Namsos: I dag er det nesten vanskelig å tro det når du ser lange Karlsen (65), men han var liten og sped i oppveksten. Og da han ble konfirmert var han minst av guttene.

Innflytteren fra Trøndelag fikk det tøft da han to år før flyttet til Bodø. Mobberne var nådeløse.

- Jeg vet hva dette handler om. Jeg er selv blitt mobbet både for min tro og for dialekten min. Det var tøft å komme som innflytter fra Trøndelag til Nord-Norge, fortalte Karlsen fra fylkestingets talerstol i Namsos onsdag.

Mobbet etter første kyss

En av episodene som har gjort sterkest inntrykk på ham var det som skjedde etter at han første gang kysset en jente hjemme i Trondheim. Det som skulle vært et bra minne er i ettertid ikke bare bra.

- Jeg og en kamerat veddet om hvem som torde kysse den peneste jenta i klassen. Jeg gjorde det, men det jeg ikke visste var at en eldre gutt så det. Etter det ventet han på meg hver eneste dage etter skolen. Han tvang meg til å fortelle hva jeg hadde gjort, plukke opp en tyggis, grus eller sand fra bakken, og gå med det i munnen frem til stedet der jeg hadde kysset jena, forteller Karlsen.

Familien flyttet i 1966 fra Trondheim til Bodø. Der ble han møtt med skepsis i den rene gutteklassen på skolen fra første dag.

- Alt som telte var hva du drev med på fritiden. Den mest populære gutten i klassen ramset selv opp de ulike idrettene han drev med, da jeg møtte ham første dag. Så spurte han hvilke jeg drev med. Da jeg svarte at jeg ikke drev med noen, var kommentaren hans: Vi har ikke bruk for sånne som deg", forteller Karlsen.

Etter det ble det vanskelig å være den nye gutten i klassen, som snakket annerledes og rødmet. Karlsen sier han lærte å leve med det.

- Viktig med mobbeombud

Anledningen til at han delte litt av sin egen historie var diskusjonen omkring innføring av et mobbeombud i Trøndelag. Det skjer etter et stortingsvedtak om opprettelsen. Bare noen ytterst få av de andre i fylkestingssalen kjente til vararepresentantens historie før han inntok talerstolen. I første pause etter innlegget kom flere bort for å klappe ham på skulderen og skryte for at han fortalte åpent om et vanskelig tema, blant dem fylkesordfører Tore O. Sandvik.

- Det vil aldri bli helt slutt på mobbing, og det blir aldri nok ressurser til å jobbe mot det, men det er viktig at vi får et ombud, sier Karlsen.

- Du må reise deg etterpå. Jeg har gjort det. Nå står jeg her som fylkestingsrepresentant, sier KrFs Jann Karlsen.

Han er skeptisk til organiseringen med en helstilling under fylkeskommunen. Han ønsker isteden at midlene kunne vært brukt til å kjøpe tjenester fra en frivillig organisasjon eller til direkte tiltak mot mobbing.

- Det er for stor avstand for folk til fylkeskommunen. En organisasjon som Redd Barna er noe folk lettere kunne forholdt seg til og kontakte. Folk kjenner godt til den og stoler på den, sier Karlsen.

- Du må reise deg

Ifølge tall fra elevundersøkelsen i 2017 blir 6,6 prosent av norske barn, eller ca 50 000 barn mobbet flere ganger i måneden.

- Hva gjør det med deg at du har en slik historie?

- Det er klart det betyr noe. Men du må reise deg etterpå. Jeg har gjort det og nå er jeg jo også her som fylkestingsrepresentant. Jeg vet at flere av de andre som er her også har vært utsatt for mobbing selv. Det tilsier jo statistikken, sier Karlsen.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter