Mellom 9. april 2017 og 3. juni i år har politiet stoppet den 37 år gamle mannen fem ganger for ruskjøring i Melhus samt i trondheimsområdet - fire av gangene mens han har vært uten førerkort. Ifølge politiadvokat Ellen Moksnes Andresen ved Trøndelag politidistrikt har mannen vært under påvirkning av narkotika ved disse tilfellene.

- Alvorlig trafikkrisiko

Det er sjelden at politiet går til det skritt å begjære varetektsfengsling som følge av ruskjøring, men det valgte de i dette tilfellet.

- Vi mener dette er bekymringsfullt. Derfor var det nødvendig å fysisk forhindre ny kjøring i påvirket tilstand ved fengsling, opplyser Moksnes Andresen.

Onsdag ba derfor politiadvokaten om fire ukers varetektsfengsling for 37-åringen - noe Sør-Trøndelag tingrett tok til følge.

Moksnes Andresen begrunnet fengslingen med faren for gjentagelse.

- Det medfører en alvorlig trafikkrisiko å føre bil under påvirkning av narkotika, skriver hun i en e-post til Adresseavisen.

Har erkjent flere forhold

I fengslingskjennelsen konstaterer retten at siktede mangler respekt for akkurat dette, og mener at hans adferd viser at det er behov for at han fysisk forhindres fra å kjøre i ruspåvirket tilstand.

«Retten finner at det foreligger en kvalifisert mistanke om at siktede vil kjøre i ruspåvirket tilstand, og gjentakelsesfaren anses som reell», heter det i kjennelsen. I fengslingsbegrunnelsen legger dommeren også vekt på at mannen har erkjent straffskyld for flere forhold - som samlet vil føre til en «ikke ubetydelig fengselsstraff».

Har anket

Under rettsmøtet, argumenterte forsvarer Arve Røli med at fengsling ikke var nødvendig. Han viste blant annet til at 37-åringen nettopp har flyttet inn hos en slektning et annet sted i Trøndelag. Dermed har han lettere tilgang til offentlig transportmidler - noe han ikke har hatt før han flyttet.

Dommeren har vurdert dette argumentet, men har kommet til at det ikke skal gis avgjørende betydning. Det vises i den forbindelse til at 37-åringen, etter flyttingen og på tross av den lettere tilgangen til offentlig transportmidler, likevel ble tatt for ruskjøring 3. juni. «Gjentagelsesfaren betraktes som betydelig», skriver dommeren.

Fengslingskjennelsen ble anket til lagmannsretten på stedet av 37-åringen, opplyser forsvarer Røli. Den siktede mener at varetektsfengsling er uforholdsmessig.

Avviste meldeplikt

- Varetekt er verken påkrevd eller forholdsmessig. Det finnes surrogater - blant annet meldeplikt, som kan redusere gjentagelsesfaren. Derfor er det ikke påkrevd med varetekt, sier Røli.

Tingretten vurderte i rettsmøtet om meldeplikt kunne være et alternativ, men mener dette ikke vil være tilstrekkelig som følge av faren for nye straffbare handlinger.

Frostating lagmannsrett skal nå behandle anken.

Advokat Arve Røli er den siktede mannens forsvarer. Han opplyser at fengslingskjennelsen er anket. Foto: Morten Antonsen