Kvelden 22. desember satte Jonas Gahr Støre ned en gruppe med fire medlemmer: partisekretær Kjersti Stenseng, AUF-leder Mani Husseini, LO-leder og sentralstyremedlem Hans-Christian Gabrielsen og Støre selv.

En sentralt plassert Ap-kilde kaller det en «krisestab», skriver Aftenposten.no.

En viktig person i den landsmøtevalgte ledelsen manglet: partiets nestleder, Hadia Tajik. Trond Giske ble sykmeldt 22. desember.

Gruppen hadde kontakt via SMS og i telefonmøter ved juletider i fjor.

Tajik ble holdt utenfor etter at hun skrev på Facebook 22. desember at varslene mot Trond Giske for henne var «rystende lesning, både som menneske, nestleder og jurist».

Innlegget ble av mange tolket som forhåndsdømming av Giske og skapte sterke reaksjoner i partiet. Ytringen var den direkte bakgrunnen for at SMS-gruppen ble opprettet få timer etter at innlegget ble publisert.

Det får Aftenposten bekreftet av kilder med kjennskap til gruppens arbeid.

LES KOMMENTAREN: Konfliktene river Arbeiderpartiet i stykker

Skulle diskutere veien videre

Formålet med gruppen var, ifølge en sentral kilde, å hindre at partiet «kollapset fullstendig» i krangel i kjølvannet av varslersakene mot Trond Giske.

Selve varslene ble håndtert av Støre, Stenseng og assisterende generalsekretær Kristine N. Kallset. Det var kun de tre og partiets juridiske rådgiver som hadde kontakt med varslerne og kjente innholdet i de konkrete varslene mot Giske.

De fire i den uformelle julegruppen håndterte spørsmål om hvordan man skulle lede og holde partiet samlet gjennom en av de verste krisene i moderne tid. I ettertid er det brukt uttrykk som «å hindre at partiet går under», og at de fire måtte utgjøre limet i partiet «slik at ikke alt rakner».

Gruppen som var mest aktiv rundt jul, drøftet viktige spørsmål som:

  • Innkalling til ekstraordinært landsstyremøte og sentralstyremøte i et forsøk på å roe gemyttene i partiet.

  • Mediehåndtering – hvem som skulle uttale seg.

  • Opprettelsen av et eget utvalg for å se på hvordan partiet håndterer påstander om seksuell trakassering. Utvalget, som ledes av tidligere statsadvokat og statssekretær i Justisdepartementet, Pål Lønseth, skal konkludere om kort tid. Funnene skal behandles i Aps sentralstyre senere i juni.

Støre: Nyttig å rådføre

På spørsmål fra Aftenposten svarer Støre slik om formålet med kontakten mellom de fire:

– Det dreide seg om å forankre opplegget for de forestående ekstraordinære møtene i sentralstyret og landsstyret som jeg varslet rett før jul. Da var det nyttig for meg som leder å rådføre meg med sentrale medlemmer av sentralstyret.

– Hvorfor var ikke nestleder Hadia Tajik en del av gruppen?

– Det ble tidlig avklart at dette var en sak som skulle håndteres av partileder og partisekretær, og det har vi holdt fast ved, skriver Støre i en e-post.

Støre sier at det ikke var «en gruppe jeg opprettet, men en kontakt jeg hadde med medlemmer av sentralstyret i romjulen».

Telefonkonferanser og SMS

Støre sier det «var snakk om noen få runder på SMS og et par telefonsamtaler.»

Det finnes ikke protokoller eller referater fra virksomheten. På spørsmål om når gruppens virksomhet opphørte, svarer Støre at «dette var ikke en gruppe som ble opprettet, dermed er det heller ikke en gruppe som er blitt videreført».

Ifølge kilder Aftenposten har snakket med, var gruppen mest aktiv rundt juletider da det stormet som verst med varslersakene mot Giske og FB-meldingen fra Tajik.

Det vil si fra 22. desember og inn i romjulen.

Hadia Tajik hadde etter fleres mening opptrådt illojalt og uakseptabelt med sin omstridte Facebook-melding. Det kom frem i reaksjonene gjengitt i mediene fra en rekke Ap-politikere lokalt og sentralt.

Direkte kritikk av Støre og Stenseng

Tajik skrev senere på Facebook at varslerne i samtaler med henne hadde sagt de ikke følte seg «godt nok ivaretatt av partiet». Det ble av flere tolket som en kritikk av både Støres og Stensengs håndtering av varslene.

«I samtale med noen av kvinnene som har varslet forstår jeg at de ikke opplever at de har vært godt nok ivaretatt av partiet. Slik skal det ikke være. Vi sier det skal være trygt å varsle. Da må vi praktisere det også. Det stilles særlig høye krav til et parti og en arbeidsplass som Arbeiderpartiet, nettopp fordi vi ber om folks tillit til å forandre Norge til det bedre. Da er vi nødt til å starte med oss selv,» avsluttet hun FB-meldingen.

Forsvarer Tajik

Støre avviser at årsaken til at Hadia Tajik ikke ble tatt med i romjulsgruppen, var at hun hadde opptrådt illojalt:

– Dette er feil, og det er påstander som åpenbart er fremmet for å sette Hadia i dårlig lys. Det tar jeg avstand fra. Jeg har et godt samarbeid med – og full tillit til – Hadia. Årsaken er utelukkende at det var avklart at dette var en sak som skulle håndteres av partileder og partisekretær, skriver Støre.

Tajik sier det ikke var naturlig å ha henne med

Hadia Tajik svarer slik på spørsmålet om det ikke var naturlig at hun deltok i gruppen:

– Nei, fordi jeg ikke var en del av håndteringen av varslene mot Trond Giske var det heller ikke naturlig at jeg var i denne SMS-tråden, skriver hun i en e-post til Aftenposten.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sier at han ikke vil kommentere interne prosesser i Ap.

Stenseng og Støre er ledelsen

AUF-leder Mani Husseini formidlet budskapet om hvem som var Aps reelle ledelse i de dramatiske døgnene videre til de sentrale organene i ungdomspartiet.

Oppfatningen var at mens varslersakene herjet partiet i disse dagene, besto Aps ledelse av Stenseng og Støre, uten partiets nestledere.

Aftenposten har vært i kontakt med Husseini og Kjersti Stenseng. Ingen av dem ønsker å kommentere saken.

Støre sier at han har brukt samme gruppe tidligere:

– Ja, det har jeg. Jeg forankrer beslutninger i partiledelsen, i sentralstyret og landsstyret. Mellom møter er det nyttig med kontakt med medlemmer av sentralstyret for å innhente innspill og vurderinger, svarer Støre via e-post.