- Man kan sammenligne eksamen med en fulltidsjobb, hvor man har like høyt konsentrasjonsnivå. Jeg mener derfor at det ikke er god nok grunn til å utsette ramadan, forteller videregåendeelev Radwan Etwebi.

Han forteller at dette er en viktig måned å ta del i, og for ham vil det derfor være feil å utsette ramadan til fordel for eksamensperioden. Han har likevel hørt at andre vurderer å ta pause.

- Det er jo veldig individuelt hvordan man takler disse dagene, og hvor seriøst man tar det. For meg og min familie er dette en viktig høytid, og jeg har aldri vurdert å utsette ramadan på grunn av en eksamensperiode.

Obligatorisk

Hvilken tid på året ramadan er, varierer fra år til år, men ofte er den rundt eksamensperioden i mai og juni. I år starter ramadan 16. mai og varer frem til 14. juni, for fasten skal nemlig ikke vare lenger enn 30 dager.

Styreleder i Muslimsk Samfunn i Trondheim (MSiT), Umar Farooq, forstår at fasten kan være uvanlig for enkelte. Han mener likevel at dette er noe man bør ta del i.

- Det hjelper ikke å faste resten av året, for å gjøre opp for det man eventuelt mister når man dropper en dag i ramadan. Jeg ser ikke problemet med at dette ødelegger for eksamensperioden til studentene, forteller Farooq.

Han har selv fastet mens hans egen eksamensperiode pågikk, da han studerte i Afghanistan, og mener perioden gjorde han mer oppkvikket.

1500 kroner for å ikke delta

- Fasten er i utgangspunktet obligatorisk for alle som har kommet i puberteten. Det finnes selvfølgelig unntak, blant annet for de som er syke eller er gravide. Jeg mener likevel det er viktig å ta del i dette, legger Farooq til.

Hvis man velger å utsette eller ikke delta i fasten, skal man i gjengjeld gi penger til en fattig. Det er da snakk om rundt 1500 kroner.

- Noe av det viktigste med ramadan er å få følelsen av å være fattig. Hvis det virkelig er et ønske å ikke delta i fasten, bør man få lov til å bestemme selv, men dette er noe vi absolutt prøver å unngå.

- Litt spesielt

Radwan Etwebi går på Thora Storm videregående skole, og omgås for det meste med andre elever som ikke praktiserer islam.

- Vennene mine synes det er litt spesielt at jeg verken drikker eller spiser i løpet av dagen. Likevel påvirker de meg ikke i avgjørelsen. Dette skal være, og er, mitt valg, forteller Etwebi.

For at dagen skal gå som normalt gjennom fasten, spiser de rikelig med mat etter solnedgang og før soloppgang. I Norge er dette regulert til faste tidspunkt, da solen er oppe mye lenger enn i andre land.

- Personlig syns jeg ikke eksamen er grunn nok til å utsette eller ikke fullføre fasten. Likevel kommer jeg aldri til å tvinge eller presse noen til å delta, jeg vil ikke at andre skal påvirkes av mitt syn.

Viktig å veilede

Rådgiver for minoritetsspråklige elever ved Thora Storm videregående, Runa Rannov Bostad, forteller at hun har stått overfor en slik problemstilling tidligere.

- Det er viktig at man veileder elevene og legger frem de ulike mulighetene de har. Vi får dessverre ikke gjort noe med verken datoene på eksamen eller fasten, og da er det viktig at man tilrettelegger hverdagen.

Hun har ikke snakket med noen som har vurdert å utsette fasten til nå i år.

- Det er ofte slik at man gjerne ønsker å vise at man holder ut, og vise at man har gått inn i de voksnes rekker. Dette er jo selvfølgelig veldig variert fra ungdom til ungdom, legger Rannov Bostad til.

Riktig kosthold

Helsesøster Helene Hegle påpeker at riktig kosthold er utrolig viktig i fasten, hvor en stressende hverdag kan ha stor påvirkningskraft på kroppen.

- Magen kan fort gå i spinn når man faster i 30 dager. Spesielt hvis man ikke fokuserer på riktig kosthold. Man er jo anbefalt å spise hver fjerde time, og man kan lett få forstoppelse av å gå mange timer uten mat og drikke, legger Hegle til.

Hun mener en riktig god frokost kan hjelpe for utholdenheten og blodsukkeret i løpet av dagen.

- Jeg har inntrykk av at de generelt er flinke til å velge riktig kosthold i en slik periode. De virker disiplinerte, og jeg tror de veileder og motiverer hverandre slik at de kommer gjennom kneika.

- Jeg blir ikke sliten

Radwan Etwebi mener fasten er en fin mulighet til å rense kroppen. For ham er ramadan viktig da det er en del av de fem søylene innen islam.

- For meg symboliserer denne tiden tålmodighet og takknemlighet. Det er derfor en veldig viktig måned for meg.

Han har tidligere hatt eksamensperiode i samme tidsrom som ramadan, og har ikke blitt sliten da. Han tror derfor ikke han blir sliten i år heller.

- Det handler om hvilken innstilling man har før man starter. Jeg tror derfor ikke at jeg kommer til å bli sliten i år heller, avslutter Etwebi.