I den vel 30 sekunder lange Snapchat-videoen, som Adresseavisen har fått tilgang til, går en mann bort til en stor elgokse som ligger i gresset. Han slår deretter dyret gjentatte ganger hardt i hodet med noe som trolig er en rørtang. En person i nærheten oppfordrer mannen til å «dryle til» og det er rå latter mens slagene faller.

Hallgeir Stjern, operativ leder ved Fosen lensmannsdistrikt, opplyser at politiet har sett og sikret seg videoen.

Politiet kjenner mennene

- Vi har satt i gang etterforskning av dette, sier han.

- Hva synes du om det som skjer.

- Det er ikke bra. Det er ikke sånn det skal gjennomføres når man har med en skadet elg å gjøre, svarer Stjern.

Politioverbetjenten opplyser at ingen er pågrepet, siktet eller avhørt i saken. De mottok videoen tidligere denne uken.

- Vet politiet hvor og når dette har skjedd?

- Vi har en antagelse, men har ikke fått det bekreftet, sier Stjern.

Hallgeir Stjern operativ leder ved Fosen lensmannsdistrikt like ikke det han ser på snapchatvideoen som de nå etterforsker. Foto: Kristian Winther

- Er det lenge siden?

- Det tror vi ikke, sier politioverbetjenten, og legger til at politiet har kjennskap til mennene som sees og høres på videoen.

- Vi har nå ansatte som jobber med denne saken, så får vi se hvor langt dette bringer oss denne uken, sier Stjern.

- Helt uakseptabelt

Adresseavisen har sendt videoen til Knut Gøran Rødsjø, som jobber i viltnemnda i Ørland og Bjugn. Han kjenner umiddelbart igjen elgoksen på videoen. Han rykket ut og avlivet denne på Ørlandet onsdag denne uken i 22.30-tiden. Elgen var skadd, men i live og lå ved Grandeveien ca. én kilometer i retning Garten fra Ørland kirke, opplyser Rødsjø.

- Hva tenker du om det du ser på denne videoen?

- Det er ikke slik vi i Viltnemnda jobber. Dette er dyreplageri, helt uakseptabelt og bør bli en politisak. Det virker som dette er underholdning for personene på videoen, sier han.

Elgen som ble utsatt for slagene, hadde en sjelden hormonforstyrrelse som medfører det som kalles parykkhorn, opplyser viltnemda.

Rødsjø rykket ut med hund og rifle onsdag kveld, etter å ha blitt kontaktet folk som bodde i nærheten av der den skadde elgoksen lå.

- Jeg så med en gang at dette var et stort dyr. Jeg skjøt fra 10-15 meter og avlivet den, sier han.

Da han kom nærmere, for å ta et hodeskudd, la han også merke til at elgen hadde et spesielt utseende.

Hadde parykkhorn

- Det var en uvanlig elg. Den hadde det som kalles parykkhorn, som kommer av en hormonforstyrrelse. Det er sjelden man ser slike elger, sier Rødsjø.

Han observerte også at elgen var skadd.

- Den hadde brukket høyre bakbein og hadde en hoven framfot. Dette kan skyldes at den har glidd på asfalten, eller et sammenstøt med en bil, men vi har ikke fått meldinger om påkjørt elg, poengterer Rødsjø.

Kan ha vært blind

Han reagerer også på at personene på videoen går så nærme den skadde elgen.

- Jeg tror ikke de på videoen vet hvor nære døden de er. Hadde denne elgen vært frisk, hadde den vært livsfarlig. Ett spark med framføttene hadde vært nok, sier han.

Tilstanden som elgen hadde medfører tvekjønnethet. Den kan også medføre blindhet. Det ble tatt hjerneprøve av dyret etter at den var avlivet. Dette fordi fallvilt av elg, hjort og rådyr i Norge skal testes for skrantesjuke.

At personene klarer å komme så nærme elgen, underbygger etter Rødsjøs mening at den er svekket.

- Jeg har lest at tilstanden som elgen hadde, kan medføre blindhet. For meg virket det som om den orienterte seg etter lukt og lyd, sier Rødsjø, som har jobbet i Viltnemnda i rundt 20 år.

- I løpet av disse årene har jeg aldri sett en slik video før, sier han.

I forbindelse med Snapchat-videoen, som nå sirkulerer på Fosen, har Adresseavisen forsøkt å komme i kontakt med flere personer som antas å kunne kjenne til hendelsen. Bortsett fra én person, som avviser å kjenne til elg-slagene, har vi ikke fått svar.