- Etter min mening er dette arrogant oppførsel, og jeg er glad for at avisa tar opp problemene på skolen. Malvik kommune har en hysje-kultur omkring mobbesaker.

Jørgen Enoksen påpeker at kommunens verdigrunnlag er å være «åpen, nyskapende og samhandlende».

- Det stemmer overhodet ikke overens med virkeligheten i denne saken og i andre mobbesaker vi har sett, sier Enoksen.

LES BAKGRUNN: Elev trakasseres og trues på skolen - isoleres på grupperom

Han viser til Adresseavisens sak onsdag, hvor vi omtalte en elev som isoleres på et grupperom etter trakassering og trusler fra medelever i skolesituasjonen. Fylkesmannen slår fast at: «Vikhammer skole ikke har gjort det som med rimelighet forventes for å oppfylle (eleven) sin rett til et trygt og godt skolemiljø.» Skolen oppfyller ingen av sine delplikter etter opplæringslovens paragraf 9A.

LES LEDER: Et politisk ansvar å løse mobbesaken i Malvik

En ny Line-sak

Leder av ungdomsrådet i Malvik, Jørgen Enoksen, er frustrert over at kommunen ikke har lært av saken der Line Sommer Hoel til slutt gikk til sak mot kommunen. Det endte med et forlik på 5,5 millioner og ingen beklagelse.

LES BAKGRUNN: Forlik i mobbesaken i Malvik

- Når denne gutten ikke får den hjelpen han trenger og har krav på, får vi en ny Line-sak når han har gått ut av ungdomsskolen, sier Jørgen Enoksen (19).

I mars fremmet han og ungdomsrådet i Malvik en sak for kommunestyret hvor de foreslo en endring av rutinen i mobbesaker. Han ønsket en formulering endret fra at mobberen kan bytte skole til at mobberen skal bytte skole når alt annet er prøvd, men saken fortsatt ikke er løst. Forslaget ga debatt, men ingen endring i formuleringen.

- Det ender med at den som mobbes må bytte skole. Det er dramatisk! Man kan ikke sitte og se på at slike ting skjer. Barn og familier blir psykisk ødelagt av mobbing som ikke stoppes, sier Enoksen.

Mangeårig uro

Kommunalsjef Ester Sandtrø karakteriserer saken som kompleks og vanskelig. Hun informerte i tirsdagsavisen om at de har jobbet med denne saken siden i fjor vår. Hun sier at skoleeier, skolen og støtteapparat i barne- og familietjenesten vil iverksatte nye tiltak gitt av fylkesmannen for å bidra til at eleven opplever å ha et godt og trygt skolemiljø.

Foreldrene til gutten fikk det første av tre enkeltvedtak på elevens skolemiljø så tidlig som for 2,5 år tilbake. Saken om uro og vanskeligheter på trinnet har vært til diskusjon ved skolen i flere år.

Formannskapet ble orientert om fylkesmannens vedtak i klagesaken via et notat fra kommunalsjef Ester Sandtrø dagen før saken ble publisert i Adresseavisen.

Der informerer kommunalsjefen om at trinnet er styrket med en lærerstilling og en barnevernspedagogstilling. Skolens ledelse og lærerne har gjennomført samtaler med samtlige foreldre om læringsmiljøet, situasjonen for hvert enkelt barn og om hvordan informasjon skole- hjem kan bli best mulig. Det står også at pedagogisk-psykologisk tjeneste og psykologtjenesten har jobbet tett opp mot ledelse og lærere på trinnet.

Politikerne er ikke godt nok orientert

Formannskapet ble også orientert i saken om uro på trinnet 12. februar i år.

- Det eneste vi har blitt orientert om tidligere, er at det er utfordringer på trinnet. Men å bli mobbet i 2,5 år er ikke bare en utfordring, det er traumatisk og svært ødeleggende for barnet. Det er lang tid i et barns liv, sier Vigdis M. P. Marthinsen (H) som er medlem av utvalg for oppvekst og kultur og sitter i kommunestyret.

Hun har fremmet et krav til rådmann og kommunalsjef om å få en grundig gjennomgang av denne saken snarest.

- Jeg var på gråten da jeg leste om dette. Vi politikere er ikke fullt klar over hvordan situasjonen har vært. Å isolere barn på denne måten er en svært dårlig løsning for et barn som kan ha store traumer. Barn skal absolutt ikke ha det slik. Ikke i Malvik og ikke andre steder. Barn skal føle seg trygge på skolen og på skoleveien. Vi kan ikke la dette gå forbi, sier Marthinsen.

- Finn nye folk, om de ikke klarer å gjøre jobben sin

- Jeg er sjokkert over det som kommer frem og synes det er ufattelig trist at Malvik kommune nok en gang får en slik alvorlig mobbesak. Man har knapt rukket å betale ut erstatning i den forrige saken, men har ikke lært noe om hvordan slike saker skal håndteres, sier gruppeleder for Frp i Malvik, Lill Harriet Sandaune.

Hun mener ledelsen ved skolen og skoleeier må stå til ansvar.

Lill Harriet Sandaune, gruppeleder for Frp i Malvik.

- Dersom det er flere slike saker i kommunen, noe jeg har forståelse av etter responser jeg har fått i dag, er det skremmende, sier hun. Sandaune forlanger at man må rett inn i klassemiljøet og jobbe konkret for å utføre de lovpålagte oppgavene.

- Det er helt klart at dersom noen ikke klarer å gjøre jobben sin, å sikre barnet en trygg skolehverdag, må man finne nye folk til å gjøre den jobben. Vi kan ikke drive forsøk på unger i kommunen, sier en opprørt Sandaune.

Ordføreren sier saken er alvorlig

- Dette er en kjempekrevende sak og situasjon. Jeg er utålmodig frem til vi ser at det er et trygt og godt skolemiljø for alle i klassen. Jobben min er å holde oss på samme lag. Både fylkesmann, skole og foreldre må jobbe sammen for å skape et trygt og godt skolemiljø for alle elevene, sier ordfører i Malvik, Ingrid Aune (AP).

Malvik-ordfører Ingrid Aune.

Når ble politikerne orientert?

- Formannskapet ble orientert i går om at fylkesmannen hadde vært inne i denne saken. Læringsmiljøet i denne klassen har vi vært orientert om og jobbet med lenge. Kommunen har blant annet satt inn tre ekstra lærerressurser samt styrket helsesøsterstillingen ved skolen. Vi er orientert om at det har vært en bedring, men også at det er en del som gjenstår.

- Finnes det andre lignende mobbesaker dere er orientert om?

- Nei, vi er ikke blitt orientert om andre slike mobbesaker. Vi har vært orientert om dette trinnet, og læringsmiljøutfordringer i dette trinnet. Fylkesmannen har 85 slike saker over hele Trøndelag.

- Hvordan vurderer  du alvoret i saken?

- Ingen barn skal oppleve mobbing, derfor er saken alvorlig. Jeg forventer, og har tillit til, at rådmannen følger opp, sier ordfører Ingrid Aune.