Slik Adresseavisen flere ganger har omtalt har amerikanerne i lengre tid har ønsket å utvide øvingsaktiviteten i Norge. I første omgang har de fått klarsignal til å bli på Værnes ut året.

- Det er få steder i verden vi er, der vi virkelig lærer noe av våre allierte på stedet. Det gjør vi her i Norge, sier oberst Doug Bruun, som er sjef for den amerikanske rotasjonsstyrken på Værnes.

Han har tidligere omtalt det norske forsvaret som verdens fremste eksperter på operasjoner og strid i kaldt klima. Bruun snakker om at oppdraget til marinekorpset, og styrken på Værnes, er å være en utrykkingsstyrke dersom behovet oppstår.

- Her har vi flyplass, jernbaneknutepunkt og havn. Det gjør det enkelt å deployere herfra til andre steder, når det er behov for det, sier Bruun.

Positive signaler fra norske myndigheter

Statssekretær Tone Skogen (H) gikk langt i å signalisere hvordan regjeringen og forsvarsdepartementet stiller seg til den amerikanske rotasjonsstyrken, da hun torsdag besøkte Værnes sammen med stortingsrepresentantene Guro Angell Gimse og Elin Agdestein. Hun signaliserer samtidig at en avklaring er rett rundt hjørnet.

- Vi er glade for å ha dere her. Det er viktig at dere trener og øver sammen med våre styrker, og vi håper å ha et svar til dere i løpet av kort tid, sa Skogen til Bruun.

Overfor Adresseavisen ønsker ikke Skogen å gå nærmere inn på når en slik avklaring kan foreligge, om den skal behandles politisk før eller etter sommeren.

- Vil ikke bruke begrepet avtale

- Det pågår en prosess. Deretter skal saken behandles politisk, sier Skogen, som ikke vil gå i detalj på hvordan saken skal behandles politisk.

- Det blir i første rekke opp til regjeringen å behandle saken. Deretter informeres nok Stortinget, sier hun.

- Stemmer det at det er fremforhandlet en avtale, som er mer eller mindre klar?

- Jeg vil ikke bruke begrepet avtale. Det pågår en prosess. Nøyaktig hvordan det blir løst bilateralt kan jeg ikke si, sier Skogen, og snakker om at det er viktig med en avklaring for å gi forutsigbarhet, siden perioden går mot slutten.

- Vil saken legges frem før eller etter sommeren?

- Det kan jeg ikke svare på, sier Skogen.

Vil flytte fra Romania

Treningsvirksomheten i Norge, Marine Rotational Force – Europe (MRF-E) er i dag underlagt ledelsen for Black Sea Rotational Force i Romania. Det er også der marinekorpsets hovedbase for øvingsvirksomhet i Europa ligger. Det er denne virksomheten marinekorpset ønsker å samle på Værnes.

Til sammen dreier det seg om cirka 650 marinesoldater, ifølge oberst Bruun. I dag er en bataljonstridsgruppe på i overkant av 300 mann stasjonert på Værnes.  I januar 2017 ankom den første kontingenten med amerikanske soldatene Værnes. Soldatene som nå er her er den tredje rotasjonen

- Det sier seg nesten selv at det er tungvint å være så langt unna ledelsen. Værnes er et bra sted, der vi blir en del av lokalsamfunnet, og vi har tilgang på veldig gode trenings- og øvingsmuligheter her i Norge, sier Bruun, som understreker at det er helt opp til den norske regjeringen å avgjøre om de får bli og eventuelt øke aktiviteten i Norge.

Uansett hva som skjer med rotasjonsstyrken blir Værnes base for 3500 amerikanske soldater i forbindelse med storøvelsen Trident Juncture i høst. Øvelsen starter i oktober, men allerede i august-september ankommer de første soldatene og store mengder materiell. Totalt skal cirka 10 000 amerikanske marinesoldater være med på storøvelsen.

- Må orientere Stortinget

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) forventer at forsvarsministeren snarest kommer til Stortinget med en sak dersom de nå planlegger å gi grønt lys til å doble de amerikanske styrkene på Værnes.

- Det kan ikke skje på samme måte som sist da utvidelsen ble orientert om i et lukket møte helt på tampen av stortingssesjonen, opplyser Haltbrekken.

- Norsk politikk er soleklar. Vi skal ikke fast stasjonerte utenlandske styrker på norsk jord.

US Marines har nå vært her i snart to år, og de får stadig lov til å være her lenger - og US Marines vil nå utvide styrkene, mener han.

- Det er vanskelig å argumentere for at det ikke er en fast stasjonert styrke. Dermed er dette et brudd på norsk politikk, sier Lars Haltbrekken.