Ordfører Rita Ottervik har nylig åpnet for Rødt-samarbeid etter neste valg, à la den modellen de har i dagens Oslo.

- Ja, det kan være mulig. Vi har hatt ulike former for samarbeid med Rødt gjennom årene, og vi er fortsatt åpne for det. Men slik jeg ser det, er situasjonen at Rødt ikke aksepterer et budsjett i balanse. Så lenge de ikke gjør det, er det uaktuelt for oss å samarbeide med dem fordi vi må ha trygg økonomisk styring, sa Ottervik til Adresseavisen fredag.

Samtidig gjorde Rødts gruppeleder Ragna Vorkinnslien det klart at de ønsker et samarbeid – og at de har endret måten de arbeider på rundt budsjett. Også MDGs Ola Lund Renolen sier at han er positiv til Rødt-samarbeid.

Les bakgrunn: Åpner for Rødt-samarbeid i Trondheim

- Livskrise

Kommunalråd Erling Moe mener det er snakk om en venstredreningen i deler av Ap, representert ved fagforeningsmann og bystyrepolitiker Roar Aas, AUF, og Trondheim Ap-leder Hanne Moe Bjørnbet - og nå sist med åpningen for et Rødt-samarbeid. Det får Venstre-Moe til å konstatere:

- Dette viser at Ap er i en slags livskrise. Det kommer klart til uttrykk nå, det virker som om Ap trenger å finne seg selv. Hvis den delen av partiet som ønsker Rødt-samarbeid får overtak, så er Venstre helt ute, sier Moe.

Da han lanserte seg selv som Venstres ordførerkandidat tidligere i år, gjorde han det klart:

- 16 år med Rita Ottervik er nok, sa han, selv om han ikke ville utelukke videre samarbeid med Ap hvis valgresultatet tilsa det.

Den spagaten står han fremdeles i, men sier også:

- Det som har skjedd siden da, er at presset internt i Ap har økt mot å dra Ap i retning venstre, sier Moe.

- Men ønsker du å samarbeide videre med Ap, hvis sjansen byr?

- Slik Ap virker å legge an strategien nå, ser det ikke ut til at det blir en realitet, sier Moe, som altså ikke vil svare direkte på spørsmålet.

Les også: Ottervik vil ikke svare om gjenvalg

Skrøt av Venstre

Samtidig som Rita Ottervik åpnet for Rødt, skrøt hun også av Venstre:

- Jeg konstaterer at Venstre er en skikkelig og forutsigbar samarbeidspartner. De har forholdt seg lojale til Granåsen-erklæringen – i motsetning til SV, sa Ottervik, som med det siktet til at SV forlot storkoalisjonen i protest tidligere i år.

- Ja, det kan være mulig, sier Rita Ottervik (Ap) om et rødgrønt samarbeid à la Oslo i Trondheim.

Moe er glad for Otterviks ros:

- Det er hyggelig at Rita Ottervik sier fine ord om vår rolle i samarbeidet. Vi har fått mange gjennomslag, senest med forliket om Overvik denne uken. Men så mener altså Venstre at 16 år med Ap ved roret er nok, og vi ønsker et skifte, sier han.

Ingrid Skjøtskift (H)

Ingrid Skjøtskift (H) mener Otterviks utspill viser at Ap er desperate etter å klare å holde på flertallet i Trondheim.

- Når de går til den ytterlighet å ville samarbeide med Rødt, viser de desperasjon, hevder Skjøtskift.

- Jeg ser at Ap prøver å lete etter hva de står for. Jeg ser at de er forvirret og vingler mye. De springer fra forlik i Stortinget hver bidige dag. Dette er en dragkamp internt i Ap: Skal de være et moderat styringsparti eller et radikalt venstreparti, mener Skjøtskift.

Les også: - 16 år med Rita Ottervik og Ap er nok