- Det er helt utrolig. Jeg hadde helt avskrevet den. Den har vært savnet i ni dager, sier en strålende fornøyd Slåtsve.

Skilpadden Josefine har vært en del av familien i 30 år. Men torsdag 31. mai forsvant plutselig sumpskilpadden. Siden har den vært borte vekk, helt til to studenter oppdaget den svømmende i Nidelva lørdag formiddag.

Svømte rundt

- Vi var ute og gikk tur da vi plutselig så at det var noe som svømte i Nidelva. Hæ, kan det være en skilpadde, her i Norge, tenkte vi, fortalte Adeline Pericot og Josefine Caroline Stokke Haugom.

Skilpadden ble oppdaget rett under brua som går mellom Trondheim Spektrum og Ila kirke av Adeline Pericot og Josefine Caroline Stokke Haugom. Foto: Privat

- Den svømte rundt i vannet, og så ut til å ha det veldig fint. Nå ligger den på en stein og soler seg, fortalte de.

Viltpatruljen fikk vite om det eksotiske dyret, og rykket ut for å forsøke å fange skilpadden. Men Slåtsve var like rask.

Padlet ut

- Da jeg så på adressa.no at det var funnet en skilpadde, tok jeg med meg en hov og padlet ut. Jeg bor rett vis-a-vis Nidarøhallen, så det var ikke lange biten. Den satt og solte seg på en stein nedenfor brokaret mellom Ila kirke og Nidarøhallen. Det så ut som den storkoste seg, så jeg tror egentlig ikke den ville bli med hjem, forteller Slåtsve.

Det hjelper lite med lokking på en skilpadde, men Slåtsve fikk fanget den i hoven og lempet den ombord i kajakken.

- Hagen vår ligger helt ned mot elva, så jeg antok at den hadde kommet seg ned til vannet. Men jeg tenkte at den hadde havnet ut i saltvannet, og da dør den. Derfor hadde jeg avskrevet den. Vi har også ryddet bort alt utstyret vi har hatt til skilpadden, så nå må jeg ordne til en ny plass for den, sier Slåtsve.

Ikke så treg

- Men hvordan kan en skilpadde stikke av?

- De er ikke så trege som en skulle tro. Når det er varmt i været, så er den ganske kjapp. Sommers tid er den ute, og den har bodd i en dam i hagen. Den har vært sperret inne, men på et eller annet vis har den klart å komme seg forbi nettingen og rømme, sier Slåtsve.

Hun la ut en melding om den savnede skilpadden på Facebooksiden med savnede hunder i Trøndelag, uten at det ga resultater.

Slåtsve tror skilpadden har hatt noen fine dager ved Nidelva. Nå er det imidlertid slutt på friheten.

- Vi må ordne en ny plass til den. Den er ikke et kjæledyr som vet hvor den hører til, eller som hører etter. Men den har aldri stukket av før, sier Slåtsve.