I mars i fjor skrev Adresseavisen at Tollvesenet hadde beslaglagt 21 sexdukker som så ut som barn. Tre var bestilt av trøndere, derfor endte tre anmeldelser fra Tollvesenet i Trøndelag politidistrikt.

Beslagla datautstyr

Politiadvokat Marianne Høyer i politidistriktet har vurdert om dukkene rammes av straffelovens paragraf 311, som omhandler fremstilling som seksualiserer barn.

Politiadvokat Marianne Høyer ved Trøndelag politidistrikt foreslo fosningen dømt til betinget fengsel, og fikk medhold.

- To av sakene ble henlagt fordi dukkene hadde store bryster, forklarer Høyer.

Den siste saken valgte imidlertid politiet å forfølge. Det var en mann i 50-årene fra Fosen som hadde innført dukken, som Høyer mente var straffbar. Derfor slo etterforskerne til hjemme hos ham og gjorde beslag av datautstyr. Gjennomgangen av dette avslørte både overgrepschatting og oppbevaring av overgrepsbilder av barn, går det frem av en fersk dom fra Fosen tingrett.

Sjekket Tollvesenets nettsider

I en tilståelsessak 30. april erkjente mannen begge disse forholdene i tillegg til innførselen av sexdukken utformet som et barn. Dukken ble beslaglagt av Tollvesenet på Oslo Lufthavn Gardermoen 19. desember 2016 og var bestilt fra Kina.

I retten forklarte mannen i 50-årene at han hadde bestilt sexdukken høsten 2016. Han opplyste videre at hans utgangspunkt var å skaffe en tenåringsdukke, og at den skulle være billigst mulig. I forkant av bestillingen, var mannen, ifølge sin forklaring, inne på tolletatens nettsider, men uten å finne at det eksisterte restriksjoner på import av slike dukker verken med hensyn til høyde eller utseende.

Mannen tenkte ikke over at dukken kunne betraktes som et uttrykk for seksualisering av barn. Det mener imidlertid Fosen tingrett at den gjør, og dømmer mannen for dette forholdet.

Han dømmes også for sin chatteaktivitet slutten av august 2016. Siktede var da inne på en chatteside for menn der han kom i kontakt med en mann som presenterte seg som «stefar». I retten forklarte fosningen at samtalen tok en utilsiktet vending, og at chatten etter hvert dreide seg om seksuelle fantasier om stefarens jenter på 12 og 14 år. «Siktede erkjenner at han under chatten spurte stefaren om han fikk kose med og bruke jentene», heter det i dommen.

Betinget fengsel

Politiets gjennomgang av datautstyret avdekket også at mannen hadde 143 bilder av dukker som seksualiserer barn og 87 bilder som dokumenterer seksuelle overgrep mot barn. Ifølge dommen viste enkelte av bildene grove seksuelle overgrep mot små barn. Fosningen dømmes også for dette forholdet.

Fosen tingrett dømmer mannen til betinget fengsel i 60 dager med en prøvetid på to år. Han må i tillegg betale 25 000 kroner i bot og får både sexdukken og datautstyret beslaglagt. Dette var i tråd med politiadvokat Marianne Høyers straffeforslag.

- Oppdaget ny trend

Etter at Tollvesenet gang på gang i 2016 og 2017 avdekket import av sexdukker fremstilt som barn, kom det i fjor en pressemelding fra Kripos hvor de uttrykte bekymring for utviklingen. De vurderte det slik at personer som bestiller slike dukker kan ha begått overgrep mot barn tidligere, eller at de kan utgjøre en risiko for å begå overgrep mot barn i fremtiden. De mente derfor at det er svært viktig at disse personene oppdages, skrev Kripos.

Her er tolloverinspektørene Nina Fossum og Birgitte Hansson sammen med fungerende avdelingsdirektør i Tolletatens etterretningssenter, Jørn Ferner Bergersen, med en av sexdukkene i barnestørrelse som ble beslaglagt i fjor. Nå er en trønder dømt etter å ha innført en slik dukke.

- Tolletaten har gjennom systematisk arbeid oppdaget en ny trend som Kripos ser svært alvorlig på. Politiet er helt avhengige av et godt samarbeid med offentlige og private aktører for å hindre at barn blir utsatt for overgrep. Her har tolletaten gått foran som et svært godt eksempel, sa Ann Kristin Grosberghaugen, leder av voldtektsseksjonen på Kripos i pressemeldingen.

Opprørte tollerne

Sexdukkene er rundt en meter lange og er svært naturtro. Beslagene opprørte erfarne tollere, skrev NRK.

- Jeg kjenner at jeg reagerer voldsomt, når jeg ser dette. Den første ble beslaglagt i oktober, siden da har vi beslaglagt 21. Vi er bekymret og sjokkert, sa fungerende avdelingsdirektør i Tolletatens etterretningssenter, Jørn Ferner Bergersen til NRK.

- Tolletaten oppdaget at nordmenn bestilte og importerte sexdukker framstilt som svært naturtro barn første gang i 2016. Etaten valgte på eget initiativ å anmelde disse sakene fordi vi mistenkte at importen kan være straffbar eller føre til straffbare handlinger. Tolletaten opplever at importen av sexdukker utformet som barn øker. Mottakerne som vi har avdekket er utelukkende menn, de er bosatt fra nord til sør i Norge og kommer fra alle samfunnslag. Tolletaten ser med bekymring på denne trenden, og vil stanse og anmelde importen av disse dukkene inntil vi eventuelt får beskjed om noe annet, sa Ferner Bergersen i pressemeldingen.