Det var en kveld i februar i år at en mann i 20-årene dro innom et utested i Trondheim sammen med sin samboer og to andre venner. Det som skjedde ved baren denne kvelden endte som en straffesak i Sør-Trøndelag tingrett 31. mai.

Dissens i retten

En bartender i 40-årene møtte da som tiltalt for å ha skallet mannen i 20-årene i ansiktet. Han nektet straffskyld.

Da bartenderen forklarte seg for dommerne, hevdet han at den eneste fysiske kontakten han hadde med fornærmede, var et klaps på skulderen. Dette for å påkalle mannens oppmerksomhet for å få dirigere ham bort fra bardisken.

Det var i retten enighet mellom vitnene og tiltalte om at han etter en stund gikk rundt bardisken for å tørke opp noe øl som var sølt. Deretter var det sprik i versjonene om hva som skjedde denne kvelden.

Tingrettens flertall - tingrettsdommeren og en av de to meddommerne - finner det bevist at bartenderen i 40-årene skallet mannen i 20-årene. Han traff med sin panne i nese/munnpartiet til fornærmede. Dette førte til at mannen i 20-årene ble påført tannskader, mener de to dommerne, ifølge dommen.

Bartenderen måtte forlate stedet

Ved bevisvurderingen har rettens flertall lagt stor vekt på fornærmedes vitneforklaring, men også vitneforklaringene fra hans samboer og ene venn. De sto tett ved fornærmede da hendelsen skjedde og så voldshandlingen. «Vitnene observerte at fornærmede spyttet ut biter av tennene», heter det blant annet i dommen.

Dørvakten og flere sikkerhetsfolk ved utestedet ble varslet om volden og fornærmede ble trodd av dørvakten. Bartenderen fikk deretter beskjed av sin leder om å forlate arbeidsstedet, ifølge dommen. Fornærmede sa med en gang til bartenderen at han kom til å anmelde ham.

Tiltalte, som nektet skyld, forklarte seg ikke om noen direkte foranledning til voldshandlingen. Rettens flertall har likevel vurdert om det skjedde en provokasjon i forkant.

Ifølge dommen var bartenderen opptatt av å få rom til vaske bardisken i trengselen. Fornærmede forklarte i retten at han fikk en hard dytt i ryggen, og at han snudde seg rundt og oppfattet det slik at det var tiltalte som hadde dyttet ham i ryggen. Det ene vitnet sa i retten at mannen i 20-årene ble synlig irritert som følge av dette, men det er ikke klart for de to dommerne hvordan denne irritasjonen kom til uttrykk.

Dømmes for kroppsskade

«Retten kan ikke se bort fra at fornærmede da kan ha opptrådt på en provoserende måte, og at det således ikke var tale om rent "blind vold"», heter det i dommen. Flertallet mener uansett at bartenderen må dømmes for kroppsskade.

Den ene meddommeren mener imidlertid at det ikke er bevis nok for å si at skallen var forsettlig. «Det var fullt av folk, trengsel, dans og hopping i konsertlokalet, og mindretallet ser ikke bort fra at sammenstøtet mellom tiltalte og fornærmede var et uhell», heter det i dommen.

Mannen blir uansett dømt i tråd med flertallets syn.

Aktor påsto bartenderen dømt 120 dager ubetinget fengsel. Sør-Trøndelag tingrett endte med å dømme ham til en straff på 60 dagers fengsel. Det er blant annet lagt vekt på at mannen i 40-årene ikke tidligere er straffet samt at følgen av skaden ligger i nedre sjikt for det som regnes som kroppsskade.

Mannen må i tillegg betale ca. 4000 kroner i erstatning til fornærmede for hans utgifter til tannlege. Han dømmes samtidig til å betale 3000 kroner i sakskostnader.