- Dette er den eneste sykkelen med flyvepropell. Vi starter på 1000 kroner, sa auksjonarius, som var sirkusdirektør Molldon fra forestillingen Musika Mobile.

Cirka Teater teatralske auksjon var et av mange arrangement under «Hendelser på Nyhavna», som gikk av stabelen fra torsdag til søndag for å vise hva Nyhavna er og hva bydelen kan bli.

Mange, både barn og voksne, så på, lo, ga bud og kjøpte rekvisitter og annet utstyr fra Cirka Teaters forestillinger. Sykkelen med flyvepropell gikk til slutt for 3000 kroner.

Sykkelen med flyvepropell, Zakharians Sykkel fra forestillingen Hundre hemmligheter, gikk til slutt for 3000 kroner. Foto: Terje Svaan

- Utvikle oss med Nyhavna

Teaterkompaniet holder til i Fyringsbunkeren på Nyhavna, og har vært der i over 30 år. Nå var det tid for opprydding, forteller produsent og daglig leder av Cirka Teater, Monica Stendahl Rokne.

- Det er fordi vi bygger om og lager scenekunstsenter for barn. Vi har våropprydding for å skape mye nytt. Vi vil utvikle oss sammen med Nyhavna, sier Rokne.

Teaterkompaniet er en av over 50 kulturvirksomheter og næringsliv som holder til i bydelen mellom Nidelva og Ladehammeren.

Det er Trondheim kommune, Trondheim Havn, NTNU og Cirka Teater som står bak «Hendelser på Nyhavna», som gir et innblikk i alle kulturaktivitetene, havnevirksomheten og produksjonen som foregår her.

Mange møtte opp for å kjøpe eller bare se på Cirka Teaters teatralske auksjon lørdag på Nyhavna. Foto: Terje Svaan

Fornøyd

Prosjektleder Eileen Brandsegg er veldig fornøyd med årets arrangement, som var det tredje.

- Det var mange fornøyde folk, jeg tror arrangørene selv var fornøyde. Det har litt å si at det er sol når en skal gjøre ting i byrommet, selv om folk hadde kommet uansett. Det er bedre å sitte ute å kose seg når det er sol, sier Brandsegg.

Hun forteller at alle arrangørene hadde godt besøk, og nevner blant andre treskulptør Erlend Leirdals verksted, hvor barna kunne snekre båter.

- Tester Nyhavna som bydel

Det har lenge pågått en debatt om hva slags bydel Nyhavna skal bli. Kommunedelplanen for Nyhavna som politikerne vedtok for to år siden, har ambisjoner om en bydel der folk skal bo nær arbeidsplassen sin, og de vil at det skal være parker og et godt kulturtilbud der.

«Hendelser på Nyhavna» skal vise mulighetene.

- Tanken er at en skal sitte igjen med noe for fremtiden, og at vi får testet ut Nyhavna som bydel med temporære aktiviteter. Mange synes Nyhavna er langt unna byen, men det tar bare noen minutter fra byen. Mange syklet hit. Årets tema var byliv og byutvikling. Vi hadde grønne områder der de er tenkt i fremtiden, og vi lagde mange sitteplasser hvor man kunne sitte og kose seg. Vi hadde også serveringssteder, som er viktig hvis man skal ha byliv, sier Brandsegg.

Hun sier «Hendelser på Nyhavna» også var et innlegg i debatten om hva bydelen skal være.

- Mange mener noe om Nyhavna, men ikke alle har vært der selv om de fleste har kjørt forbi. Vi vil at flere skal se kvalitetene her som byen må få glede av i fremtiden, sier Brandsegg.

Lærte skipsknuter

Den største eieren på Nyhavna, Trondheim Havn, viser seg også frem under «Hendelser på Nyhavna». De lærte bor skipsknuter, tilbød ansiktsmaling til de minste og arrangerte havnequiz, hvor folk kunne teste havnekunnskapen.

10 år gamle Elida Welle Tungen lærte å knyte skipsknuter.

- Det var gøy, men det er litt vanskelig, sier hun.

Hun var sammen med bestemor Toril Welle Jenssen.

- Dette er spennende, sa hun om arrangementet.

Elida Welle Tungen (10) lærte å knyte skipsknuter av Per Bakken i Trondheim Havn. Bestemor Toril Welle Jenssen var med på Nyhavna. Foto: Terje Svaan

Konstituert markedssjef Ann Iren Rise i Trondheim Havn var også på plass.

- Det viktig å være en bidragsyter til å skape liv på Nyhavna. Havna vil være med i prosessen som stakes ut videre, sier Rise.

Philip Østensjø Ademi (4) var svært fornøyd med å bli malt som tiger under arrangementet på Nyhavna. Foto: Terje Svaan

Laget park

En av bedriftene som leier lokaler på Nyhavna er konsulentselskapet Rambøll, som har flyttet inn et nybygg ved bunkeren Dora 1. På parkeringsplassen utenfor bygde barn trebåter og fikk sjøsette dem i ei vannrenne. Rambøll hadde også laget park med ferdigplen, kasser med grønne vekster og sitteplasser.

Mie Iversen (3) sjøsatte båten sin i båtrenna. Foto: Terje Svaan

- Vi vil være en del av Nyhavna og ønsker å vise hvordan det blir med grøntareal i området, i stedet for biler som det står her til vanlig, sier landskapsarkitekt Jan Ole Lein i Rambøll.

I god gjenbruksånd skal gressmattene rulles sammen når arrangementet er ferdig, og selges mandag etter klokka 16.

- Vil ikke ha dyre boliger

Torsdag var det et byutviklingsseminar under arrangementet, og arkitektstudenter fra NTNU har gjennom kurset Making is thinking, jobbet for å få økt forståelse for alle prosessene som følger av en arkitekttegning. I tillegg har det vært aktiviteter som kafeer, konserter, teaterforestillinger, kunstutstillinger og omvisninger.

Nyhavna domineres fortsatt av havnevirksomhet og industri. LO i Trondheim holder fast på at eller av Nyhavna også i fremtiden skal være et industri- og havneområde.

Guri Krog Dodig, Kristina Olsen Smith og Hege Fernanda Stokstad som synger og spiller i Billuca Ensemble var også på Nyhavna lørdag. Smith hadde kjøpt seg notestativ på under Circa Teaters auksjon. De ønsker seg også lokaler på Nyhavna, sier Stokstad.

- Vi må få oss et øvingslokale her. De må la det bli kultur her, og ikke så dyre boliger, sier Stokstad til debatten om hva slag bydel Nyhavna skal bli i fremtiden.

Guri Krog Dodig, Kristina Olsen Smith og Hege Fernanda Stokstad prøvde fluktstolene på Nyhavna. Foto: Terje Svaan