Karin kjørte på nordsien av Tunnsjøen da hun så et lite dødt dyr i veikanten.

- Det er to uker siden jeg var ute og kjørte. Jeg trodde først det var en katt som lå i veikanten. Etter hvert så jeg at det var en liten bjørn. Det var en spesiell opplevelse, forteller Karin Granli.

- Har sett bjørn før

Hun bor i bjørneland ved Tunnsjøen i Lierne. Bjørneungen fant hun på nordsiden av vannet.

- Jeg har sett bjørn flere ganger på våren og også under moltplukking på høsten. De har stått på to og sett på oss, men trekker seg alltid unna når de hører oss. Hadde bjørneungen ligget ute i terrenget tror jeg aldri jeg hadde funnet den, sier Granli.

Statens naturoppsyn ble varslet, og de hentet bjørneungen. Foto: Statens naturoppsyn

Sterkt avmagret

Som om ikke det første funnet av bjørneungen var spesielt nok, ble det senere funnet en unge til. Den var i live, men så sterkt avmagret at den ble avlivet. Den veide tre kilo. Normalt veier bjørneungene fem til seks kilo på denne tiden.

Les også: Fikk bilde av bjørnen da den kom for å spise

Den som ble funnet først er undersøkt på Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.

- Skrotten var gammel og råtten da den kom inn til oss. Det var ingen knuste bein og skallen var hel. Avmagring er dødsårsak. Det var et hull i skinnet på den, som nok er laget av kråke eller ravn. Mora har av en eller annen årsak forlatt ungene, kanskje er hun også død. Ungene vil aldri klare seg alene når de er så små. Mora kan gå sammen med dem til de er over ett år, slik at de klarer seg på egen hånd, sier Frode Holmstrøm som jobber på terrestrisk avdeling hos NINA.

Les også: Gikk seg på bjørnespor på topptur i Meråker

- Kan bli drept av hannbjørn

Han vil også få inn den andre ungen for undersøkelse. Den ligger foreløpig nedfrosset i Lierne. Den ble også funnet av en forbipasserende i bil. Det skjedde torsdag i forrige uke. Begge ungene er funnet i nærheten av Tunnsjø kraftverk. Finnerne kontaktet Statens naturoppsyn (SNO).

- Det var forskjellige personer som fant de to ungene. Begge var tilfeldig forbipasserende på veien. Det er ikke vanlig at man finner bjørneunger. Men det skjer at de dør. Faktisk er dødeligheten ganske stor det første leveåret. Den største dødsårsaken er at de blir drept av hannbjørner som ikke er faren til ungene. Dette skjer fordi hannbjørnen ønsker å få binna i brunst igjen, slik at han kan parre seg med henne og slik få ført sine gener videre, sier Tore Solstad, som er regionalt rovviltansvarlig nord i Trøndelag.

Les også: Nå er den skadeskutte bjørnen skutt igjen

- Bra at folk ringer oss

SNO ønsker at folk som har observasjoner av rovdyr melder inn dette til naturoppsynet. Kontaktinfo finnes på SNOs nettsted.

- Det finnes også en applikasjon for mobil og nettbrett som kan lastes ned. Der kan man melde inn observasjoner. Det er veldig bra at folk ringer og varsler oss. Observasjoner av rovdyr der de ikke er vanlige er spesielt interessante. Det er for eksempel bjørn nær kysten og ulv i Midt-Norge, sier Solstad.