Sintef presenterer byggeplanene i høringsinnspillet til NTNUs nye campus ved Gløshaugen.

Sintef har planer om et nytt og spektakulært bygg på inntil 20 000 kvadratmeter rett ved rundkjøringen ved Lerkendal i Strindveien 4. Dette skal bli den nye identitetsbæreren for forskningsstiftelsen.

Men Sintef har også levert skisser for et påbygg i høyden for Sintef energi midt på Gløshaugen, et nybygg for Sintef industri rett ved Perleporten ved den ene innkjørselen til universitetsområdet, et nybygg for Zeb Flexible Lab ved Nina-bygget på Gløshaugen, et påbygg i høyden for Sintef byggforsk i det samme området og til slutt et forskningsbygg ved St. Olavs hospital.

Kart over Gløshaugen: Her har Sintef plassert sine ønskebygg. Forskningsstiftelsen ønsker å reise disse byggene enten alene eller zammen med NTNU og vil ha det med i den store campuskabalen.

LES OGSÅ ADRESSEAVISENS LEDER: NTNU må tenke nytt på Elgeseter

40 000 nye kvadratmeter

Totalt kan det bli snakk om over 40 000 kvadratmeter med nybygg for Sintef. Til sammenligning har regjeringen gitt klarsignal til 92 000 kvadratmeter med nybygg for NTNU i det store campusprosjektet.

- Dette er høringsinnspill i en stor kabal. Det er viktig at våre planer blir sett i sammenheng med de store planene til NTNU, sier visekonsernsjef Reidar Bye i Sintef. Han sier de ikke summerer kvadratmetertallet fordi dette er muligheter mer enn konkrete planer.

Reidar Bye understreker at Sintef og NTNU har et tett samarbeid både faglig og strategisk. Universitetet og forskningsstiftelsen arbeider med de samme fagområdene, og det er ønskelig at det er kort vei mellom Sintef-forskerne og miljøene til NTNU på samme fagfelt.

Visekonsernsjef Reidar Bye i Sintef

Tett samarbeid med NTNU

I høringsinnspillet skriver Sintef at «Samlokalisering har vært en bærebjelke i det nære samarbeidet mellom NTNU og Sintef, og vi er opptatt av at dette videreføres og forsterkes gjennom campus-prosessen. Både NTNU og Sintef har som mål å være internasjonalt dyktige fagmiljøer.»

- Vi spiller inn dette nå for at våre interesser skal bli godt tatt vare på med tanke på samlokalisering i det store campusprosjektet, sier visekonsernsjefen. Han mener det er tilstrekkelig areal i området både til NTNU og Sintefs behov for nybygg.

- Vi kan ikke gjøre alt dette nå, men mulighetene må være med i den totale campus-planen. Det er viktig at alt er spilt inn. Alt er knyttet til samhandling med NTNU, sier Reidar Bye.

LES OGSÅ KRONIKKEN: Vanskelig å forstå dokumenter om campus

Sintefs planer:

Sintef hovedkontor, Strindveien 4: Sintef ønsker å utvikle et innovativt forskningssenter, utformet som et levende laboratorium og ser for seg et bygg på 20 000 kvadratmeter.

I høringsuttalelsen skriver Sintef at på samme måte som det gamle hovedbygget på Gløshaugen fungerer som identitetsbærer for NTNU, ønsker forskningsstiftelsen et nybygg som kan være identitetsbærer for Sintef. Forskningsstiftelsen har allerede hovedkontoret sitt på tomta som vender mot den store rundkjøringen ved Lerkendal. NTNU eier tomta, og Sintef er fester. Sintef ønsker nå å fortette tomta med dette signalbygget.

Sintef industri (verkstedteknisk): Sintef har vært i kontakt med NTNU for å feste en tomt ved Perleporten, i Richard Birkelands vei. Sintef skriver at tomten har et utviklingspotensial på 11 200 kvadratmeter. Sintef industri tenker seg denne bygningen for kantine/restaurant, konferanserom, møterom og laboratorier for produktutvikling, produkttesting og materialtesting med innsyn fra vrimleområde.

Sintef energi: Påbygg i høyden på eksisterende bygg på Gløshaugen for kontor og møterom, minimum 3500 kvadratmeter.

NTNU / Sintef Zeb Flexible lab (Laboratoriebygg for Zero Emission Buildings, altså bygninger med null klimagassutslipp): Sintef kaller dette for et storskala forskningsinfrastrukturprosjekt i samarbeid mellom Sintef og NTNU. Forskningsrådet finansierer 63 millioner kroner, Enova åtte millioner og NTNU og Sintef finansierer begge 25 millioner kroner hver.

Her er det allerede søkt om rammetillatelse, men kommunen vil se dette i sammenheng med campusprosjektet. Dette gir en forsinkelse som ifølge høringsuttalelsen bekymrer. Forskningsrådet forutsetter at prosjektet er fullført innen 1. januar 2020. Laboratoriebygget skal ligge på parkeringsplassen ved Nina-bygget på Gløshaugen. Det er planer om 1800 kvadratmeter nybygg.

Sintef byggforsk: Dette er også et samarbeidsprosjekt med NTNU om laboratorier og kontorarbeidsplasser. Her er planene å bygge på en etasje på eksisterende bygg. Laboratoriebygget for nullutslippsbygninger (se over) er planlagt rett ved siden av.

Sintef, medisinsk teknologi på sykehusområdet på Øya: Sintef har 20 forskere og stipendiater med delt stilling på Sintef og NTNU. Medtek-miljøet har ambisjon om å vokse og har nå behov for kontor, møterom og utvidelse av laboratorier.