Snart kommer også 40 000 NATO-soldater rett i nabolaget, skriver Aftenposten.

25. oktober går startskuddet for NATO-øvelsen Trident Juncture 18, med 40 000 soldater og 130 fly. De største treningskampene vil foregå fra Røros og sydover mot Alvdals nabokommune Tynset de tre neste ukene.

Et par måneder tidligere, i august, begynner det russiske firmaet New Mining Company utplasseringen av totalt åtte datacontainere noen kilometer lenger sør.

De skal proppes med flere tusen datamaskiner og kobles til det norske data- og strømnettet. Prislapp: Rundt én milliard kroner.

Har varslet PST rutinemessig

Industriområde ligger der Alvdals skoger er på sitt dypeste, fire-fem kilometer nordvest for sentrum. Allerede nå er de kraftigste strøm- og fiberkablene lagt frem til det som mest av alt ligner på et støvete grustak.

Lokalt spør folk seg om hvorfor den russiske bitcoinfabrikken kommer til Alvdal, og hvorfor dette skjer akkurat nå.

Rutinemessig har Nordavind, selskapet som tilrettelegger for utbyggingen, hatt møter med PST om russernes etablering.

– For oss er det åpenbart tilfeldig at russerne kommer til Alvdal akkurat nå. Det er lett å se hva slags datautstyr som står inne i containerne, og jeg tror ikke dette kan brukes til noe annet enn å lage bitcoins, sier Arild Løvik i Nordavind.

Russerne venter PST-sjekk

New Mining Companys representant i Norge, Jonny Andersen, prøver å roe situasjonen.

– Slik jeg kjenner de russiske eierne, er de veldig seriøse. Selvsagt regner de med at norsk etterretning og sikkerhetstjeneste følger med på hva som skjer. De venter å bli sjekket, sier Andersen, som også er daglig leder i den lokale samarbeidspartneren Fjell-IT på Tynset.

Datamaskiner kan programmeres til «alt»

Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i bransjeorganisasjonen IKT-Norge, understreker at bare de som setter opp en datamaskin, vet hva den kan gjøre.

– Kan noen utenfra «se» at en maskin bare kan gjøre én type jobb, ja, så har eierne av maskinen et stort problem.

– Kan en plassering av tung datakraft i Norge gi en fordel ved et eventuelt cyberangrep?

– Ja, men bare i begrenset grad. Hele hensikten med cyberangrep er at de oftest gjøres skjult og på god avstand, sier IKT-Norge-direktøren.

«Svært interessant etterretningsobjekt»

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter at de er kjent med den russiske etableringen.

– Vi er kjent med hva som bygges og den russiske aktiviteten der, men vår vurdering av dette ønsker vi ikke å kommentere, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST.

– Tror PST at det er tilfeldig at russerne etablerer seg akkurat nå, få uker før den største NATO-øvelsen som er blitt gjennomført i Norge?

– En NATO-øvelse er selvsagt et svært interessant etterretningsobjekt for fremmede stater, og vi vet at det for tiden er et høyt etterretningsnivå rettet mot Norge, sier Bernsen.

Peker på PST

Forsvarets e-tjeneste har også fått rapporter, får Aftenposten bekreftet av lokale kontakter. Pressetalsmann for Forsvarssjefen, Per-Thomas Bøe, viser til at PST har fått ansvaret for å uttale seg om dette på vegne av norske myndigheter.

Også Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) er ordknappe:

– Vi er kjent med saken. Utover dette ønsker vi ikke å kommentere konkret, skriver avdelingsdirektør Hans Christian Pretorius i en e-post.

Israel, USA og Kina har også vist interesse

Nordavind er et spleiselag mellom syv kommuner og tre kraftselskap i Hedmark.

De har nå syv ulike tomter i region Innlandet. Også Elverum og Grue kan snart får ny IT-industri og flere arbeidsplasser.

Først prøvde Nordavind å lokke til seg tunge aktører som Facebook, Microsoft, Google og Amazon, så langt uten hell.

– Men hva tror du lokker utenlandske dataaktører til Alvdals dype skoger?

– Her har vi billig strøm, stor datakapasitet, god plass og lave kostnader. Vi vet at russerne kommer, men også selskap fra Israel, Kina, Japan, Kasakhstan og USA har vært i kontakt med oss, sier Arild Løvik.