- Det var en forferdelig opplevelse. Hun kom flyvende vannrett med hodet først inn i frontruta, forteller bussjåfør Tore Eldnes (61).

Han har kjørt skoleelever siden 1981, men har aldri opplevd at en passasjer har styrtet inn i frontruta etter en nedbremsing. Den danske jenta, som er i 12-13-årsalderen, satt på fremste seterekke til høyre i bussen. Hun hadde ikke sikkerhetsbelte på seg.

Hårstrå: Etter det kraftige sammenstøtet var det hår fra jenta som hang igjen i den knuste ruta.

LES MER: - Mali kom hjem og var oppløst i tårer etter billettkontrollen

- Krav om belte i Norge

Dagen startet i Trondheim hvor Eldnes plukket opp et 20-talls skoleelever og tre voksne ledere som skulle bli med klassen til Drageid leirskole i Flatanger.

- Før vi skulle kjøre forklarte jeg at det er påbudt å ha på seg sikkerhetsbelte på buss i Norge. Jeg gikk gjennom bussen, demonstrerte og så at elevene satte på seg beltene, sier han.

En av lederne brukte mikrofonen og gjentok det samme. Eldnes sier at han er mye mer påpasselig med å gi klare beskjeder når han kjører barn og unge.

Like nord for Steinkjer, på Asphaugen, ble det tatt en rast på 40 minutter.

- Jeg sa det samme da elevene var tilbake på bussen. Lederne ga et klart signal om at elevene hadde oppfattet beskjeden om sikkerhetsbelte.

Må bytte glass: Frontruta ble knust etter hendelsen. Jenta fikk en stor kul og noen små kutt i panna.

Busselskap mener kraftige Monica Cesilie Pedersen bør kjøpe en setebelteforlenger selv. Busspassasjeren sliter med at hun ikke får på seg sikkerhetsbeltet.

- Bremset for rådyr

Eldnes har kjørt tusenvis av skoleelever til leirskole i Flatanger, og kan veien som sin egen baklomme. Fylkesvei 766 til Flatanger er smal og svingete og det er mye tett skog inntil veien.

- Mellom Tøttdal og det som blir kalt Fjellkrysset, oppdaget jeg tre rådyr krysse veien. Jeg sakket ned først, og så bremset jeg fordi jeg trodde det ville komme flere rådyr. Det var ikke noe bråstans, men plutselig kom jenta flyvende. Frontruta gikk i stykker og den bulte faktisk litt ut. Det var litt av en smell, sier han.

Eldnes stanset bussen, ba om at noen kom og hjalp til.

- Jenta virket livløs og hun var blodig i panna, sier han.

En av lederne om bord i bussen viste seg å være akuttsykepleier.

- Vi fikk kontakt med henne. Jeg ville kontakte lege, men sykepleieren mente det ikke var behov, forteller Eldnes.

Ubehagelig: Tore Eldnes er en erfaren bussjåfør, men han har aldri opplevd at en passasjer har kommet flyvende inn i frontruta.

- Veldig heldig

En halv time senere var bussen fremme, og ble møtt av rektor Ingolv Dørum ved Drageid leirskole.

- Det så dramatisk ut da bussen med knust rute kom kjørende, og jeg ba om at noen ringte en lege, forteller Dørum

Akuttsykepleieren snakket med en lege ved legevakta, og de fikk avklart seg i mellom at jenta ikke hadde behov for noe mer oppfølging. Hun endte opp med en stor kul og noen små kutt.

- Hun var veldig heldig, og det hele gikk veldig bra. Hun er i full aktivitet nå, sier Dørum.

Bussjåfør Eldnes har ringt 2-3 ganger siden episoden for å forsikre seg om at det går fint med jenta. Han er glad for å høre at hun deltar i aktivitetene.

- Jeg synes jo det var surt at hun skulle få en sånn opplevelse i starten av leirskole-oppholdet. Før jeg dro kom hun gående mot meg. Tårene rant, hun var blodig, men hun tok rundt meg. Jeg tror hun var klar over at det hadde gått bedre enn det kunne gått, sier han.

- Det var vondt å kjøre hjem etterpå, sier han.

Fikk du med deg denne glade buss-historien? Da Åsmund (6) ikke ville reise fra pappa, tok bussjåfør Niels saken i egne hender

- Tør ikke tenke

Bussen var én uke gammel, og alt var i skjønneste orden ifølge Eldnes. Nå er den på verksted og får byttet frontrute.

- Jeg kjørte selv bussen til verkstedet og da kom det mange tanker. Enn hvis farten hadde vært større, enn om jeg hadde bråbremset. Jeg tør ikke tenke på hva som kunne skjedd da, sier Eldnes.

Han har også tenkt nøye på hva han kunne gjort annerledes, men finner ikke noen åpenbare feil. Eldnes har bedt om å få et skriv fra skolen hvor de bekrefter at han gjorde jobben sin, også med tanke på å informere om beltebruk. Eldnes har kjørt elever i en mannsalder, og har aldri vært involvert i ulykker.

- Jeg har lang erfaring, men aldri opplevd noe lignende, sier Eldnes.

La ut Facebook-post

Tidligere denne uka la Eldnes ut en Facebook-post hvor han fortalte om hendelsen og la også med noen bilder av den knuste frontruta.

- Dette er til ettertanke for busseiere, sjåfører, passasjerer, foreldre og ledere. Dette viser at beltebruk er noe man må ta på alvor. Jeg hadde aldri trodd at en person kunne komme så hardt inn i frontruta med så lite bremsekraft, forklarer han.

- Dette er en lærdom til alle som sitter i alle slags kjøretøy. Bruk belte!

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter