Tirsdag starter MDG arbeidet med å intervjue kandidater for partiet i Trondheim foran kommunevalget neste år.

Partiet er i en ganske spesiell situasjon, siden deres mangeårige og meget profilerte førstekandidat Hilde Opoku ikke lenger er med i kabalen. Bystyregruppa har brutt med Opoku, som uansett er i permisjon fra varaordførervervet. Minst fire navn er aktuelle høyt på lista, og kanskje også på topp.

Ola Lund Renolen

Ola Lund Renolen (53), gruppeleder og varaordfører

Renolen regnes som favoritt, men selv vil han foreløpig ikke dele så mange av sine tanker rundt dette:

- Jeg har mitt første møte med komiteen i morgen, så får vi se hva som kommer ut av det, sier Renolen.

- Jeg har sagt at jeg stiller på lista, og jeg satser på at vi som er igjen i bystyregruppa, bør såpass høyt opp at vi kan komme inn i bystyret, så vi får kontinuitet. Hvem som skal være toppkandidat, må vi bruke tid på å finne ut av, sier Renolen.

Tore Dyrendahl

Tore Dyrendahl (28), fylkespolitiker i Trøndelag

Dyrendahl kommer fra tidligere Rissa kommune, men har bodd i byen siden 2010.

- Jeg vil stille til valg, og har sagt til komiteen at jeg ønsker å stå så høyt oppe at jeg får fast plass i bystyret. Når det gjelder om jeg eventuelt er aktuell for førsteplassen, er jeg litt i tenkeboksen, sier Dyrendahl, som til daglig jobber i NVE.

Han sitter i transportutvalget i fylket, og interesserer seg sterkt for samferdsel og byutvikling.

Aurora Meland Winger

Aurora Meland Winger (27), leder MDG Trondheim

Winger nevnes også som et aktuelt navn.

- Jeg vil veldig gjerne stå på lista, det er ingen hemmelighet. Så er det opp til nominasjonskomiteen hvor de eventuelt vil plassere meg. Jeg har tillit til at de gjør en god jobb, sier Winger.

Hun har studert ved Universitetet i Tromsø og ledet studentparlamentet der. Da var hun også stortingskandidat for Troms MDG. Nå er hun tilbake i Trondheim, og leder lokallaget. Om en ny frontfigur for MDG her sier hun:

- Jeg tror vi trenger en samlende person internt, og utad trenger vi noen som kan forklare MDGs prosjekt på en måte som gjør at folk relaterer det til livene sine, sier Winger.

Ask Ibsen Lindal Foto: privat

Ask Ibsen Lindal (24), talsperson for MDG Trøndelag

24-åringen er opprinnelig fra Hitra, men bosatt i Trondheim. Nylig ble han valgt til talsperson for MDG i Trøndelag.

- Jeg er gira på å gjøre en innsats, og det hadde vært utrolig artig å være med. Men på privaten er jeg nyutdannet ingeniør på utkikk etter jobb. Så mye er ganske uklart ennå, sier Lindal.

Hans navn nevnes som aktuelt høyt på lista. Selv sier han:

- Jeg vil finne ut av hvor jeg kan bidra mest med å dytte samfunnet i en grønn retning. Det skjer veldig mye spennende innen marin skipsfart, og her kan trondheimsregionen skaffe seg et fortrinn. Det vil jeg også være en del av, sier Lindal.

Anbefaler Renolen sterkt

Partiveteran Jan Bojer Vindheim har en soleklar anbefaling:

- Den opplagte frontfiguren er Ola Lund Renolen. Han gjør en kjempejobb, og jeg er veldig imponert over hva han får til og hvordan han har utviklet seg, selv om han ikke alltid får den oppmerksomheten han fortjener, blant annet fra Adresseavisen. Vi bør prøve å få Ola til å ta en periode til, sier Vindheim.

Jan Bojer Vindheim

Bystyrerepresentant Line Fjørstad har sagt ja til gjenvalg:

- Jeg skal møte komiteen onsdag, og stiller veldig gjerne til gjenvalg. Men jeg har ingen ambisjoner om å bli fulltidspolitiker, sier Fjørstad.

Line Fjørstad

Flere aktuelle

Leder av nominasjonskomiteen Klaus Stafto kommenterer de fire navnene Adresseavisen trekker frem:

- De navnene er definitivt på blokka, ja, sier Stafto.

- Er det noen som har sagt at de vil være frontfigur?

- Ja, så langt har én sagt det, men det er nok flere enn én som vil det, sier Stafto.

- Så det kan bli kamp om førsteplassen?

- Det ligger i kortene at det er flere aktuelle. De første intervjuene gjøres tirsdag, og så setter vi av tid utover i juni. Det kan godt hende at det ikke blir noen kamp når vi nærmer oss nominasjonsmøtet, men vi har flere som er kapable. Så det er veldig positivt, sier Stafto.

Komiteens arbeid avsluttes 1. oktober.

- Kandidater høyt på lista bør være taleføre, ha arbeidskapasitet og gode samarbeidsevner. Det er også bra med innsikt i politikken og at de raskt kan sette seg inn i nye saker, sier Stafto.