Det gamle «borgerlige» flertallet på Stortinget vedtok onsdag kveld at kommunereformen skal fortsette. Pengesekken skal på nytt åpnes for å få flere kommunesammenslåinger, særlig blant de minste.

- I 2040 vil vi ha hele 14 trønderkommuner med under 3000 innbyggere. Andelen yrkesaktive per pensjonist vil falle, særlig i distriktskommunene. Det er ikke bærekraftig å beholde dagens kommunestruktur, sier Høyres Mari Holm Lønseth i Kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget.

LES TRYGVE LUNDEMO: Blir det mer liv når bygda blir en bydel?

Reform 2.0

Regjeringens første kommunereform er tilbakelagt. 428 kommuner skal bli til 356 etter første runde med reform.

Stortinget banket onsdag kveld sentrale deler av regjeringens kommuneproposisjon. Der legges det opp til å opprettholde reformtrykket.

· Ved hjelp av KrF fikk regjeringspartiene Høyre, Frp, Venstre slått sammen tilskuddene til dekning av engangskostnader og reformstøtte til et nytt engangstilskudd.

· Det såkalte inndelingstilskuddet videreføre. Overgangsordningene til kommuner som slår seg sammen videreføres, også for kommuner som ikke er kommet i gang.

· Et forslag fra SV og Sp om å fjerne det såkalte strukturkriteriet og innføre likt basistilskudd til alle kommuner, fikk ikke støtte i Stortinget.

- Det hadde straffet kommunene økonomisk ved sammenslåing. Nå er fortsatt muligheter for etternølerne i kommunereformen. De økonomiske tilskuddene til sammenslåing videreføres. Det er millioner å hente på å slå seg sammen med naboen, sier Holm Lønseth.

Møre og modne

Motstanden mot regjeringens første kommunereform var formidabel. Nå tror Holm Lønseth at stemningen i mange av de mindre kommunene er i ferd med å snu.

- Prosessene om hvilke kommuner som slår seg sammen må kjøres lokalt. Men det er noen kommuner jeg mener kan prøve å ta opp nabopraten. Jeg tror mange fikk aha-opplevelser om sin egen sårbarhet i forbindelse med kommunereformen, og at det nå er en mer moden stemning for å slå sammen flere kommuner, sier Hom Lønseth.

Høyre mener en rekke kommuner i Trøndelag burde tatt nabopraten på nytt. Blant disse:

· Oppdal og Rennebu

· Stjørdal og Meråker

· Midtre Gauldal, Melhus og Skaun

· Flatanger, Overhalla og Høylandet med Namsos

· Malvik, med Trondheim – eller nordover til Stjørdal

Ikke flertall for mer tvang

I dag er det 47 kommuner i Trøndelag. I 2019 vil det være 48, men i 2020 synker tallet til 38 kommuner.

Det er en reduksjon på 11 kommuner sammenlignet med 2017.

- Det er jo bra, men det holder ikke. En rekke av kommunene vil bikke under 3000 innbyggere i nær fremtid. Vi mener Trøndelag ikke bør ha flere enn 25 kommuner i 2025.

- Men da må dere få KrF med på mer tvang?

- Det er ambisiøst å skulle ha 25 kommuner i 2025 i Trøndelag. Men det er mulig. Vi gir mange økonomiske incentiver nå.

- Men tvangsvedtak ville kanskje vært mer effektivt?

- Det viktigste incentivet er at man lokalt ser at man kan få sterkere fagmiljøer innenfor sårbare områder, og med det bedre tilbud og tjenester til innbyggerne sine. Men jeg skulle gjerne hatt flere verktøy for å få kommuner til å slå seg sammen. Statlige vedtak ville nok vært effektivt, sier Holm Lønseth.

- Fingrene av fatet

Senterpartiets kommunalpolitiske talskvinne Heidi Greni er ikke imponert over regjeringspartienes påståtte pengebruk på nye kommunesammenslåinger.

- Kommunene får det samme som før – og dette er igjen det samme som når de rødgrønne styrte. Det nye nå er at truslene fra Sanner om å fjerne virkemidlene for dem som ikke slo seg sammen i tide, ikke gjelder lenger. Akkurat som vi sa kom til å skje, påpeker Greni.

TRENGER RO: Senterpartiets Heidi Greni mener kommunene nå trenger ro, ikke stadig nye utspill og reformer for mer sammenslåing.

Greni mener Høyre vil rasere tjenestetilbudet ute i kommunene om de lykkes med å halvere antallet kommuner i Trøndelag.

- All erfaring og forskning viser at kommunene ikke ville greid å opprettholde den effektive tjenesteproduksjonen som er i dag. Det vil bli dårligere tilbud og større avstand til tjenestene, sier hun.

Greni mener sentrale politikere og fylkesmannen nå bør gi kommunene ro.

- Det er brukt masse energi på disse nabopratene. Alle ønsker seg nå arbeidsro. Er det kommuner som på selvstendig grunnlag – uten økonomisk press og trusler fra sentralt hold – vil slå seg sammen, er det helt greit for oss. Men de andre må få fred, mener Greni.

PS: Onsdag kveld ble det bestemt at Trøndelag skal bli en helt ny kommune større. Et enstemmig storting har nå vedtatt at Rindal kommune fra 1. januar neste år flyttes fra Møre- og Romsdal til Trøndelag.