Hei! Jeg opplever at samboeren min blir sur, grinete og ikke har lyst på sex etter vi har kranglet. Han avviser meg, og for meg ser det ut som han skal straffe meg på en eller annen måte. Han sier at han ikke tenner på meg når jeg er sint eller kranglevoren. At han selv er sur og høyrøstet har han ingen innsikt i selv, og dette frustrerer meg skikkelig. Jeg opplever at han oppfører seg barnslig og umodent. Han gidder ikke diskutere eller bidra til å løse våre uenigheter. Han trekker seg unna uten å snakke ferdig. Enten drar han for å trene, eller så setter han seg ned for å se film på Netflix. Jeg synes ikke dette er en OK måte å løse konflikter på og jeg mener at måten han behandler meg på er uakseptabel.

Hun fikk meldinger som skulle til en annen. Skal hun bli eller gå? Les rådet fra samlivseksperten her.

Ufrivillig sølibat

Vi har vært kjærester i to år og vi har det egentlig fint sammen bortsett fra når vi støter på problemer. Det ser ut for meg som om han bruker sex-nekt som et middel for å få det som han vil med meg. Når ting har roet seg og jeg ber om godt vær, kan vi ha bra sex og det råder en god stemning -  inntil vi på ny kommer i konflikt. Når jeg tar opp dette temaet med ham, avviser han at dette er et problem. Han sier at alle par krangler og at dette må vi finne ut av selv. Vi flyttet sammen for ca. åtte måneder siden. Jeg håper dette kan løse seg, men jeg tror vi trenger hjelp for å få det til. Om ikke han endrer seg, vet jeg ikke om jeg orker å være i forholdet. Jeg kan ikke gå hele tiden å passe meg eller sette bånd på meg selv for å unngå diskusjoner der utfallet blir ufrivillig sølibat en uke eller to.

Samlivsekspert Bente Müllers råd:

Hvordan vi velger våre partnere kan ofte være et mysterium. Møtet og forbindelsen mellom to mennesker kan skje på noen sekunder eller minutter, og du bare vet at den andre er den rette for deg. Kanskje opplever du at vedkommende er den mest spennende du har møtt noensinne, og det oppstår en umiddelbar følelse av lyst og attraksjon som du vil utforske hos den andre. Valg av partner inneholder ofte både en fysisk, psykisk og sosial dimensjon. Den kroppslige tiltrekningen oppstår raskt og vi kjenner det fysisk i kroppen. Det er en følelse som er sterk og primitiv – jeg vil ha deg. Det psykiske valget er vanskeligere å kjenne igjen, men mange vil tenke; Du er som meg – vi er like du og jeg. Hos dette paret er det en fysisk tilknytning som fungerer bra, men de har en uhensiktsmessig måte å håndtere problemer på.

Sex kan brukes til ulike formål. Noen par bruker for eksempel sex som et effektivt hjelpemiddel til forsoning – «make up sex». Dette kan bidra til en mer positiv og kjærlig innstilling til hverandre etter en krangel. I noen forhold er det ikke uvanlig å bruke sex for å manipulere partneren sin på et eller annet vis. Dette er ikke nødvendigvis tegn på noe galt i parforholdet, men når det benyttes regelmessig som et middel for å straffe partneren, kan det ofte skyldes andre uløste konflikter hos paret. I dette tilfellet opplever kvinnen at mannen bruker sex-nekt som et effektivt våpen og maktmiddel mot henne. Dette vil i det lange løp være destruktivt for forholdet. Om paret greier å utvikle en bedre måte å kommunisere sine frustrasjoner og uenigheter på, så vil den type «straff» ofte forsvinne.

Snakk om hvordan dere krangler

Ved å lære seg å håndtere og regulere sine følelser kan de mestre å diskutere uenigheter på saklig vis uten å nekte den andre sex i dager eller uker. Paret må finne en løsning på denne maktkampen som foregår mellom dem. Kvinnen og mannen må unngå å snakke sammen på en konfronterende måte slik at de ikke føler seg angrepet av den andre. De må våge å stille de ubehagelige spørsmålene. Hvordan krangler vi? Hvordan har vi det sammen når vi er uenige om ulike tema? Mannen må tåle å stå i uenigheten, han må lytte til kvinnens innspill uten å gå ifra. Like viktig blir det at han lærer seg å formidle sine meninger til henne på en moden måte.

«Paret må finne en løsning på denne maktkampen som foregår mellom dem.»

Et parforhold er ofte basert på gjensidighet og tillit. I et likeverdig forhold kan uenigheter føre til modning og en positiv utvikling. Modne mennesker har innsikt i egne mangler og svakheter, og de aller fleste forsøker å håndtere dem på en best mulig måte. Når vi går inn i en relasjon ønsker vi sjelden å dra frem våre svakheter i de første møtene, men dette er noe som avsløres etterhvert som partene blir bedre kjent. Kvinnen og mannen flyttet sammen for åtte måneder siden og det er naturlig at ulikhetene blir tydeligere og mer fremtredende når de er så tett på hverandre.

Vis sårbarhet

Frykten for å bli avvist og såret kan for mange være et hinder i å vise sine egne svakheter. Ved å snakke om egen sårbarhet til sin partner kan det åpne opp for dialog, som igjen skaper samhørighet og tilknytning. Dette er tegn på modenhet og bidrar til felles ansvar for å takle utfordringene i relasjonen. Samtidig er det viktig å ha fokus på hvordan man imøtekommer den andres sårbarhet. Den mottakende part må vise respekt og interesse for den andre, samt vise vilje til å ta imot det som kommer. De kan da sammen se på dette og bygge videre på fellesskapsfølelsen i parforholdet. Ikke alle problemer kan løses over natten eller med «make up sex», åpenhet og tillit må bygges over tid. Målsettingen må være å skape en relasjon der gjensidighet og felles ansvar for forholdet er sentrale elementer.