Arbeiderpartiets tusenvis av fritidspolitikere er ikke omfattet av arbeidsmiljøloven i sitt forhold til partiet, skriver Aftenposten.

Utvalget som har sett på nye retningslinjer mot seksuell trakassering og behandling av varslere, mener de samme regler skal gjelde for tillitsvalgte i partiet som for ansatte i arbeidslivet for øvrig.

Aps utvalg ledes av Pål Kulø Lønseth, tidligere statssekretær i justisdepartementet. I dag leder han granskningsenheten i PricewaterhouseCoopers.

Den endelige innstillingen fra utvalget legges frem for Arbeiderpartiets sentralstyre 11. juni. De skal formelt vedta nye regler.

Det gjenstår å trekke noen konklusjoner, men hovedtrekkene i forslagene er klare, sier Lønseth.

Tidligere statssekretær Pål Kulø Lønseth har ledet arbeidet med Aps nye regler. Foto: Knut Snare

Oppdaterte regler

Utvalgets mandat har vært å modernisere eller oppdatere dagens retningslinjer mot seksuell trakassering og komme opp med forslag til prosedyrer for håndtering av varslersaker. Herunder også sanksjoner.

– Blant medlemmer i et politisk parti er det helt legitimt med maktkamp og motsetninger, blir det ikke da galt å legge arbeidsmiljølovens krav til et psykososialt arbeidsmiljø til grunn?

– Nei, jeg mener at selv om det er personlige og politiske motsetninger kan man da oppføre seg ordentlig mot hverandre, sier Lønseth.

Individuell behandling

Ifølge Lønseth skal hver varsler få sin sak behandlet individuelt. Og den fornærmede skal få komme med sin versjon, såkalt kontradiksjon.

– Retten til kontradiksjon blir et bærende prinsipp, forklarer han.

I kjølvannet av varslingssakene i politikken gjennom vinteren, har partiers og andre frivillige organisasjoners behandling av slike saker vært omdiskutert.

LES OGSÅ kommentaren: Konfliktene river Arbeiderpartiet i stykker

Det har vært debatt om blant annet hvilket innsyn den det skal varsles om skal få, og ikke minst om ledelsen i en organisasjon skal komme med en konklusjon.

– Men om en det varsles om er sykmeldt, vil en likevel kunne konkludere?

– Jeg vil ikke kommentere det nærmere i detalj og forstår hvor du vil hen. Men rent prinsipielt kan jeg se at det kan skje, fordi en kan ikke la slike saker pågå i det uendelige, sier han.

I saken mot tidligere nestleder Trond Giske valgte Ap å behandle sakene uten at Giske, som var sykmeldt, fikk komme med sin versjon.

I kjølvannet av varslersakene mot tidligere nestleder Trond Giske satte Ap ned et utvalg som legger frem nye forslag til retningslinjer og prosedyrer. Foto: NTB / Scanpix

Hva skal behandles?

Utvalget slår fast at de sakene Ap skal behandle må ha skjedd på partiarrangementer eller i nær tilknytning til slike, eller når en person har representert partiet.

Her vil det være rom for tolkninger: Når er for eksempel statsråder eller stortingsrepresentanter bare privatpersoner?

Sanksjoner

Reglene vil også inneholde en foreldelsesfrist, men dette er ikke fastlagt i detalj ennå.

– Men det vil bygge på de reglene som finnes i Likestillingsloven og Straffeloven, sier utvalgslederen.

For tillitsvalgte som får sitt verv fra årsmøter eller landsmøter, er det ikke like lett å komme med sanksjoner. Lønseth sier at de vil komme med forslag om dette som spenner fra tidsbegrenset suspensjon til eksklusjon.

Alkohol og nachspiel

Lønseth sier at utvalget også jobber med å klargjøre hva man legger i begrepet «upassende oppførsel.»

Alkohol på arrangementer i partiene er blitt et tema i kjølvannet av Metoo-varslene. Lønseth sier at han mener det er utenfor utvalgets mandat å vurdere alkoholforbud på Aps arrangementer.

I dag er ordningen at deltagere på fester i partiet må betale alkohol selv.

– Hva med forbud mot at for eksempel statsråder skal delta på nachspiel?

– Det kommer vi heller ikke til å foreslå. Jeg synes statsråder bør gå på nachspiel. Nachspielet er ikke problemet, det er hvordan man oppfører seg der som kan bli det, sier Lønseth.