Helse Midt-Norge har ikke lyktes med å få på plass et tilbud om rituell omskjæring av guttebarn i regionen.

Verken offentlige sykehus eller private aktører har sagt ja til å tilby dette inngrepet. Nå har Helse Midt-Norge inngått en avtale med Ibsensykehusene AS, som kan utføre inngrepet i Gjøvik, Porsgrunn eller Arendal.

- Det betyr at de som ønsker omskjæring, må reise ut av regionen. De får et tilbud som vi delvis bekoster. Men de må selv betale egenandel og reiseutgifter, sier Henrik Sandbu, fagdirektør ved Helse Midt-Norge.

Egenbetalingen er nå 4000 kroner.

- Dette er en veldig god løsning. Dette løser problemet for mange familier, sier Matri Abroud, kulturkonsulent ved St. Olavs hospital.

Flest i landet

Det er to år siden Stortinget vedtok at rituell omskjæring av guttebarn skal være en lovfestet rettighet i Norge. Formålet var å sikre at dette foregikk på en forsvarlig måte, og at et tilbud var tilgjengelig.

Men vedtaket er svært omstridt, også i de medisinske miljøene, og det har ikke vært enkelt å få på plass dette tilbudet. Ifølge loven kan også leger reservere seg mot å utføre inngrepet.

St. Olavs hospital etablerte dette tilbudet i 2015, og gjennomførte det året 37 rituelle omskjæringer. Ifølge Dagens Medisin var St. Olav dermed det offentlige sykehuset som utførte flest omskjæringer. Men i fjor sommer ga St. Olav beskjed om at de ikke lenger kunne opprettholde tilbudet.

Lovpålagt: - Rituell omskjæring er en religiøs praksis som helseforetakene er blitt lovpålagt å tilby. Det lovkravet må vi oppfylle, sier Henrik Sandbu, fagsjef i Helse Midt-Norge.

- Vi hadde en avtale med St. Olav som skulle gjøre inngrepene. Men de har trangt med kapasitet, og må prioritere de syke barna fremfor de friske barna. Det er en prioritering vi har forståelse for, sier Sandbu.

Samtidig er Helse Midt-Norge nødt til å forholde seg til Stortingets vedtak:

- Dette er ingen helsetjeneste, det er en religiøs praksis som helseforetakene er blitt lovpålagt å tilby. Det lovkravet må vi oppfylle, sier Sandbu.

Private sa nei

Helse Midt-Norge har siden jobbet for å finne en alternativ løsning.

- Vi gikk ut til de andre sykehusene i regionen, men heller ikke de har kapasitet til å utføre dette. De spesialistene som gjør dette, er stort sett urologer og eventuelt plastiske kirurger og barnekirurger, og det er det lite av i Midt-Norge, sier Sandbu.

Helse Midt-Norge gikk deretter ut til de private aktørene som de har avtale med i regionen.

- Men de sa nei. De gjør ikke disse inngrepene, sier Sandbu.

Dermed foretok Helse Midt-Norge en utlysning på landsbasis, og fikk et tilbud på Østlandet. Nå har Helse Midt-Norge inngått en avtale med Ibsensykehusene. Avtalen gjelder fra 1. juni og frem til årsskiftet.

- Vi har i og for seg gjort det beste vi har kunnet, og så får vi arbeide videre med denne saken. Dette er en kortvarig avtale. Vi skal gjennomføre en ny utlysning og inngå nye avtaler med private sykehus fra årsskiftet, og da får vi se om det er mulig å finne en annen løsning, sier Sandbu.

Reiste utenlands

Ifølge Ibsensykehusene blir rundt 2000 gutter i Norge omskåret hvert år. Dette er et inngrep som foregår som dagkirurgi, og guttene skal være i alderen 0–3 måneder eller over tre år. Inngrepet innebærer at forhuden fjernes helt eller delvis.

Kulturkonsulent ved St. Olavs hospital, Matri Abroud, sier at en del har reist til utlandet for å få utført rituell omskjæring, mens andre har ventet på at det skulle bli et tilgjengelig tilbud i Norge.

- En del har reist til hjemlandet, andre har ikke funnet noen løsning. Nå blir det lettere å få gjennomført dette. Det er veldig bra at vi kan få et slikt tilbud i Norge, og vite at det skjer på en ordentlig måte, sier Abroud.

Ifølge Abroud blir så å si alle muslimske guttebarn som fødes i Midt-Norge omskåret.

- Vi har ventet på en løsning, og vi er veldig takknemlige for dette, sier Abroud.

Lovpålagt: - Rituell omskjæring er en religiøs praksis som helseforetakene er blitt lovpålagt å tilby. Det lovkravet må vi oppfylle, sier Henrik Sandbu, fagsjef i Helse Midt-Norge. Foto: Kristian Helgesen, Adresseavisen