Ved en tilfeldighet fikk ordførerne i Orkdalsregionen vite at St. Olavs hospital avdeling Orkdal stenger en avdeling i sommer. I en uttalelse til sykehusdirektøren datert fredag 8. juni skrev ordførerne i Orkdalsregionen at de ikke har mottatt orientering fra St. Olavs Hospital om stengingen. De etterlyser en risikovurdering og generelt en bedre dialog med sykehuset om forhold som får konsekvenser for kommunene.

- Vi har fått lite informasjon om reduksjonene og konsekvensene, med tanke på at hele regionen benytter seg av dette sykehuset. Behovet for sykehusets tjenester er like stort selv om det er sommer, og siden det også er flere turister i området, er det totalt kanskje større grunnlag for å ha tilbud om sommeren, sier lederen i regionrådet og ordfører i Hemne, Odd Jarle Svanem.

Odd Jarle Svanem (Sp), ordfører i Hemne og leder i regionrådet. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: Camilla Kilnes

- Men er det ikke alltid sånn om sommeren?

- Jo, det er nå så. Men grunnen til at vi er mer bekymra nå enn i fjor er kombinasjonen med den pågående ombyggingen til enerom på sykehuset, og reduksjon fra syv til fem kommunale akutte døgnsenger (KAD), sengeposten i tilknytning til legevakta som kommunene er med å betale. Det er at alt dette til sammen som gjør at vi nå reagerer som region.

- Stort press på Øya

I uttalelsen til sykehusdirektøren gir ordførerne uttrykk for bekymring for pasientsikkerheten og det de opplever som «en allerede svært proaktiv utskrivingspraksis fra St. Olavs hospital sin side».

«...Vi er bekymret for at det kan bli økende antall reinnleggelser og situasjoner som kan true pasientsikkerheten. Økende antall eldre, flere som lever lengre med sykdom og flere som overlever alvorlig sykdom gjør at pasienttilstrømningen til både den kommunale helse- og omsorgstjenesten og til spesialisthelsetjenesten er økende».

I januar i år skrev Adresseavisen at det økte behovet for senger i St. Olavs hospital er anslått til nærmere 450 i 2035, noe ordførerne også viser til i uttalelsen. De tar videre til orde for å utvide kapasiteten ved avdeling Orkdal som alternativ til kapasitetsutvidelse på St. Olavs på Øya.

St. Olavs Hospital avdeling Orkdal. Foto: Christine Schefte

- Likt tilbud til øyeblikkelig hjelp-pasienter

Samhandlingsdirektøren ved St. Olavs hospital, Tor Åm, sendte torsdag denne uka et svarbrev til regionrådet om reduksjonene. Det viser seg at stengingen skjer fordi dobbeltrommene på avdelingen skal bygges om til enkeltrom.

- På kirurgiske områder reduserer vi som vanlig inntak av pasientgrupper med planlagte operasjoner om sommeren. Tilbudet til øyeblikkelig hjelp-pasienter vil netto være det samme, selv om deler av denne strømmen dirigeres til sykehuset på Øya.

Samhandlingsdirektør Tor Åm. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: Sebastian S. Bjerkvik

Ved Orkdal sykehus dreier det seg om 15 færre femdøgnssenger og 6 færre syvdøgnssenger på de kirurgisk områdene, noe som utgjør omtrent halvparten av den ordinære kapasiteten. Inntaket av pasienter for planlagte operasjoner reduseres i takt med dette. Inntakseduksjonen gjelder mellom 22. juni og 20. august.

Omdirigeres

I samme periode reduseres antall sengeplasser på medisinsk område fra 44 til 24 sengeplasser ved Orkdal-sykehuset. Dette innebærer at øyeblikkelig hjelp-pasientene fra kommunene Oppdal, Rennebu, Midtre Gauldal, Melhus, Bjugn og Åfjord, sendes tirekte til St. Olavs Hospital i Trondheim, med unntak av pasienter med akutt hjertesykdom.

Vikarmangel

- Det blir generelt vanskeligere og vanskeligere å skaffe vikarer i helsevesenet. Og da vi i 2016 fikk store problemer med å bemanne medisinsk avdeling i ferien, besleuttet vi i fjor sommer å bemanne med fast personale minus de som hadde ferie til en hver tid. Dette betydde 18 senger reduksjon, og omdirigering til Øya, som har bedre kapasitet til å håndtere dette, sier Åm.

I år vil sykehuset altså stenge ytterligere to plasser, altså 20 totalt, slik at hele fløyen som skal bygges om fra dobbeltrom til enkeltrom vil kunne stenges for ombygging.

Tror på utbygging på Orkdal

Odd Jarle Svanem fra regionrådet har foreløpig ikke mottatt sykehusets svar når Adresseavisen snakker med han torsdag ettermiddag, men vil orientere sine kolleger når det kommer.

- Hvis svaret inneholder en form for risikovurdering, begynner det å nærme seg den orienteringa vi ønsker. Jeg vil ta det opp med kollegaene mine om de føler seg tilfreds med det svaret vi får. Men vi mener fortsatt vi kunne fått dette på et tidligere tidspunkt, sier Svanem, og fortsetter:

- I tillegg til de restaureringene som er planlagt med bedre rom og bedre mottaksområde, ønsker vi at sykehuset på Orkdal også bygger ut kapasiteten for å avhjelpe utfordringene sykehuset i Øya har. Vi mener det hadde vært en bedre løsning for St. Olav, da vi har bedre egnet areal å utvikle på i forhold til det som er i Trondheim, sier regionlederen.