Hun sier tilsynet mener inntektene i hovedsak kommer fra verving av deltakere, og ikke fra salg eller forbruk av varer, tjenester eller andre ytelser.

- Lotteritilsynet har vurdert Lyoness opp mot pyramidebestemmelsene. Vi har fattet et vedtak om stans av all virksomhet i Norge, sier Kjelsnes til Adresseavisen mandag.

«Lyoness må umiddelbart stanse all drift av, deltagelse i og utbredelse av virksomheten i Norge,» konkluderer tilsynet. Vedtaket er rettet mot Myworld Norway AS (tidligere Lyoness Norway AS) og Lyoness Europe AG, men vil også ramme om lag 152 500 norske deltakere og 1 000 norske lojalitetsbedrifter som Lyoness har opplyst inngår i omsetningssystemet, heter det i brevet fra tilsynet.

Mandag ettermiddag svarer Lyoness på vedtaket: De anker saken til Lotterinemnda og uttrykker «forbløffelse» over tilsynets konklusjon. Les hele saken her.

- Urovekkende

Adresseavisen har tidligere skrevet om hvordan Lotteritilsynet har gransket selskapet Lyoness, for å sjekke om de er et ulovlig pyramidelignende system. De mottok i den forbindelse flest tips fra Trøndelag og Bergen.

- Flere av tipsene er urovekkende, sa Kjelsnes i fjor høst.

- Tipsene dreier seg blant annet om ungdom på 18–19 år som slutter på skole og pådrar seg kredittlån for å være med. Det tipses også om enkeltpersoner som har betalt opp til 600 000 kroner til Lyoness, og det er uklart hvilke faktiske varer eller tjenester de mottar, sa Kjelsnes.

Nå har tilsynet altså fattet vedtak om stans, og dette offentliggjøres mandag på Lotteritilsynets hjemmesider.

Les bakgrunn: - Tipses om ungdom som slutter på skole og tar opp kredittlån for å være med

Noen unntak

Vedtaket innebærer altså umiddelbar stans av all virksomhet i Norge, men med noen unntak frem til klagefristen utløper om tre uker. Dette unntaket gjelder eksisterende deltakeres bruk av fordelskort og eventuell faktisk utbetaling av rabatter som den enkelte deltaker opparbeider seg på bakgrunn av egen handel hos eksisterende lojalitetsbedrifter, heter det. Samtidig slås det fast:

- Vedtaket innebærer at all verving og alle innbetalinger fra norske deltakere og lojalitetsbedrifter til Lyoness, Lyconet, Cashback World og myWorld må opphøre. Videre må markedsføringen av virksomheten, bruken av fordelskort og salg av rabattkuponger, andeler i kundeskyer, gavekort, markedsføringsmateriell, seminarer og lignende opphøre. Lyoness må også stanse alle utbetalinger av rabatter, bonuser og provisjoner til norske deltakere, heter det.

Vedtaket er ikke til hinder for at Lyoness betaler tilbake det deltakerne har betalt, blant annet for kjøp av rabattkuponger og andeler i kundeskyer.

- Lotteritilsynet finner grunn til å understreke at vi ser svært alvorlig på saken. Fra Lotteritilsynet opprettet tilsyn med Lyoness første gang i 2014 og frem til vi nå fatter vedtak med pålegg om stans har Lotteritilsynet mottatt svært mange troverdige tips med urovekkende opplysninger om virksomheten som Lyoness og enkelte av deres norske deltakere driver i Norge, heter det i vedtaket.

Har avvist anklager

Ved tidligere omtale av denne saken, har adm. dir. Claes Gunnarson i Lyoness Norway (som i år har skiftet navn til Myworld Norway, red.anm.) sendt følgende pressemelding:

«Lyoness har mottatt et foreløpig vedtak fra Lotteritilsynet i Norge. Lyoness understreker at dette ikke er et endelig vedtak. Lyoness er uenig i Lotteritilsynets saksfremstilling, og er spesielt overrasket over det foreløpige vedtaket om å stanse kundefordelsprogrammet Cashback. Fordelskortet Cashback er gratis og brukes av over 8 millioner medlemmer globalt og 160 000 i Norge for kjøp av varer og tjenester hos omtrent 1000 norske butikker og nettbutikker. Lyoness går nå gjennom det foreløpige vedtaket sammen med advokatene, og vil sende et tilsvar som imøtegår Lotteritilsynets argumentasjon. Vi mener Lyoness er en lovlig virksomhet, og vil svare på Lotteritilsynets anklager.»

- Ikke pyrmaidespill

Tidligere har Gunnarson svart blant annet slik på anklagene:

- Vi er ikke et pyramidespill og overholder alle lovkravene i landene hvor vi er aktive. I 2016 stadfestet også distriktsretten i Østerrike at Lyoness ikke driver en pyramide eller Ponzi-spill etter straffelovens §168a. På grunn av denne endelige frifinnelsen ble alle undersøkelser i Østerrike avsluttet. Et av kjennetegnene på et pyramidespill er at inntektene genereres ved å rekruttere nye medlemmer, og ikke ved å selge produkter eller tjenester. Lyconets markedsførere tjener pengene på at medlemmene shopper hos samarbeidsbutikkene, skrev Gunnarson.

Han har også sagt:

- Meldingene som Lotteritilsynet har fått kommer i hovedsak fra utenforstående som er usikre på hva vi driver med. Vi tar meldingene på alvor. Våre markedsførere er aktive globalt og er også til stede i ulike regioner i Norge. De er selvstendig næringsdrivende, og vi har ikke innflytelse over hvor de etablerer sitt shoppingnettverk.

Her kan du teste om et selskap er et pyramidespill (ekstern lenke)