- Innen få år må en permanent løsning på ungdomsskole for Lillebyelevene være klar. Det må gå an å bygge den nye skolen på tomta som kommunen har kjøpt, sier FAU-leder, Maren Hirschholm.

Men trolig blir det ikke skole-bygging her på omkring 10 år. Ny skole står nederst på prioriteringslista etter Nidarvoll/Sunnland, Stabbursmoen og Granås i skolebehovsplanen som bystyret skal behandle i juni. Samtidig vokser bydelen i rask takt.

I tirsdagens formannskap vedtok politikerne at elevene tilhørende Lilleby barneskolekrets flyttes fra Rosenborg til Lade på ungdomstrinnet. Ringve skole benyttes som avlastnings- eller interimskole.

- Denne avgjørelsen ikke må føre til at bygging av skole utsettes ytterligere. Ringve er ikke et godt alternativ i årevis fremover, sier FAU-lederen.

Skoleforvirring: Fau-leder ved Lilleby skole, Maren Hirschholm, har en femteklassing og en tredjeklassing som antakelig vil måtte gå på en midlertidig ungdomsskole. Først når toåringen og fire måneder gamle Johanne blir ungdomsskoleelever får de kanskje gå på nye Lilleby ungdomsskole.

Kommunen har tomt

- Kommunen har tomta, vi har elevene, utbyggerne står klare – nå må vi sørge for at den midlertidige løsningen blir så kortvarig som mulig. Jeg klarer ikke forstå at det er noe å vente på, sier FAU-lederen.

Hun håper Trondheim kommune vil vurdere offentlig-privat samarbeid, hvor private påtar seg finansiering og bygging.

- Se bare på Nav Falkenborg, som kom opp i full fart. Hvorfor vurderer man ikke samme løsning for å få fremdrift i skoleutbyggingen? Det hadde løst hele saken, sier hun.

På Falkenborg leier NAV lokalene av Realinvest AS.

Ungdomsskolene blir sprengt

Hun har en sønn i femtetrinn som ikke vet hvilken ungdomsskole han skal begynne på.

Lilleby-elevenes opprinnelige ungdomsskole er Rosenborg skole. Denne er snart full. Da er det meningen at Lilleby-elevene skal begynne på Lade skole. Dersom utbyggingstakten fortsetter som nå, er også Lade sprengt på ungdomsskoletrinnet allerede i 2023.

- Det er uholdbart å ikke vite hvor barna skal gå om bare to år. Folk er usikre og opptatt av at dette tar for lang tid, sier FAU-lederen.

- For to år siden gikk fem elever ut av Lilleby barneskole. I år er de 21 stykker. Når den ene sønnen min som går i tredje er ferdig her, er de over 30 ungdomsskoleelever, og det bare vokser, sier Maren Hirschholm.

Først når toåringen og lille Johanna (4 måneder) i vogna blir ungdomsskoleelever, blir det kanskje i en splitter ny skole på Lilleby.

Fylles opp: Rosenborg skole er merket rød i kommunens skolekapasitetskart. Om bare et par år har ikke de plass til ungdommene fra Lilleby.

En ubrukt skoletomt i brakk

Skoletomta ligger der Lilleby smelteverk lå tidligere. Bak Obs, rett ved gangbrua mellom Ladestripa, over jernbanen og til Lademoen.

Tomta kommunen har kjøpt for ny ungdomsskole på Lilleby. Foto: Christine Schefte

- Skal det virkelig stå øde og uvirksomt her i årevis? Det er ikke tjenlig for oss som bor her, like lite som det er ønskelig for utbyggerne at boligbyggingen stopper opp på grunn av skolekapasitets-problemer. Vi gleder oss over at Lilleby vokser, men ønsker selvsagt å begrense anleggstiden i bydelen, sier Maren Hirschholm.

Hun står foran krateret hvor industrianlegget er revet og masser flyttet. Kommunen ervervet tomta for 124 millioner kroner, pluss 3 millioner i omkostninger, i 2014. Trolig blir det ikke penger til bygging før mellom 2025 og 2030, avhengig av hvor raskt elevtallet i skolekretsen forventes å vokse.

Mye usikkerhet

Foreldre frykter splitting av elever og uroer seg for en uavklart fremtid for sine barn.

- Hvor lang tid forventer politikere og kommune at prosessen skal ta? I en barnefamilie er alt veldig her og nå. Og foreldrenes meninger bærer preg av veldig mye usikkerhet. Nå håper vi at FAU og andre i området blir hørt. Det gjelder familier både på Lilleby og på Lade, sier Maren Hirschholm.

På sikt skal Lade bli ren barneskole og ungdomstrinnet vil overføres til den nye skolen. Både de fremtidige ungdomsskoleelevene som kommer fra Lade skolekrets og de som kommer fra Lilleby skolekrets er aktuelle for en midlertidig tilværelse på gamle Ringve videregående skole.

- Hadde jeg vært forelder på Lade ville jeg steilet om barnet mitt, som allerede har vært på Ringve i midlertidige lokaler, skulle tilbake dit etter at nyskolen er ferdig, sier Hirschholm.

Avlastningsskolen: I 2011 ble Ringve sammenslått med det som i dag er Charlottenlund videregående skole. Til nå har Lade-elevene vært her i påvente av nytt bygg som de flytter inn i til høsten. Før det var det midlertidig opphold for Strinda-elever i byggeperioden for nye Strinda.

Gammel skole mens man venter på ny

Kommunen har leid Ringve skole av fylket, men overtar skolen fra nyåret av. Lokale er nedslitte, men har fått noen nødvendige oppgraderinger, som blant annet nye ventilasjonsordninger.

- Jeg regner med at de fysiske omgivelsene er mulige å tilrettelegge der, sier Maren Hirschholm.

Den bekymringen tar ikke FAU på forskudd. De er mest opptatt av å få fart på byggingen av ny skole. Og av sikkerheten for elever i anleggsperioden på Lilleby.

Stor vekst: Lilleby skole dobler kapasiteten fra høsten av, men når elevene går ut av sjuende har de en usikker fremtid.