Stor eller liten h i hospital? Det har vært spørsmålet som flere ganger har vært stilt ved universitetssykehuset på Øya.

Nå blir St. Olavs Hospital til St. Olavs hospital.

- Det er strålende, gratulerer! Da viser de at de er en statlig virksomhet, og synliggjør at de ikke lenger benytter en privat skrivemåte, sier Daniel Ims, seksjonssjef i Språkrådet.

- Vi skal faktisk ha kake i dag, så da må jeg nesten legge inn et ord om dette, smiler han.

Tradisjon

Da St. Olav fikk sitt navn i 2002, var det diskusjon om skrivemåten. Språkrådet var klar på at hospital skulle skrives med liten forbokstav, men sykehuset var uenig.

Derfor ble St. Olavs Hospital den vedtatte skrivemåten.

- Jeg kjenner ikke hele historien, men det har vært en lang tradisjon i universitet- og sykehusmiljø å ha stor bokstav på hvert ord i egenanavn. Jeg tror ikke dette var noe som var omdiskutert den gangen, sier Marit Kvikne, kommunikasjonsdirektør ved St. Olav.

Vedtektsendring

Men opp gjennom årene har det vært henvendelser både fra ansatte og publikum med spørsmål om hvorfor St. Olav ikke følger norske språkregler, forteller Kvikne. Nå var tiden moden:

På et styremøte ved St. Olav denne uken var skrivemåten en av sakene som sto på programmet. Resultatet ble at styret nå foreslår at St. Olav skal skrive hospital med liten h.

- Jeg mener det nå var på tide å gjøre denne endringen. Vi bør ha en skrivemåte som er i tråd med god språkskikk og som er anbefalt av Språkrådet. Dette var en beslutning som ble gjort av sykehusledelsen i juni i fjor, så nå er dette bare en formalitet. Men for å endre skrivemåten, må det skje en vedtektsendring. Dette vil derfor bli en sak på det neste foretaksmøtet mellom Helse Midt-Norge og St. Olav, sier Kvikne.

Brutt språkregel

Alle virksomheter i staten skal henvende seg til Språkrådet når de fastsetter nytt navn. Statlige virksomheter er også forpliktet til å følge norsk rettskriving og de anbefalinger som Språkrådet gir. Derfor har St. Olav brutt med norsk rettskriving i alle år.

- St. Olav har ikke fulgt den generelle regelen for offisiell rettskriving når de har brukt stor forbokstav. Men vi har ingen sanksjoner eller mulighet for bøtelegging i slike tilfeller, sier Ims.

- Hva er regelen?

- Skriveregelen er at en i navn som består av flere ord, bruker bare stor forbokstav på det første ordet, med mindre ordet i seg selv er et egennavn.

- Men er det så nøye om det er liten eller stor h i hospital?

- Det skaper ikke de store misforståelsene, og dette er ikke verdens største sak. Men dette er en del av det at en i norsk rettskriving har en minimalistisk bruk av stor forbokstav, i motsetning til engelsk skriftspråk hvor en gjerne bruker stor forbokstav. Dette handler om å følge reglene for rettskriving, og gjøre rettskriving enkel og gjenkjennelig, sier Ims.

Ulike navn

Sykehuset på Øya har hatt ulike navn gjennom historien, og fikk navnet St. Olavs hospital like før staten overtok sykehuset fra fylkeskommunen i 2002. Før den tid het det Regionsykehuset i Trondheim.

Kvikne sier at St. Olav like gjerne kunne hatt et helt annet navn:

- Mens helseforetakene andre steder i landet fikk navn som Helse Bergen og Helse Nord-Trøndelag, var det her et sterkt ønske om å beholde navnet St. Olavs hospital. Et alternativ som Helse Sør-Trøndelag var nok svært aktuelt, men mange følte nok på at St. Olav var et litt mer ordentlig navn, sier Kvikne.

Skriveendringen får ikke noen store konsekvenser for sykehuset, i og med at hele sykehusnavnet er skrevet med store blokkbokstaver i logoen.

- Det er mulig vi må endre noen skilt, det er noe vi må se på. Ellers handler det om å bli bevisst hvordan vi skriver navnet, sier Kvikne.

Feil skrivemåte: Helt siden Regionsykehuset i Trondheim ble til St. Olavs hospital i 2002, har skrivemåten vært feil. Nå blir stor h til liten h. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Kan stå: Det er ikke nødvendig å bytte ut veiskiltene til St. Olav selv om skrivemåten nå endres. Her har de unngått å bruke hospital. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen