Skal du reise utenlands på ferie i år så trenger du det Europeiske helsetrygdekortet. Det kan i beste fall spare deg tusenvis av kroner.

Gyldig reiseforsikring er noe de fleste av oss er påpasselig med å bestille samtidig som vi bestiller ferieturen. Sykeforsikring, derimot, har en tendens til å gå i glemmeboka.

Medisinkoffert: De fleste av oss er flinke til å ta med oss de medisiner vi kan komme til å trenge på ferien, men hva om du trenger legehjelp? Da er det Europeiske helsetrygdekortet bra å ha.

Den beste forsikringen du som nordmann kan ha

Men skal du til et EØS-land i sommer så bør du sørge for at alle i familien har hvert sitt Europeiske helsetrygdekort. En bedre forsikring mot uforutsett sykdom og ulykke på ferieturen finner du ikke.

Det Europeiske helsetrygdekortet ble faset inn sommeren 2004 og ble det eneste gyldige dokument i EØS-landene fra 1. januar 2006. Kortet er helt gratis for alle norske statsborgere og er nå lekende lett å skaffe seg.

Syk på ferie? Ikke spesielt morsomt, men med det Europeiske helsetrygdekortet i baggasjen så er du i det minste sikret legehjelp uten at det koster deg skjorta.

Kortet gir deg som norsk statsborger de samme rettigheter til helsehjelp som statsborgerne i det landet du befinner deg i.

655.000 utløper snart

Har du allerede et slikt kort så bør du kanskje sjekke  utløpsdatoen på det med en gang. Ifølge helsenorge.no så har 655.000 nordmenn et slikt kort som utløper i år.

– Ved å vise helsetrygdkortet hos offentlig lege eller offentlig sykehus når du er på Europa-ferie, skal du få nødvendig helsehjelp på samme vilkår som innbyggerne i det landet du oppholder deg i. Hvis ulykken er ute eller du blir syk, betaler du egenandel på linje med borgerne der, opplyser Heidi Kvaal Djupvik ved Helfo servicesenter til dinside.no i dag.

Men du må også huske passet

Om du skulle få behov for legehjelp på ferie i Sveits eller et annet EØS-land, så behøver du kun å vise fram pass og helsetrygdekortet på det aktuelle sykehuset eller legesenter. Det påpekes at det å kun vise fram norsk pass ikke er tilstrekkelig til å motta legehjelp. Det Europeiske helsetrygdekortet må også vises.

Om du skal på reise i et annet nordisk land så behøver du ikke dette kortet. Et nordisk samarbeide gir innbyggerne i Norge, Sverige, Danmark, Island og Finland rett til helsehjelp på like vilkår som de som bor i disse landene - uten kortet. Da holder det med pass eller annen godkjent legitimasjon.

Solbrent? Med det Europeiske helsetrygdekortet nyter du godt av de samme rettighetene til legehjelp som innbyggerne i det landet du befinner deg i.

Lekende lett

For en del år tilbake var det å skaffe seg det Europeiske helsetrygdekortet gjerne en litt mer krevende prosess en det var i dag. Adresseavisen testet tjenesten til helsenorge.no for å skaffe nye kort til en familie på tre. Hele prosessen tok under ett minutt, og kun en av de voksne familiemedlemmene trenger å søke.

Alt du trenger er den samme kodebrikken ( eller appen) som du bruker når du logger inn på nettbanken din ( eller annen offentlig digital identifikasjon).

helsenorge.no får du da spørsmål om du vil bestille kortet kun for deg selv eller flere i familien. Du krysser av de boksene som passer best for deg og bestillingen går automatisk så snart du trykker på knappen for «send».  Kortene får du posten bare dager senere.

Bestill Europeisk helsetrygdekort her.

Her finner du også svar på alle spørsmål du måtte ha om kortet på en grei og oversiktlig måte.