Fra 1. januar til 31. mai er det registrert 45 biltyveri i Trondheim, ifølge Trøndelag politidistrikt. Det er 17 færre enn på samme tidspunkt i fjor, hvor det var hele 62 biler som ble meldt stjålet. I 2016 var det samme tallet 25 stjålne biler i løpet av årets fem første måneder.

- Det er mest sannsynlig ikke 45 gjerningspersoner bak de 45 stjålne bilene. Til enhver tid er det noen få aktive biltyver, og dersom den ene sitter varetektsfengslet eller i fengsel på grunn av en dom, så kan det gi utslag på statistikken, forklarer politioverbetjent Pål Berg, som også er avsnittsleder ved Allmennavsnittet ved Trøndelag politidistrikt.

Få biltyver: Pål Berg, politioverbetjent og avsnittsleder ved Trøndelag politidistrikt, forteller at dersom en biltyv sitter inne på grunn av en dom, så merkes det gjerne på statistikken.

- Finner ofte tyvegods

Det mest vanlige scenarioet er at bilene dukker opp igjen, og gjerne i samme kommune.

- Det er få biler som havner i utlandet. Det hender ofte at bilene har fått en skade eller at vi finner tyvegods i bilene når de blir gjenfunnet. Det er gjerne flere kriminelle handlinger som skjer samtidig med biltyveriet, forklarer Berg.

Det er også flere av biltyveriene som starter med at noen sniker seg inn i gangen på boliger, og finner bilnøklene liggende rett innenfor døren.

- Det er ofte vanskelig å stjele nye biler, og derfor er det en del som stjeler nøklene først. Dersom de skal komme seg inn i en låst bil, er det naturlig å gå for eldre modeller, sier han.

- Lås ytterdøra

For en del år tilbake var det typisk at Audi 100 var mer utsatt enn andre biler, men det er ikke en tendens som gjelder lenger.

- Nå er det kanskje litt mer Toyota og Volkswagen, men det kan skyldes at det også er mange av disse bilene i omløp i Trondheim, tror Berg.

Bergs beste råd er å forsøke å legge nøklene på et sted som ikke er så lett for tyvene å finne. Dessuten bør man også låse ytterdøra si.

- Det er vanskelig å sikre seg mot biltyveri, men samtidig er det ganske liten sjanse for at bilen din faktisk blir stjålet, sier han.

Adresseavisen har snakket med Kristian Bjerkadal Brevik på Lade som opplevde to biltyveri i løpet av knappe fire måneder.

- Med tanke på antallet personer og biler i Trondheim så vil jeg karakterisere ham som uheldig, understreker Berg.

Vidar Grøsets BMW M4 kostet godt over én million kroner ny. Den ble stjålet tidligere i år, men kom til rette igjen.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter