eksempel keramikkflisen som ble til overs etter oppussingen.

3. Installer røykvarslere i alle soverom hvor mobiltelefoner blir ladet. Ha optiske, seriekoblede røykvarslere.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.