Tolletaten har sammen med politiet hatt storkontroll i Teveldalen i Meråker og ved Ådalsvollen i Verdal tirsdag og torsdag denne uka, mellom klokka 14.30 og 20.30.

På E14 i Teveldalen ble tre personer anmeldt for smugling, og det ble gitt 46 forenklede forelegg på til sammen 96 300 kroner.

På fylkesvei 72 ved Ådalsvollen ble ingen anmeldt, men det ble gitt 18 forenklede forelegg på til sammen 38 100 kroner.

Tolletaten har sammen med politiet hatt storkontroll i fem timer i Teveldalen og ved Ådalsvollen tirsdag og torsdag denne uka.

- Store tall

330 biler er sjekket, forteller seksjonssjef Bjørn Arild Sørli i Tollregion Midt-Norge.

- Dette er ganske mye. Alle bilene ble vinket inn og sjåførene snakket med. Dette er store tall når vi tenker på det korte tidsrommet for kontrollene, sier Sørli.

Én av de tre som ble anmeldt i Teveldalen smuglet med seg ti kilo snus, 100 liter øl og seks liter vin.

- Det er uvanlig at vi tar så mye snus, sier Sørli.

En busspassasjer ble anmeldt for å smugle 3000 sigaretter og en annen person er anmeldt for å ha smuglet 300 liter øl og 30 liter vin.

En person er anmeldt etter å ha blitt stoppet med 300 liter øl og 30 liter vin i bilen i Teveldalen.

Bortvist i fem år

Ved Ådalsvollen fikk en kvinne et forelegg på 5000 kroner og hun ble bortvist fra riket i fem år, fordi hun forsøkte å smugle med seg sju gram hasj.

- Hunden gjorde markering på henne, sier Sørli.

Ei kvinne fikk et forelegg på 5000 kroner ved Ådalsvollen og hun ble bortvist fra riket i fem år, fordi hun ble tatt med sju gram hasj.

Han forteller at det ikke ble gitt noen reaksjoner til trailersjåfører i disse kontrollene.

Sørli forteller at det ikke er så ofte at tollvesenet stopper alle biler.

- Vi har jevne kontroller, men det er ikke ofte at vi stopper alle biler. Vi vurderer litt. Det er ikke så lenge siden vi hadde lørdagskontroller, med tilnærmet samme resultat. På to lørdager i mai var vi oppe i 22 forelegg en av dagene, sier Sørli.

- Kvoteapp

Han påpeker at det er mulig å gjøre opp for seg, hvis man vil ta med mer enn kvoten tillater av alkohol og tobakk fra Sverige.

- Dette viser at svenskehandelen er stor. Det er mulig å stoppe på Storlien og fortolle varene, eller bruke tollvesenets kvoteapp. Med den kan du betale før du er ved grensa. Du kan også bruke den til å finne ut om du har med deg for mye varer, sier Sørli.