De er også kritiske til hvordan Lotteritilsynet har opptrådt underveis i dialogen med dem.

Mandag morgen ble det klart at Lotteritilsynet har fattet et vedtak om at Lyoness «må umiddelbart stanse all drift av, deltagelse i og utbredelse av virksomheten i Norge». Vedtaket er rettet mot Myworld Norway AS (tidligere Lyoness Norway AS) og Lyoness Europe AG, men vil også ramme om lag 152 500 norske deltakere og 1 000 norske lojalitetsbedrifter som Lyoness har opplyst inngår i omsetningssystemet, heter det i brevet fra tilsynet.

- Legitim virksomhet

Olav Kolstad fra advokatfirmaet Schjødt er selskapenes advokat og pressekontakt. Han skriver i en epost til Adresseavisen:

- Lyoness er en legitim virksomhet som består av over 9,5 millioner medlemmer i 47 land og over 90 000 samarbeidsbedrifter. Norge ville vært det eneste landet i verden hvor myndighetene forbyr Lyoness’ lojalitetsprogram, skriver advokaten som representerer Lyoness.

De mener tilsynets vedtak er «skadelig for 1000 norske små og mellomstore bedrifter og over 150 000 norske kunder som nå mister deres lojalitetsprogram».

Les bakgrunn: - Tipses om ungdom som slutter på skole og tar opp kredittlån for å være med

Kolstad skriver at Lyoness har tatt tilbakemeldingene fra Lotteritilsynet seriøst underveis i prosessen.

- Selskapet gjorde nylig endringer for å imøtekomme tilsynets innvendinger, og for å sikre at det ikke fantes noen grunn til å betrakte virksomheten som ulovlig. På tross av dette sier Lotteritilsynet nå at Lyoness må stenge ned lojalitetsprogrammet. Lyoness er forbløffet over avgjørelsen, spesielt tatt i betraktning at selskapet har gjort proaktive endringer for møte tilsynets ønsker, skriver han.

- Ikke imøtekommende

nettsiden til Lotteritilsynet heter det at de vil arbeide for å være troverdige, hjelpsomme og samhandlende.

- Vi har dessverre ikke opplevd en slik dialog med tilsynet, og tilsynet har ikke vært imøtekommende for våre synspunkter, skriver Kolstad.

- Lotteritilsynet nekter til og med Lyoness å fortsette driften mens klagen behandles. Lyoness er fast bestemt på å bevise at virksomheten er lovlig, og kommer til å sende klage til Lotterinemnda innen klagefristen. Hvis nødvendig tas saken videre til domstolen, heter det i eposten.

Her kan du teste om et selskap er et pyramidespill (ekstern lenke)