Harald Haltvik var 17 år da han mistet sin far, og så snart han ble gammel nok, tok han over ansvaret for herrekonfeksjonen som faren etterlot seg.

«Haltvik på Nordre» ble et begrep blant trondhjemmere, og i 1986 ble herrekonfeksjonen utvidet med motebutikken Retro. Sammen med kona Ingegjerd, hans livsledsager gjennom 56 år, fikk han sønnen Thor Harald og døtrene Trine og Gry.

Harald Haltvik sovnet stille inn, 12. mai, 79 år gammel.

- Klar arbeidsfordeling

- Pappa jobba masse, og han var ikke veldig til stede da vi var småbarn. Han hadde en hjemmeværende kone, og arbeidsfordelingen var klar. Jeg var visstnok en umulig unge, med mye nattevåk. Det fikk mamma ta seg av. Pappa, han sov. Han var familiens forsørger, forteller datteren Trine Haltvik. (bildet) Hun har vært verdens beste håndballspiller, og er i dag trener ved toppidrettsgymnaset i Porsgrunn.

- Etter hvert som vi søsknene vokste opp, måtte vi bidra med gatesalg og vareopptelling i butikken. I flere år plukket vi jordbær på Inderøya, forteller hun og siterer faren: - Det er barna mine og polakkene som plukker jordbær.

Pappa la til dobbel betaling for jobben vi gjorde, men det gikk mange år før han fortalte det til oss. Ingenting skulle komme gratis, vi måtte selv bidra til nye ski og annet sportsutstyr, sier Trine.

- Pappa hatet håndball

Både broren Thor Harald, Gry og Trine var aktive alpinister, med faren som trener. Han var også fotballtrener, mens moren Ingegjerd var håndballtrener.

- Pappa hatet håndball. Mamma hentet meg i skibakken, og jeg spilte håndball i hemmelighet mellom to omganger, minnes Trine.

- Håndballen ble ikke godkjent før jeg kom på Juniorlandslaget som 15-åring. Men da var det «all in», med verv i både håndballkretsen og idrettskretsen.

Ifølge Trine var faren engasjert, streng og rettferdig.

- Han brydde seg, og var også veldig snill. Men ganske streng.

Syk for fem år siden

For fem år siden dukket de første symptomene på sykdom opp hos faren.

- Det startet i det små, han glemte kortet, forla nøklene eller husket ikke hvor han hadde parkert bilen. Sånne hverdagslige ting. Pappa fikk demens, men hadde mange gode øyeblikk innimellom.

Etter hvert som sykdommen forverret seg, fikk Harald Haltvik plass ved Bakklandet sykehjem. Før den tid var han der flere ganger på avlastning.

- Pappa gledet seg til disse besøkene. Hjemme ble det kjedelig, men på sykehjemmet kunne han hjelpe til. Han skøyet og lo med de andre beboerne, og dro i gang «trim for eldre». Tå hev og knebøy var viktig for alle, mente han – og sa rett ut at noen var litt late.

Trine humrer.

- Synet var svekket på grunn av sykdommen, han klarte ikke se forskjell på rullestol og en vanlig stol.

Kjempet mot sykdommen

Trines datter Kathinka spiller håndball på Aker, og da laget møtte Charlottenlund i mars, ble bestefar hentet fra sykehjemmet for å se på kampen.

- Jeg så at han koste seg veldig. Samtidig var dette første gang jeg hørte at han offisielt innrømmet sykdom. Han hadde kjempet imot den i fem år, men etter et fall fra senga brakk han hofta. Da var det mye som endret seg.

Etter påske bestemte Trine seg for å ta farvel med faren.

- Det var best sånn. Og jeg er veldig glad for at jeg fikk snakket med ham. Jeg har ofte tenkt på hvor mye pappa ofret for oss da vi sto på ski. Hver fredagskveld, når vi andre spiste pizza og koste oss foran tv’n med «Bit for bit», sto pappa i skibua i kjelleren og preppet ski. Det fikk jeg takket ham for da jeg tok farvel med ham, forteller Trine.

- Helt i pappas ånd

Harald Haltvik hadde et oppriktig engasjement for idrett, og en ukuelig dugnadsånd.Og ifølge Trine elsket han oppmerksomhet.

- Han tok på seg alle verv, var formann i idrettskretsen, i håndballkretsen og aktiv i alt mulig. I idrettslaget i Porsgrunn har vi trim-bingo, som jeg bidrar på. Da det ble kjent at pappa var død, ville de andre frita meg for dugnad. Jeg mente tvert imot, og dro av gårde - fordi det var helt i pappas ånd.

Trine har fått utallige sms-er etter farens død, både fra idrettsmiljøene og næringslivet.

- Det er tidligere ansatte, samarbeidspartnere, kolleger. Folk som kjente pappa, og som kan fylle ut historien hans. Jeg håper alle følger med til minnestund på Kvilhaugen, han ville ha elsket oppmerksomheten.

Harald Haltvik bisettes i Vår Frue kirke onsdag.

Harald Haltvik tok over herrekonfeksjonen etter sin far. Haltvik på Nordre ble et begrep. Foto: Ivar Mølsknes
Familien Haltvik var mer enn gjennomsnittlig aktiv i alpint, i håndball og fotball. Bildet som henger i ramme på veggen, ble tatt til en reportasje i Adresseavisen mot slutten av 1970-taller. Fra venstre Gry (født 1968), Trine (født 1965), Thor Harald (født 1963) Harald og Ingegjerd Haltvik (født på samme dato i 1938). Foto: Håvard Haugseth Jensen
Harald Haltvik opphører som butikk i 2005. Foto: Ivar Mølsknes
Harald Haltvik opphører som butikk. Foto: Ivar Mølsknes