Søndag kveld i 18.30-tiden ble bildet tatt da bjørnen kom tilbake for å spise av sauekadaveret. Bildet er tatt i Fagerdalskleiva, omtrent tolv kilometer fra der bjørnen ble observert av flere bilister i slutten av forrige uke.

- Vi fulgte bjørnen gjennom helgen og hatt bra kontroll på den. Bildet tatt søndag kveld er den siste observasjonen. Vår oppfatning nå, er at den har endret bevegelsesmønster og at den er på vei vestover, sier leder i Namdalseid og Osen Beitelag, Hans Petter Hestmo.

Saueeierne er fremdeles ute for å følge med på hva bjørnen foretar seg.

Frykter han jakter nytt bytte

Bjørnen skal da tidlig i denne uka ha vært på vei mot Litjbjørkvatnet, som ligger et par kilometer vest for stedet der den har vært og spist av sauekadaveret. Tidligere er den observert nord og øst for kadaveret.

Les også: – Bjørnen reiste seg opp på to og så på meg

Hestmo har fulgt bjørnens bevegelser sammen med saueeiere i området. De ønsker felling på bjørnen. Saueeierne frykter at han nå er på leting etter mer mat.

Hans Petter Hestmo, leder i Namdalseid og Osen Beitelag, er en av dem som har fulgt bjørnens bevegelser den siste uka.

- Det er naturlig at bjørnen nå går til neste plass der det finnes mat. Vi synes det er tragisk at det ikke blir gitt fellingstillatelse. Vi kan bare følge med og bidra til å avdekke det som skjer. Vi kan aldri hindre at et rovdyr går etter mat. Og skal vi ha rovdyr, må vi godta at den spiser. Det handler om dyrevelferd også for bjørnen, men vi mener at man ikke bør ha den der det er husdyr. Det er bare ett effektivt tiltak, og det er uttak av rovdyret, sier Hestmo.

Les også: Her er bjørnen ute og går i Meråker

- Effektiv gjeting vanskelig

- Hva med gjeting av husdyrene?

- Vi er ute og gjør så godt vi kan, men det er en håpløs oppgave. Om du har 2000 sauer i fjellet på et stort areal, trenger du 500 mann for å ha kontroll. Da er du konkurs første dagen. Som et eksempel kan jeg fortelle at en kompis en gang lå i telt 500 meter fra et fiskevann. Klokken ett på natten gikk han ned til vannet for å fiske. Da han gikk opp i syvtiden på morgenen lå det et lam tatt av gaupe på stien han hadde gått ned. Han hadde ikke merket noen ting, forteller Hestmo.

Les også: Voksen hannbjørn skutt fra helikopter i Meråker

- Grunnlaget ikke godt nok

Foreløpig har Miljødirektoratet ikke gitt tillatelse til felling av bjørnen.

- Vi har vært i dialog med direktoratet, men fått beskjed om at grunnlaget for å gi fellingstillatelse ikke er godt nok på nåværende tidspunkt. Dersom skadesituasjonen endrer seg, vil vi på nytt komme med en forespørsel om skadefelling, sier Geir Modell som er rådgiver utmark i Midt-Namdal samkommune.

Les også: – Bjørnen kom tuslende inn på en av postene til jaktlaget