Stortinget vedtok onsdag kveld at kommunereformen skal fortsette.

- I 2040 vil vi ha hele 14 trønderkommuner med under 3000 innbyggere. Andelen yrkesaktive per pensjonist vil falle, særlig i distriktskommunene. Det er ikke bærekraftig å beholde dagens kommunestruktur, sa Mari Holm Lønseth (H) til Adresseavisen.

Hennes parti mener en rekke kommuner i Trøndelag burde ta nabopraten på nytt, blant annet nevnes følgende steder:

1. Malvik, med Trondheim eller Stjørdal

Ordfører Ingrid Aune (Ap) i Malvik er lite imponert over initiativet:

- Jeg synes det fremstår som om Lønseth er uinteressert i kunnskap om hva som gir gode kommuner eller å lytte til hva næringslivet mener. I Malvik har vi vært åpen for reformprosess, og sett på hva som kan gjøre det bedre for innbyggerne våre. Vi fant ut at vi får bedre eldreomsorg og mer effektiv drift med egen kommune. Men jeg har en god og åpen tone om hvor det er fornuftig å samarbeide, sier Aune.

Les bakgrunn her: Vil kutte halvparten av kommunene i Trøndelag

2. Oppdal og Rennebu

Heller ikke i Rennebu møter Lønseth applaus for det som betegnes som en «cowboyreform». Varaordfører Marit Bjerkås kaller initiativet korttenkt.

- Jeg skjønner ikke hva annet de vil enn å sentralisere, sier Bjerkås, og legger til:

- Jeg forstår ikke hvordan nye streker på kommunekartet skal gjøre noe med å få flere yrkesaktive per pensjonist. Da må i så fall Høyre tørre å si hele sannheten: All eldreomsorg må sentraliseres i byene, de mener jo det er for dyrt å bruke hele landet vårt, sier Bjerkås.

Marit Bjerkås (Ap)

Fylkesmannen har innstilt på at Oppdal og Rennebu bør slå seg sammen innen 2025, og ifølge Bjerkås har det kommet nye signaler om at det bør skje innen 2021. Rennebu er åpen for samarbeid, sier Bjerkås, men ikke nødvendigvis sørover mot Oppdal:

- Ny E6 gir oss samme reisetid til Trondheim kommune som til Oppdal hvis vi har kommunesenteret vårt som utgangspunkt, sier hun.

Rennebu skrev en intensjonsavtale med Oppdal, men en folkeavstemning viste 70 prosent motstand.

- Det var veldig tydelig. Som folkevalgt er jeg der på vegne av folket, sier Bjerkås, om hvorfor det ble tommelen ned for sammenslåing ved forrige korsvei.

Les kommentaren: Blir det mer liv når bygda blir en bydel?

3. Midtre Gauldal, Melhus og Skaun

Ordfører Sivert Moen (Sp) i Midtre Gauldal har en klar beskjed til Høyre:

- Nå må de gi oss litt ro, så vi får holde på med det som vi skal gjøre, sier Moen.

Sivert Moen (Sp)

Per i dag ser han ikke behov for sammenslåing, men han holder døren åpen for at det kan forandre seg. En befolkningsundersøkelse viser at folket vil bestå som egen kommune.

- Det er litt som i landbruket: For en stund siden var det mange bønder som slo seg sammen og ble med på samdrift, men nå er det mange som bryter opp igjen samarbeidet, sier Moen, som etterlyser mer informasjon om hvor bra det går med de kommunene som velger å gå sammen.

PS: Også Stjørdal og Meråker, samt Flatanger, Overhalla, Høylandet og Namsos, nevnes av Høyre som kommuner som bør snakke sammen igjen.

Les mer: - Dropp truslene