Rådmann Carl-Jakob Midttun gjentok at han beklager meget sterkt på vegne av Malvik kommune i saken der fylkesmannen har konkludert med at Vikhammer skole har feilet på alle punkter i å oppfylle et barns rett til et trygt og godt skolemiljø.

Videre orienterte han om ti nye tiltak kommunen setter inn for å bekjempe et dårlig klassemiljø på dette trinnet og mobbing i kommunens skoler for øvrig. (Se nederst i saken)

LES BAKGRUNN: Gutten isoleres på grupperom på grunn av trusler, vold og krenkelser

Etter orienteringen i kommunestyret og en redegjørelse for tiltakene kommunen har satt inn var politikerne opptatte av hvorfor eleven blir innelåst. Ordfører Ingrid Aune (AP), gruppeleder i Frp Lill Harriet Sandaune, Høyres Vigdis M. P. Marthinsen og Kjetil Sivertsen (SP) ville vite hva skolen konkret gjør med situasjonen, samt at de uttrykket et behov for mer inngående kunnskap om situasjonen til eleven og skolemiljøet på trinnet han går i.

Spurte: Politikerne i Malvik møttes til kommunestyremøte mandag hvor mobbesaken ved Vikhammer skole var første sak. Ordfører, Ingrid Aune, ba om forklaring på hvorfor barn isoleres og en gutt er innelåst på skolen.

Sistnevnte, og flere med han, uttrykket misnøye med å bli tatt på senga da saken ble omtalt i Adresseavisen.

LES KOMMENTAR: Å gjenreise tilliten til kommunens skoler, kan bli en lang og hard jobb

LES LEDER: Et politisk ansvar å løse mobbesaken i Malvik

Ikke grunnlag for å svare på spørsmålene om innelåsing

I vedtaket fra fylkesmannen står det at dere ikke har gjort det som med rimelighet forventes for å oppfylle eleven sin rett til et trygt og godt skolemiljø.

Hvem har ansvaret i denne saken?

- Skolen har ansvaret for elevenes skolehverdag i tråd med opplæringsloven, sier rådmann Carl-Jakob Midttun.

Politikerne var opptatte av at dere skulle svare for om, og hvorfor, barnet blir innelåst i et grupperom på skolen.

Hvordan vil du kommentere det at fylkesmannen fastslår at isolasjon er et uegnet tiltak for dette barnet?

- Det har jeg ikke grunnlag for å mene noe om. De tiltak vi iverksetter er basert på sakkyndige vurderinger og pedagogiske prinsipper som grunnlag for å opprettholde et tilfredsstillende skolemiljø for alle elevene på trinnet. At fylkesmannen har fattet enkeltvedtak i denne saken tar vi på det største alvor, og flere av tiltakene er gjennomført. Det siste iverksettes innen fristen 20. juni, sier rådmannen.

Ordfører Ingrid Aune (AP) og varaordfører Ole Herman Sveian (Sp) i bakgrunnen, når rådmann Carl-Jakob Midttun svarer politikerne.

Beklagelsen har ennå ikke nådd familien direkte

Hvordan vil du karakterisere denne saken?

- Det er leit at eleven ikke har det greit på skolen. Det har vi beklaget i flere omganger.

Vedtaket kom 7. mai. Den offentlige beklagelsen kom 15. juni.

Familien det gjelder har ikke, til nå, fått en direkte beklagelse. Hvorfor ikke?

- Fra mitt ståsted er familien også omfattet av min beklagelse både i dag og gjennom pressemeldingen som ble sendt ut fredag. I den inngår en beklagelse til eleven og foreldrene. Det er avtalt et møte mellom kommunalsjef og foreldre, og jeg legger til grunn at skoleledelsen beklager direkte i den sammenheng.

Foreldrene forteller at de har vært i jevnlige, til tider ukentlige møter, med skolens ledelse over flere måneder mens gutten har vært isolert.

Hvorfor har ikke ting vært beklaget og rettet opp i?

- Jeg personlig har ikke hatt kunnskaper om denne saken før fylkesmannens vedtak kom 7. mai. I etterkant av fylkesmannens vedtak har jeg vært orientert om arbeidet med denne saken. Derfor er jeg ikke godt nok opplyst til å svare på det, sier Midttun, som sier at han har visst om problemene, med skolemiljøet på trinnet, og hvordan det har vært jobbet med dem i lengre tid.

- Etter fylkesmannens vedtak har man jobbet med de tiltak som er vedtatt, og fem av disse ble iverksatt innen fristen 21. mai. Samtidig har rådmannen vært orientert om de generelle utfordringer med skolemiljøet på dette trinnet, jamfør også at kommunalsjefen for oppvekst har orientert politisk nivå om dette i to omganger, sier rådmann Carl-Jakob Midttun.

Rådannens orientering redegjorde for faktaene i fylkesmannens konklusjon i enkeltsaken og ti nye antimobbe-tiltak for hele kommunen.

Ti nye mobbetiltak i Malvik

1. Skolen implementerer Fylkesmannens tiltak i planene for neste skoleår.

2. Planer for videre arbeid med skolemiljøet gjennomføres i samarbeid og dialog mellom skole og hjem.

3. Møte med alle rektorer med klargjøring av forventninger ble gjennomført sist fredag.

4. Møte med alle foresatte og ansatte på det aktuelle trinnet ved Vikhammer skole førstkommende torsdag.

5. Kommunalsjefen har avtalt møte med foreldrene til den aktuelle eleven denne uka.

6. Rådmannen vil ta initiativ til et møte med foresatte tett opp til skolestart høsten 2018.

7. Det skal legges særlig til rette for at alle foresatte som ønsker det, skal få kontakt med skoleledelsen ved samtlige skoler i Malvik.

8. Det etableres et alternativt kontaktpunkt for foresatte som av ulike grunner ikke ønsker å ta opp saker eller hendelser direkte med skolene.

9. Mobbeombudet i Troms inviteres med sikte på et seminar i Malvik høsten 2018.

10. Rådmannen vil søke veiledning og råd, blant annet fra Fylkesmannen i Trøndelag, med særlig fokus på systematikk og praktisk håndtering av mobbesaker. Det er allerede avtalt et møte med Fylkesmannen førstkommende fredag.

Med stort alvor understreket rådmann Carl-Jakob Midttun beklagelsen til eleven og familien.