Kjøretøyene er brukt av marinekorpset under en øvelse i Finland.

- Nå står de der i påvente av å bli transportert tilbake til fjellhallene i Trøndelag. Kjøretøyene tilhører det ordinært fremskutte lagrede utstyret, sier presseoffiser og kaptein Rune Haarstad i HV-12.

Kjøretøyene er en del av de fremskutte lagrene i Trøndelag som kan brukes på øvelser i Norge og i NATO- og partnerskapsland.

Militære kjøretøy på Brattøra mandag formiddag.

I slutten av mars kom 300 nye marinesoldater til Værnes. Første B-kompani fra 1. bataljon i 6. marineregiment avløste E-kompani 2. bataljon i 2. marineregiment.

Les også: Kraftig økning i antall soldater fra USA på øvelse i Norge

Stor øvelse i Midt-Norge i høst

Til høsten vil rundt 40 000 soldater fra rundt 30 land delta i øvelsen Trodent Juncture. Den praktiske delen av Trident Juncture finner sted i Midt-Norge og deler av Øst-Norge i oktober – i tillegg blir det øvelsesaktivitet til sjøs og i luften.

– Våre medlemsland stiller med 35 000 soldater, 70 skip og rundt 130 luftfartøy til øvelsen. For NATO er det svært viktig å vise at vi kan beskytte og avskrekke i alle geografiske deler av alliansen, sier admiral James G. Foggo i en pressemelding fra Forsvaret.

Foggo er sjef for høstens store NATO-øvelse i Norge. Trident Juncture 2018 vil foregå i Norge med tilstøtende luft- og havområder. I tillegg vil en mindre del av øvelsen foregå i Sverige, Finland og Island. Det vil også bli noe aktivitet i Østersjøen.

Les også: Slik er US Marines blitt bedre på vinterføre

Aktivitet fra august

Det er fylkene Trøndelag, Møre og Romsdal, Oppland og Hedmark som i størst grad blir berørt.

Den militære aktiviteten vil være synlig fra midten av august til midten av desember i forbindelse med frakting av materiell og personell. Størstedelen av øvelsen foregår i perioden 25. oktober til 07. november. Men, det blir mye transport av personell og materiell både før og etter øvelsen.

Trident Juncture er en såkalt «High Visibility Excercise», som NATO har hatt som ambisjon å gjennomføre hvert tredje år. Forrige øvelse ble gjennomført i 2015 med hovedvekten i Portugal, Spania og Italia. Øvelsen er en av NATOs største øvelser.

Les også: Ingen avklaring om amerikanske soldater på Værnes

- Kronen på verket

Målet med øvelsen er å forsterke samarbeidet innad i NATO og med alliansens samarbeidspartnere. For Norge er øvelsen en god anledning til å øve mottak av store forsterkninger med reelle styrker.

Les også: Ytterligere 5.000 soldater til NATOs storøvelse i Norge

Norges forsvarssjef, admiral Haakon Bruun-Hanssen, sier i pressemeldingen at øvelsen gir en viktig mulighet til teste ut hele det norske totalforsvars-konseptet.

– At vi evner å støtte NATO til hurtig strid, er med på å styrke evnen til avskrekking og vil demonstrere at konseptet virker. Trident Juncture er i så måte kronen på verket. Hvis vi gjør det bra og viser at vi har kompetansen som skal til, kommer det til å styrke troverdigheten til både Norges forsvar og til NATO-samarbeidet, sier Bruun-Hanssen.