Alt var som normalt da elevene ankom Blussuvoll for å avlegge den viktige eksamenen i norsk hovedmål tirsdag morgen.

Fagleder Håvard Kløften hadde alt på stell. Elevene var klare med pc, på en norskeksamen i dag har du mulighet til å bruke pc og internett på deler av oppgaven. Så skjedde det: Ca klokken 09.45 gikk strømmen. Det ble mørkt, så mørkt som det kan bli en lys vårdag, nettet var borte og sirkulasjonen i klasserommene stanset.

- En av de ansatte på skolen, som også bor i nabolaget, hadde tilfeldigvis fått melding fra kraftselskapet sitt om at det hadde vært et uhell, som hadde forårsaket et brudd, og at strømmen var ventet tilbake klokken 13. Da kjente jeg at jeg ble litt svett, forteller Kløften.

Fikk penn og papir

Kløften kontaktet kommuneledelsen, som igjen hadde dialog med Utdanningsdirektoratet (Udir), om hvordan de skulle forholde seg.Kommuneledelsen tok også kontakt med kraftselskapet, som kom til skolen for å forsøke å bøte på problemet.

- På grunn av strømbruddet, gikk også innbruddsalarmen. Men elevene på 10. trinn forholdt seg helt rolig, det var ingen som fikk panikk, sier Kløften.

Elevene fikk utdelt penn og papir og fikk beskjed om å begynne å skrive for hånd.

Tida gikk.

- Var pulsen høy?

- I og med at elevene var så rolige, ble vi også det. Da tenkte jeg at vi finner en løsning uansett.

Klarsignal for å avlyse

Det hadde gått en time. Mangel på lys gikk bra, verre var dårlig luft og mangel på nett. Kløften fikk beskjed at Utdanningsdirektoratet hadde gitt klarsignal for å avlyse eksamenen. Da kom strømmen tilbake.

Fem minutter etter det igjen, var nettet på plass.

- Da bestemte vi oss for å gjennomføre. Elevene hadde jo kommet i gang med jobben, og da vi så at nettet holdt seg stabilt, bestemte vi oss for at det var rett å fortsette. De ville jo få igjen den timen de tapte uten lys, nett og ventilasjon, sier Kløften.

- Var det et tegn på ganske greie oppgaver siden alle forholdt seg så rolige?

- Den første oppgaven var ganske krevende, etter min vurdering, et dikt av Arnulf Øverland – «Du må ikke sove» – som skulle sammenlignes med en korrespondentartikkel fra Syria.

- Hva hadde skjedd om eksamenen hadde blitt annullert?

- Da hadde elevene fått én karakter mindre på vitnemålet. Og de hadde mistet denne muligheten til å gjennomføre en eksamen, med den treningen som ligger i det. Vi har varslet foreldrene om det som skjedde, og fått gode tilbakemeldinger på at vi valgte å fortsette.

Siste elev leverte klokken 16.05.

- Og i morgen er det sidemål?

- Ja. Hvis ikke noe uforutsett skulle oppstå, smiler Kløften.