Lokalene til Den Nyapostoliske Kirke i Gamle Kongevei 1 på Møllenberg i Trondheim ble torsdag lagt ut for salg med en prisantydning på 30 millioner kroner.

Trossamfunnet har besluttet at byggets bruksareal på 743 m² er for stort for sitt behov. På landsbasis er ligger medlemstallet på mellom 130 og 150, men menigheten oppgir ikke hvor mange av disse som bruker kirkebygget i Trondheim.

Kirkerommet til Den Nyapostoliske Kirke i Trondheim kan nå få nye bruksområder. Foto: Interiørfoto AS / Meglerhuset Nylander

For stor plass

Daglig leder i Den Nyapostoliske kirke i Norge, Sebastian Jaggi, sier salget skjer i forbindelse med at kirkebyggene på landsbasis blir tilpasset trossamfunnets reelle behov. Samtidig som de vil flytte til et mindre bygg i Trondheim, vil de satse på et større kirkebygg i hovedstaden, som har størst andel av landets medlemmer.

- Trondheim var en gang en slags hovedkirke hvor også den tidligere kirkerepresentanten for Norge hadde sitt kontor. Men han har gått av med pensjon og jeg har tatt over som boende på Østlandet, sier lederen.

Den Nyapostoliske kirke i Trondheim Foto: Håvard Jensen

Han påpeker at trossamfunnet ikke mottar statsstøtte men finansieres av medlemmene alene, noe som gjør at de må tenke nøye gjennom hva de skal prioritere å bruke midler på.

Stor prisvekst

Menigheten til Den Nyapostoliske kirke i Trondheim ble først grunnlagt i 1979. Ifølge kartverkets grunnbok kjøpte de tomta i krysset mellom Gamle Kongevei og Kirkegata på Møllenberg i 1991 for 900 000 kroner. Den forrige eieren av tomta var eiendomsinvestor og entreprenør Karl-Ove Bjørnstad. Han var med på å bygge det daværende kirkebygget som sto oppført fra året etter. Bjørnstad anslår at bygningen da kostet om lag 6 millioner kroner.

Dette bygget måtte imidlertid rives i 2010 for å gjøre plass til byggingen av Strindheimtunnelen, og menigheten fikk av Statens vegvesen oppført et midlertidig kirkebygg på Lademoen. Det nåværende bygget på Møllenberg ble oppført og overlevert av Statens vegvesen i 2014. På entreprenøren Reinertsens hjemmesider var entreprenørkostnaden oppgitt til 24,5 millioner kroner.

I tillegg til å være kirke har bygget også to leiligheter.

Den nyapostoliske kirke reises på Møllenberg i 2014. Foto: Ole Martin Wold

Kan bli værende

Den Nyapostoliske kirke har hovedsete i Sveits, og har ifølge kirkens internasjonale hjemmesider om lag ni millioner medlemmer verden over. Totalt eier trossamfunnet fire kirkeeiendommer i Norge – I Oslo, Trondheim, Bergen og Larvik.

Pengene fra salget vil ifølge kirkelederen bli brukt til kjøp av de nye kirkeeiendommene i Trondheim og Oslo, samt vedlikehold av kirkebygget i Bergen.

Men hvor trossamfunnets trøndere nå skal samles er foreløpig usikkert.

- Først må kirken selges, og skulle den ikke bli solgt så beholder vi den. Bygget ligger i et fint område som utvikler seg veldig bra. Så når vi nå ser etter lokaler som er mer tilpasset våre behov, er det fortsatt mest ønskelig med noe i sentrum, sier Jaggi.

Har tro på prisen

Inngangspartiet til Den Nyapostoliske kirke i Trondheim. Foto: Håvard Jensen

Det er eiendomsmegler og partner i Meglerhuset Nylander, Pål Schei, som har oppdraget om å selge den uvanlige eiendommen. Han forteller at den høye prisantydningen er basert på areal, beliggenhet og eiendommens beskaffenhet.

- Byggekostnader inkludert tomt vil jeg tro tilsvarer 30 millioner i dag, men hvorvidt den kaster av seg inntekter tilsvarende denne summen er vanskelig å beregne, sier megleren, og legger til:

- Jeg har aldri solgt noen tilsvarende eiendom tidligere, og det er i hvert fall første gang jeg selger en kirke. Men vi har god tro på denne prisen.

Flere interessenter

Stort kjøkken. Bildet er hentet fra Finn-anonsen. Foto: Interiørfoto AS / Meglerhuset Nylander

Ifølge megleren har både et annet trossamfunn og investorer allerede meldt sin interesse for eiendommen. Han ser for seg at bygget kan tilpasses flere ulike bruksområder.

- I tillegg til andre trossamfunn med flere medlemmer enn Den Nyapostoliske Kirke, ser vi for oss at bygget kan passe godt til de som driver kreativ næringsvirksomhet. Det kan være arkitektkontor, galleri eller andre som ønsker å vise fram ting, sier megleren, og påpeker at det er gode utleiemuligheter av de to tilhørende leilighetene i bygget.

- Selv om det ikke er usannsynlig at kommunen vil kunne godta at bygget gjøres om til kun leiligheter, ser vi for oss kjøpere som driver en form for næringsvirksomhet, sier Schei.

Plantegning av andre etasje i lokalet til Den Nyapostoliske Kirke i Trondheim. Foto: Interiørfoto AS / Meglerhuset Nylander