«Retten viser til at tiltalte har holdt fast ved sin forklaring i lengre tid, og den omfattende og tidkrevende etterforskning dette ledet til», skriver dommerne som begrunnelse for at kvinnen får en ubetinget fengselsstraff.

Det var etter Robbie Williams-konserten i Trondheim i august i fjor, at politiet fikk informasjon om at en kvinne skulle ha blitt voldtatt rett utenfor konsertområdet i Granåsen.

Politiet iverksatte etterforskning, men konkluderte med at overgrepet ikke kunne ha skjedd. Etter noen få dager sendte politiet også ut en pressemelding hvor de informerte om at kvinnen var siktet for å ha kommet med uriktig forklaring.

Ble tiltalt

Kvinnen, som er i 20-årene, ble i vår tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 225 – for å ha anmeldt en straffbar handling som ikke er begått.

Kvinnen har hele tiden holdt fast på sin forklaring, og under rettsbehandlingen i Sør-Trøndelag tingrett i starten av juni, kom hun med sin versjon av hendelsen.

Kvinnen forklarte at hun hadde hørt på oppvarmingsbandet og to sanger av Robbie Williams, før hun fikk problemer med å puste og valgte å gå seg en tur. Hun forklarte at hun ble overfalt av to menn rett utenfor konsertområdet, og at den ene holdt henne fast mens den andre voldtok henne.

Hun forklarte at hun deretter gikk tilbake til samboeren, men uten å fortelle ham hva som hadde skjedd. Hun sa i stedet at hun hadde vondt i ryggen, og at hun ville hjem. Han fulgte henne til helsepersonell, og etterpå tok hun drosje til en venninne. Anmeldelsen ble gjort overfor en politipatrulje i Prinsenskrysset rundt midnatt samme kveld, ifølge dommen.

Kvinnens forklaring stemte derimot ikke overens med de andre vitneforklaringene i saken. Hennes daværende samboer fortalte i retten at han var sammen med henne under hele konserten, helt frem til hun fikk veldig vondt i ryggen. Han fulgte henne til helsepersonellet, men gikk tilbake til konserten da han ikke fikk bli med inn.

Politiadvokat var vitne

I tingretten vitnet også politiadvokat Marianne Høyer, som var til stede på konserten som privatperson. Som politiadvokat ved voldtektsteamet ved Trøndelag politidistrikt var Høyer i utgangspunktet påtaleansvarlig for anmeldelsen, men ifølge dommen trakk hun seg fra saken umiddelbart da hun forsto at hennes vitneforklaring kunne bli sentral.

Høyer forklarte ifølge dommen at hun tidlig ble oppmerksom på kvinnen, som satt på bakken og fremsto veldig beruset. Da konserten startet reiste kvinnen seg opp, og Høyer ble stående rett bak henne. Hun forklarte at kvinnen sjanglet og falt mot henne.

Høyer forklarte at hun hadde kvinnen i synsfeltet hele tiden, helt frem til kjæresten hjalp henne bort etter at det så ut som om hun fikk veldig vondt i ryggen.

«Retten finner vitne Marianne Høyers forklaring av stor betydning for bevisvurderingen», skriver dommerne.

På grunn av vitneforklaringer legger retten til grunn at kvinnen deretter var sammen med helsepersonell kontinuerlig, helt fra hun ble tatt med dit av samboeren og frem hun satte seg i drosjen. Senere ble det heller ikke funnet spor av fremmed DNA på kvinnens kropp eller klærne hun hadde på seg.

«Etter bevisførselen er retten helt overbevist om at tiltalte ikke ble utsatt for voldtekt eller annet seksuelt overgrep under konserten i Granåsen», skriver dommerne i sin avgjørelse.

Saksomkostninger

Ettersom kvinnen har holdt fast på at hun ble voldtatt under Robbie Williams-konserten, utelukker dommerne også at hun blander sammen hendelsen med et overgrep som kan ha skjedd et annet sted på et annet tidspunkt. De legger også til grunn at kvinnen, hvis hun hadde vært edru, ville vært klar over at hun ikke hadde blitt utsatt for et overgrep.

Dommerne skriver at det skal sterke grunner til for å gjøre dommen betinget, og de mener at forsvarerens anførsel om at hun er en ung student ikke er nok. I tillegg til ubetinget fengsel i 30 dager, idømmes hun også saksomkostninger på 5000 kroner.

Retten peker på at etterforskning av anmeldte forhold som ikke har funnet sted er svært ressurskrevende, og særlig anmeldte voldtekter.

Kvinnens forsvarer, advokat Arve Røli, sier til Adresseavisen at han ikke har fått snakket med henne om dommen, og at han foreløpig ikke har noen kommentar til den. Dommen kan ankes.

Forsvarte: Advokat Arve Røli forsvarte kvinnen, men sier at han foreløpig ikke har snakket med henne om dommen. Foto: Morten Antonsen