- Jeg setter deg på høyttaler, for jeg ror. Jeg får ikke fiske mer i dag, sier Jan Morten Lauritsen når Adresseavisen får tak i ham fredag kveld.

Det skal godt gjøres å toppe fangsten fiskeren fra Skedsmokorset dro i land ved Valskråvaldet i Namsen. Først smilte fiskelykken til ham et kvarter etter at laksefisket åpnet.

- Vi startet klokken tolv natt til fredag. Jeg starta fra land og fikk en på 13,3 kilo etter et kvarter. Det var kjempegøy.

Deretter gikk det slag i slag for gjengen som årlig leier seg inn på Valskråvaldet: To av de andre fiskerne fra Skedsmokorset fikk fine lakser på seks, åtte, ni, og ni og en halv kilo. Dermed hadde de fylt kvota på to laks per fisker, som Namdalsavisa skrev om tidligere fredag.

Så, i 14-tiden, var det Jan Morten Lauritsens tur til å bli satt i fiskekarantene ut dagen.

Personlig rekord

- Både jeg og roeren skjønte at det var en veldig stor fisk da den beit. Vi holdt på i cirka 40 minutter ute i båten.

Med god hjelp fra roer Jan Karsten Lassemo fikk han endelig laksen inn til land.

- Da var den helt kjørt. Det var en skikkelig kamp. Laksen veide 18,5 kilo, sier Lauritsen, som med det slettet sin gamle rekord på 16,7 kilo.

Fredag kveld sto han i tillegg oppført med den tyngste laksen som var fanget i Namsen hittil i laksefisket 2018. Laksen ble fisket med wobbler.

- Det er ikke alle forunt å ha rekorden, men jeg regner med at den ikke står så lenge. Det er uansett ikke så viktig. Det gøyeste er å få fisk.

- Setter dere ut fisken igjen, eller lager dere mat av den?

- Denne blir røkt i Overhalla. Vi kommer opp igjen i august for en ny runde med fiske, så tar vi den med oss hjem til Skedsmokorset. Da har vi røkelaks til familien gjennom et helt år.

- Over middels flaks

Lauritsen er del av en gjeng på tolv personer som drar til Valskråvaldet hvert år. Han har vært der seks ganger de fire siste årene, mens veteranene i gjengen har kommet tilbake i over 25 år.

- Vi fisker to og to sammen: Én ror, og én sitter ved stengene. Røykelaksen skal jeg og Jan Karsten Lassemo dele.

Etter fyrverkeriet av en start, har Lauritsen seks dager med fiske i Namsen igjen. Da gjenstår det å se om han kommer seg opp på til sammen 31,8 kilo laks på en dag igjen.

- Det er nok langt over gjennomsnittet og over middels flaks på meg det første døgnet. Jeg kunne ikke drømt om en så god start.

Fisket ett tonn

Klokken 23.00 fredag kveld viste laksebørsen at det var fisket 138 laks i midtnorske elver på laksefisket første dag. Det tilsvarer over ett tonn med fisk.

Det er ikke bare Jan Morten Lauritsen som har fått storfangst så langt i juni:

I Gaula fikk Per Kjell Busk en laks på 14,8 kilo.

I Namsen fikk Bjørn S. Tetlie og Greger Moland en på 14,3 kilo.

Pål Thore Aasmundstad og Per Arne Barli fikk en rugg på 13,3 kilo i Namsen.

Ilpo Heikkinen og Veli Heikkinen dro i land en laks på 15,2 kilo i Namsen.