Pengene kommer fra det allerede mye omtalte kommunale overskuddet på 440 millioner kroner som Trondheim hadde i fjor.

- Det er et svar på noen av de utfordringene man har sett, og et ønske om raskt å bidra til å gjøre Midtbyen mer attraktiv, sier Geir Waage (Ap).

Adresseavisen har skrevet om hvordan restauranter rundt Toget sliter økonomisk som følge av utbyggingen som pågår der. 1. juli starter det også opp et forsøk med miljøgate i Olav Tryggvasons gate. Ifølge byromsundersøkelser er beplantning og benker noe folk savner i de byrommene som scorer dårlig, og dette gjelder også Olav Tryggvasons gate. Pengene skal blant annet brukes på slike ting.

- Det er mange spennende butikker i den gata, og vi vil gjøre de enda bedre kjent for folk, sier Erling Moe (V).

- Byrom som scorer bra, har grøntområde og benker. Det haster med å komme i gang med en del midlertidige grep i denne gata, sier Renolen.

Les også: - For oss er dette en kollaps

Olav Tryggvasons gate blir snart miljøgate. De nye pengene skal brukes til å gjøre den mer attraktiv.

Gratis leie av gategrunn

Som kompensasjon i forsøks- og byggeperioden i Olav Tryggvasons gate og på Torget gis det gratis gategrunnsleie for restauranteiere og andre som vil bruke byrommet.

- Så kommer det også snart en egen sak som ser nærmere på muligheten for gratis gatebruksleie i hele Midtbyen, men den er ikke klar ennå, sier Moe.

Pengene kan formelt sett først vedtas i bystyret 21. juni, men de ble forskuttert i formannskapet.

- Det er fordi det haster med å komme i gang før sommeren slår inn, blant annet med beplantning i Olav Tryggvasons gate. Vi må også gjøre det mer kjent at det er lett å komme seg til Midtbyen og være i Midtbyen, sier Waage.

Noe av pengene skal brukes på markedsføring og kulturtiltak i Midtbyen, spesielt markedsføring rettet mot AtBs gratis busstilbud for barn i helgene og tilbudene i City Card, heter det i formannskapsvedtaket.

Marek Jasinski (Ap), Ola Lund Renolen (MDG), Erling Moe (V) og Geirmund Lykke (KrF) stemte for å sette av fire millioner kroner til Midtbyen i formannskapet tirsdag.

Les også: Søbstad entreprenør utfører byggearbeidene på torgflata

Setter 165 mill. på bok

Formannskapet vedtok også å sende til bystyret at disposisjonsfondet skal styrkes med 165 millioner kroner. Dette er penger kommunen kan bruke dersom det kommer dårligere tider. Resten av overskuddet på 440 millioner fordeles på en rekke større og mindre saker, blant annet:

Ladekaia: 14 millioner for å komme i gang med å bygge og finansiere et bryggeanlegg ved Ladekaia.

Olavsgården: 25 millioner til etablering av et mestringshus.

Olavshallen: 10 millioner til å få skiftet scenetrekket i store sal

Sommertiltak i helse og velferd: 3 millioner til strakstiltak for å sikre sykepleierkompetanse.

Videreutdanning i helse og velferd: 10 millioner.

Toalettforbedring: 2 millioner til Grønlia og Elgsethytta.

Vintervedlikehold: 7,5 millioner for å unngå sparebluss neste vinter.

Tilskudd til utgravinger: 7 millioner i tilknytning til det planlagte kulturhuset til Kjell Erik Killi-Olsen.

Instrumenter: 2 millioner kroner til Trondheim kommunale kulturskole

Rassikring Nidelva: Det settes ikke av penger, slik blant annet Høyre har tatt til orde for. Men gitt at NTNU stiller med midler, vil bystyret omdisponere 7,5 millioner fra disposisjonsfondet til formålet.

Brannsikring: 1,3 millioner til trikkestallen på Munkvoll. Det er Pensjonistpartiet som har fått gjennomslag for at penger settes av her. - Å installere sprinkleranlegg er det mest effektive og beste tiltaket for å hindre at samlingen med historiske trikker og den antikvarisk verdifulle Gammelhallen fra 1924 blir totalskadd. Pensjonistpartiet ser dette som sitt samfunnsansvar, sier Morten Kokaas (Pensjonistpartiet).

Les også: Torget skal kunne stå imot mer ekstremvær