Det er stor forskjell på Gørans liv nå, og situasjonen for to år siden. Etter en spesielt tung periode der han mistet personen som sto ham nærmest, kom han til Trondheim for to år siden – helt uten eiendeler eller noe som helst nettverk.

- Jeg eide klærne jeg gikk i, og «that's it», sier han.

Han kontaktet helse- og velferdskontoret i byen, som igjen satte ham i kontakt med Tove Sommerschild hos Nav som jobber med tilbudet «tett på».

- Etter at jeg kom i kontakt med henne startet prosessen med å finne en jobb. Men jeg måtte også ta tak i mine egne problemer.

Regionalt innspillsmøte

I forrige uke fortalte Gøran Kvam historien sin til statssekretærer og ansatte i embetsverket på Nav Falkenborg. De hadde tidligere på dagen vært samlet til et regionalt innspillsmøte om ungdom og utenforskap, det fjerde av sitt slag i landet så langt.

Da fikk politikerne høre hva forskjellige ledere i den offentlige sektoren i Trondheim og Trøndelag mener er utfordringer og løsninger i samarbeidet mellom helse, utdanning og arbeid for å kunne inkludere ungdom.

Rektor ved Rosenborg skole, Mette Winsnes Råberg, sa under sitt foredrag at utenforskap skyldes to ting: Mangel på mestring både sosialt, faglig og psykisk, men også tilhørighet.

- Det er bedre å bygge barn enn å reparere voksne, sa hun.

Etablering av trygghet

Gøran forteller om en vanskelig oppvekst. Som tenåring gikk veien videre til et ungdomshjem på Inderøy. Der bodde han i tre år.

- Det var tre av mine beste år. Jeg har fortsatt kontakt med dem i dag, sier han.

På videregående valgte han å studere restaurant og matfag. Der hadde han en alternativ opplæring, litt mer praktisk rettet enn teoretisk. Han fikk seg læreplass som kokk hos Felleskjøpet på Ila, og fikk et kompetansebrev i industriell matproduksjon.

- Jeg har hele tiden følt jeg ikke klarer å mestre ting eller at jeg har vært alene. Jeg vet ikke hvor mange jobber jeg har mista, men det er mange.

Før Gøran Kvam kom til XXL var han innom både en gård og et dekkhotell som arbeidstrening. Og det første halvåret var det mange tøffe tak for å få stabilitet i livet, ifølge ungdomsveileder Tove Sommerschild.

- Men du har stolt på oss og du har gjort en fenomenal innsats, sier hun og ser på Gøran.

Det hun og Nav har tatt seg av er tilrettelegging på arbeidsplassen, bolig, ytelse og kontakt med helsevesen.

- Vi bygger mye tettere relasjoner enn vanlige saksbehandlere ofte gjør, sier hun og viser til at dem som er tilknyttet «tett på» jobber med mellom 15–20 ungdommer, mens en vanlig saksbehandler kanskje har mellom 60 og 70.

Hun forteller at Gøran ringte henne i hvert fall tre ganger om dagen i starten. I dag ringer han én gang i måneden.

- Og det er jo et godt tegn, sier hun.

- Det handler om å etablere trygghet.

Nå vurderer også Gøran å gå opp som privatist.

Nasjonal avtale

XXL startet samarbeidet med Nav for fem-seks år siden, forteller Kim Skogstad, inkluderingsansvarlig i Norge for bedriften. Han jobber med samarbeidet mellom Nav og XXL, og de har i dag en nasjonal avtale med Arbeids- og velferdsdirektoratet. På mandag reviderte de avtalen med Trøndelag fylke.

- Vi har fått mange gode nye medarbeidere gjennom dette samarbeidet. Vi blir kjent med dem vi ansetter og vi blir trygg på at vi ansetter de riktige også, sier Skogstad.

Gøran Kvam (t.v.) jobber i dag i teknologiavdelingen hos XXL på Tiller. Inkluderingsansvarlig i bedriften, Kim Skogstad sier de jobber mye med inkludering. Foto: Terje Svaan

I dag mottar XXL tjenester fra Nav, som blant annet dekker deler av lønna. Uten en slik løsning ville det ikke gått for bedriften, sier Skogstad.

Nav er tilknyttet flere bedrifter, små som store, forteller Sommerschild.

- Mitt inntrykk er at næringslivet er samarbeidsvillig. Jeg har ennå ikke fått et nei, sier hun.

- Jeg elsker folk

I dag har Gøran livet på stell. Han jobber 100 prosent og forventer å ta førerkortet til bil på seinsommeren. Og jobben, den stortrives han i.

- Jeg elsker folk, sier han.

Det er noe Kim Skogstad underbygger. Han forteller at Gøran under årsfesten hos XXL Tiller ble kåret til «årets humørspreder».

Statssekretær Morten Bakke (H) i Arbeids- og sosialdepartementet sier det var usedvanlig sterkt å høre Gøran fortelle sin historie.

- Jeg ble dypt rørt. At han har klart å komme så langt, etter alt det han har opplevd, står det enormt stor respekt av. Dette er det første jeg skal fortelle statsråden om når jeg kommer tilbake til Oslo, sier han og oppfordrer bedriftene i Trøndelag til å bli med på dugnaden ved å ansette en eller flere som står på utsiden.